Dnes je tuesday, 21. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



V Boskovicích pomáhají uměním. Začala tam prodejní výstava

10.4.2017 12:14 | Původní vydání | Vladěna Jarůšková

BOSKOVICE - Zkrášlit si domov a k tomu pomoci můžou lidé na prodejní charitní výstavě nazvané Pomáháme společně. Začala vernisáží v neděli 9. dubna. Linoryty i litografická díla si na ní můžou návštěvníci prohlédnout i zakoupit po dobu čtrnácti dnů.

V Boskovicích pomáhají uměním. Začala tam prodejní výstava
Vernisáž výstavy. Foto Vladěna Jarůšková

„V Muzeu regionu Boskovicka vystavujeme společně díla uměleckého rodu Boudů a klientů Betany,“ přibližuje vedoucí charitního zařízení Betany David Zachoval. „Od nás jsme na výstavu vybrali kolem dvaceti linorytů, které vznikly v našich dílnách,“ doplňuje Zachoval. Mezi nimi si lidé prohlédnou například díla Davida Brabence a Pavla Jakubce, kteří za své linoryty získali mnohá ocenění. 

Právě proces tvoření je pro uživatele Betany nezastupitelný. Kromě výtvarného ateliéru můžou rozvíjet své dovednosti například v keramické, šicí nebo pracovní dílně. „Smyslem dílen také je, aby handicapovaní lidé získávali pracovní návyky. Těm, u kterých by to bylo možné, to pomůže zvládat případné zaměstnání. U těch ostatních zase práce v dílnách umožňuje zažít pocit smysluplné práce,“ říká David Zachoval.

Vedle děl z Betany si mohou návštěvníci výstavy prohlédnout i grafiky umělců rodu Boudů, především nedávno zesnulého Jiřího Boudy a jeho syna Martina. „Naše část výstavy je založena hlavně na díle mého tatínka, který začal spolupracovat s blanenskou charitou už před lety. Dále jsem vybral díla z mé litografické práce a na ukázku něco od maminky Jany Boudové a mých dětí,“ nastiňuje Martin Bouda, umělec tvořící v oboru kamenotisku.

Klan Boudových patří k významných podporovatelům Betany téměř od vzniku zařízení. V umělecké rodině se předává zájem o výtvarné umění i o pomoc bližním z generace na generaci. Výrazně pomohli například při povodních v roce 2002, kdy pro charitní aukci oslovili pražské umělce, nebo v roce 2008 podporou dětí ze sociálně slabých rodin.

Po výtvarníkovi Jiřímu Boudovi a jeho ženě, ilustrátorce a grafičce Janě Boudové, s charitou nyní spolupracuje jejich syn Martin Bouda. A věří, že bude i nadále: „Tvorba lidí z Betany mi přijde zajímavá. Nedokážeme pochopit jejich pohled na svět a svým uměním nám ho dokážou aspoň trochu zprostředkovat,“ dodává. To potvrzuje i vedoucí Betany David Zachoval. „Třeba jeden z našich uživatelů a nejvýznamnějších tvůrců Pavel Jakubec se příliš nevyjadřuje slovně a linoryty jsou pro něj důležitá forma vyjádření,“ říká Zachoval.

Výtěžek z prodaných obrazů půjde na rozšíření a zkvalitnění ubytování handicapovaných klientů. V plánu je vybudování přízemních pokojů pro vozíčkáře.

Galerie k článku

Vernisáž výstavy. Foto Vladěna JarůškováVernisáž výstavy. Foto Vladěna JarůškováVernisáž výstavy. Foto Vladěna JarůškováVernisáž výstavy. Foto Vladěna Jarůšková
Vernisáž výstavy. Foto Vladěna JarůškováVernisáž výstavy. Foto Vladěna Jarůšková

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509