Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



V Blansku přivítali patrona města

16.11.2012 0:33 | Původní vydání 13.11.2012 7:00 | Bohumil Hlaváček | Vyšlo v číslo 23 2012

Blansko - Stovky a stovky lidí lemovaly, jak se již stalo tradicí, trasu průvodu svatého Martina a jeho družiny od kostela na Starém Blansku do tamního zámeckého parku. I letos se akce mimořádně vydařila.

V Blansku přivítali patrona města
Foto Bohumil Hlaváček
„Jak to ty děláš, že ti vyjde vždycky počasí,“ otázal se představitel patrona města před odjezdem z farního dvora hlavního organizátora Jiřího Kučery, který s trubkou a na koni jako vždy dělal prostor pro průvod. Ten i letos sklidil obrovský aplaus, akce je rok od roku, jak se říká, vyšperkovanější. 
Letos měla několik novinek. V zámku byla u její příležitosti otevřena ve sklepení expozice laboratoře hraběte Karla z Reichenbachu, vynálezce parafínu. Netradiční byl i termín, tentokrát se průvod vydal na cestu až v neděli. „Důvod je prostý, svatomartinské víno se může otevřít až 11. listopadu, a to letos vyšlo na tento den,“ pousmál se starosta Lubomír Toufar, který v roli a kostýmu purkmistra jel na povoze taženém vyšňořenými koňmi. 
Hned za ním šel v průvodu mimo jiných správce místní farnosti Jiří Kaňa. Ten měl letos další důvod k radosti. „Díky pomoci města se podařilo sehnat peníze na rekonstrukci schodiště na kostelní věž k našim třem zvonům. Jedno ze čtyř oken se teď dá otevřít a otevírá se z něho vyhlídka na město. Krásná,“ líbí se mu. Jaký bude režim otevírání věže zájemcům se nadále řeší. „V plánu máme spolu s vedením města, že se vyhlídka stane jednou z dalších turistických atrakcí Blanska. Osa zámek, Rožmitálova ulice, kostel se tak definitivně propojí,“ těší faráře. Ve spolupráci s odborem cestovního ruchu se teď bude řešit prohlídkový režim. Oprava schodiště vyšla na 300 tisíc korun. „Vynikající práci provedl mistr Dušan Kolmačka z Olešnice, specialista na schodiště, vypadá jak původní,“ pochválil Kaňa. 
Tyto martinské hody měly v rámci farnosti i díky tomu trochu jiný průběh. Tradiční světýlkový průvod šel ke kostelu až v sobotu. Zapálené svíčky pak vytvořily obrazec na podlaze kostela. Svatý Martin mezi děti a rodiče zavítal tentokrát koňmo už ten den večer kolem šesté hodiny na dvoře fary. Pak se rozsvítila rekonstruovaná věž. „Všichni účastníci z řad dětí dostali nádherné perníčky v podobě koně nebo husy, napekla je paní Marie Musilová,“ poděkoval správce farnosti.
Celá akce v zámeckém parku zaujala blanenskou veřejnost. Martinské husy se podávaly hned v několika restauracích, speciality voněly na dálku. I letos se potvrdilo, že nápad, se kterým Jiří Kučera se spolupracovníky před několika lety přišel, byl vynikající a patří mu za to dík.

Galerie k článku

Foto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil Hlaváček
Foto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil Hlaváček
Foto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil Hlaváček
Foto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil Hlaváček

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509