Dnes je wednesday, 24. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



V boskovické hvězdárně pozorovali úplné zatmění Měsíce

29.9.2015 11:58 | Původní vydání | Luboš Sušil

BOSKOVICE – Na časné ráno z neděle na pondělí čekali především astronomové a mnoho amatérských pozorovatelů na malých hvězdárnách. Od tří hodin došlo k vzácnému úkazu - úplnému zatmění Měsíce, které bylo možné sledovat ve všech jeho fázích po celou jeho dobu, tedy asi kolem čtyř hodin. 

V boskovické hvězdárně pozorovali úplné zatmění Měsíce
Zatmění Měsíce. Foto Luboš Sušil

Tento jev je v takovém rozsahu viditelný jen velmi zřídla a jednou za několik desítek let. Proto stojí za to ukrást pár hodin spánku a osobně jej zhlédnout.

Amatérský pozorovatel Pavel Kopecký též nelitoval probdělé noci a vyrazil se na výjimečný úkaz podívat astronomickým dalekohledem. V Boskovicích je totiž malá hvězdárna skrytá za typickým ozubením místní Základní umělecké školy, jíž má tento  odborník a učitel místního gymnázia dlouhá léta ve své péči. Jinak tato pozorovatelna spadá pod Kulturní zařízení města.

I já jsem se vydal ztichlým nočním městem, abych na vlastní oči viděl toto skvělé divadlo. Cestu z domova ozařoval velký Měsíc, pouliční lampy tvořily strašidelné stíny, v dálce se občas ozvalo štěkání psa. Málokdy má člověk možnost vidět svoje město pohroužené do spánku v tuto pozdní noční hodinu.

Čím víc jsme se blížili ke škole, tím více se obloha začala pokrývat mraky, které nevěstily nic dobrého. I přes to jsme opatrně odsunuli střechu a čekali, zda se na nás usměje štěstí. Usmálo se, tak jsme viděli postupující zemský stín přes měsíční kotouč.

Ne nadlouho, jakmile mělo přijít vyvrcholení, kdy se celý Měsíc měl schovat do stínu Země a zčervenat, schoval se, ale za husté mraky. A to na dost dlouho. Pavel Kopecký seběhl dolů do tepla k počítači zjistit situaci. Po chvíli se vrátil a prohlásil vítězoslavně: „Za půl hodiny se obloha vyčistí, musíme vydržet.“

Já jsem tomu moc nevěřil, ale mlčky jsem souhlasil. Je to přece odborník, tak má pravdu a bohaté zkušenosti. Dobu čekání jsme využili na krátkou slovní reportáž pro BTV – Boskovickou televizi. A pak to přišlo. Pavel Kopecký nelhal. Sice ne za půl hodiny, ale tak za celou se obloha pomalu a nesměle počala od severovýchodu otvírat, na východě se rozzářila Venuše intenzivním světlem. Pomaličku a jakoby nejistě začalo svítat. Ochladilo se ještě víc, ale toho jsme si nevšímali. Hltali jsme nevšední přírodní úkaz.

Zpočátku se Měsíci zpoza mraků moc nechtělo, ale nakonec se ukázal nízko nad obzorem vlevo od věže radnice v celé své kráse. Snažili jsme se alespoň něco zachytit objektivy svých fotoaparátů a kamer. Do ticha bylo slyšet jen slabé bzučení pohonu dalekohledu. I tam jsme se občas podívali, Měsíc se v okuláru zdál až neskutečně blízko. Na přechodu světla a stínu bylo možno rozeznat pohoří, krátery a další nerovnosti měsíční krajiny. Byla to jedním slovem nádhera, jaká se nevidí moc často. I té červené barvy na něm ještě trochu zbylo, tak jsme si užili i to.

 „Úkaz byl pozorovatelný z celého území ČR. Byl způsoben tím, že měsíc byl v úplňku a jeho postavení se zemí a Sluncem bylo v jedné přímce. Všechna tři tělesa byla v zákrytu. Červená barva měsíce při úplném zatmění je způsobena lomem světla v zemské atmosféře, kdy jeho červená složka se ohýbá nejvíce. Naposledy byl jev u nás pozorovatelný v roce 2011, další bude 27. července 2018. Celý průběh zatmění bude viditelný až v roce 2029. Tentokrát byl měsíc též neobvykle velký, šlo o takzvaný superúplněk. Měsíc byl cca hodinu před zatměním na své dráze nejblíže zemi cca 357 000 kilometrů, tento úplněk byl největší v roce 2015. Závěrem chci pozvat na veřejné pozorování 19. října 2015. Budu se na Vás těšit,“ upřesnil Pavel Kopecký.

Svítání bylo stále intenzivnější, však již byla pokročilá doba kolem půl sedmé. Rychle pořídit ještě pár snímků Radnice s Měsícem a zatáhnout střechu. Po probdělé noci jsme se stále ještě ztichlými ulicemi, byl přece státní svátek, vydali pomalu k domovu. „Nakonec to čekání přece jen nebylo marné,“ shodli jsme se.

Galerie k článku

Zatmění Měsíce. Foto Luboš SušilZatmění Měsíce. Foto Luboš SušilZatmění Měsíce. Foto Luboš SušilZatmění Měsíce. Foto Luboš Sušil
Zatmění Měsíce. Foto Luboš SušilZatmění Měsíce. Foto Luboš SušilPavel Kopecký. Foto Luboš SušilDalekohled v boskovické hvězdárně. Foto Luboš Sušil
Dalekohled v boskovické hvězdárně. Foto Luboš SušilDalekohled v boskovické hvězdárně. Foto Luboš SušilDalekohled v boskovické hvězdárně. Foto Luboš SušilBoskovická radnice. Foto Luboš Sušil

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509