Dnes je thursday, 28. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



V boskovické nemocnici vznikl nový komplex akutní medicíny

14.12.2016 15:30 | Původní vydání | Michal Záboj

BOSKOVICE - Městská Nemocnice Boskovice otevřela nové anesteziologicko-resuscitační oddělení. Špičkově vybavené pracoviště má kapacitu devět lůžek a spolu s okolními úseky utvoří nové centrum akutní péče.

V boskovické nemocnici vznikl nový komplex akutní medicíny
Primář oddělení ARO boskovické nemocnice Vladimír Zemánek. Foto Jaroslav Oldřich

Zatím oddělení ARO v boskovické nemocnici sídlí v přízemí. Po Novém roce začnou lékaři a sestry pracovat v nově vybudovaných, rozlehlejších prostorách ve čtvrtém patře přístavby, kde se ještě nedávno nacházel sklad.

„Vybudováním ARO v nových prostorách jsme vytvořili komplex akutní medicíny, kde se v jednom prostoru nachází oddělení ARO, pod ním Multioborová jednotka intenzivní péče a k těmto stanicím přiléhá komplex centrálních operačních sálů,“ uvedl primář oddělení ARO boskovické nemocnice Vladimír Zemánek.

Nové oddělení bude mít o čtyři lůžka více než dosud. Pět lůžek pro třetí, nejvyšší stupeň intenzivní péče, tři lůžka pro druhý stupeň intenzivní péče a jedno lůžko pro první, nižší stupeň intenzivní péče. Sloužit bude pro spádovou oblast okresu Blansko, tedy asi pro 110 tisíc obyvatel.

„V nejvyšším stupni se jedná o pacienty v kritickém stavu, kdy jim selhávají základní životní funkce. Druhý stupeň jsou pacienti, u kterých je důležitý monitoring základních životních funkcí a předpokládá se, že by některá z nich mohla začít selhávat. Nejnižší stupeň, to jsou pacienti většinou po operačních výkonech, kdy je potřebujeme den nebo dva sledovat tak, abychom měli jistotu, že všechno proběhlo v pořádku a mohli být přeloženi na standardní oddělení,“ vysvětlil primář Zemánek.

Stavba včetně přístrojového vybavení nového oddělení ARO přišla na bezmála třicet jedna milionů korun. Zhruba čtyřiadvacet milionů korun činila státní dotace, zbytek poskytlo město jako vlastník nemocnice.

Galerie k článku

Otevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav OldřichOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav OldřichOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav OldřichOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav Oldřich
Otevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav OldřichOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav OldřichOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav OldřichOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav Oldřich
Otevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav OldřichOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Jaroslav OldřichOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Michal ZábojOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Michal Záboj
Otevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Michal ZábojOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Michal ZábojOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Michal ZábojOtevření nového oddělení ARO boskovické nemocnice. Foto Michal Záboj

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509