Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



V neděli bereme jen výhru, říká český reprezentant Ondřej Paděra

11.6.2017 10:10 | Původní vydání | Lubomír Slezák

BOSKOVICE, BRNO - S jednadvaceti vstřelenými brankami v dresu Blanenska nejlepší střelec druhého ročníku DRFG Superligy v malém fotbalu, hráč FK Hodonín ve velké kopané. To je odchovanec boskovické kopané, osmadvacetiletý fotbalista Ondřej Paděra. V současné době jeden z patnáctky reprezentantů naší republiky na mistrovství Evropy v malém fotbalu, které od minulého pátku hostí Brno.

V neděli bereme jen výhru, říká český reprezentant Ondřej Paděra
Ondřej Paděra. Foto Lubomír Slezák

Úvodní utkání vám nevyšlo, když jste v pátek prohráli s Maďarskem 0:1. Co bylo špatně?

Především se nám v prvním poločase nepodařilo dát branku. A šancí jsme na její vstřelení měli určitě dost. Kdybychom se dostali do vedení, věřím, že by celé utkání dopadlo úplně jinak. Ve druhé půli už nás soupeř částečně přečetl, dobře bránil a v podstatě nám vpředu nic nedovolil. Navíc se mu povedlo snad z jediného brejku dát branku, která nakonec celé utkání rozhodla.

Necelou minutu po obdržené brance po krásné akci hledals u pravé tyče Tomáše Mícu. Neměls tuto akci řešit jinak?

Před mistrovstvím Evropy jsme hráli přípravné utkání s naší jedenadvacítkou a z hodně podobné akce dával Míca z mé přihrávky branku. V pátek mu to stihl jeden z maďarských hráčů zablokovat. Je pravda, že jsem mohl i střílet, jenže v té rychlosti není moc času na přemýšlení.

Před týmem jsou další dva zápasy ve skupině, v neděli večer s Lotyšskem, v úterý s celkem Izraele. S čím do nich jdete?

V neděli pro nás prakticky začíná play-off, protože už si žádné zaváhání nemůžeme dovolit. Ale já si myslím, že nás páteční porážka dokáže nastartovat, zbavíme se nervozity a začneme své soupeře přehrávat. A hlavně budeme dávat branky. Stejnou situaci jsem zažil na Evropě v roce 2014, kdy jsme první zápas se Španělskem prohráli, a nakonec jsme dovezli medaili. Snad to dopadne stejně.

Troufneš si tipnout výsledek nedělního zápasu?

Ne, to si opravdu netroufnu. Papírově bychom měli vyhrát, ale Lotyšsko je pro nás velkou neznámou a dneska už na mistrovství nejsou slabé celky. Ale pokud chceme medaili, tak prostě nic jiného, než výhru brát nemůžeme.

Jaká je v Brně atmosféra?

Můžu říct, že jsem nic podobného zatím nezažil. Bylo to naprosto úžasné hrát před tolika diváky (návštěva na úvodním utkání byla více než 3000 diváků, pozn. redakce), škoda, že jsme se jim nedokázali odvděčit výhrou. Ale věřím, že nás fanoušci budou povzbuzovat i nadále a náš výkon bude mít vzrůstající tendenci.

Česká republika - Maďarsko 0:1 (0:0).

Česká republika: Bíro - Režný, Uhlíř, Doubravský, Mařík, Salák - Hakl, Levčík, Paděra, Koudelka, Mica (Gruber, Bednář, Macko, Polák).

Jediná branka padla ve 30. minutě, když po rychlé akci Maďarska překonal Bíra ve skluzu Cseszneki. Bylo to v podstatě jediná maďarská akce v zápase.

Český tým marně dobýval šestičlennou obranou hráz, především v prvním poločase měl několik šancí na úvodní branku. Koudelka trefil jen na brankové čáře postaveného obránce, velkou příležitost Hakla zlikvidoval brankář Sikur. Našemu týmu nepomohl ani brankář Bíro, který tradičně hrál hodně vysunutý, v tomto utkání ho ale dokázal soupeř eliminovat.

Nedělní utkání Česká republika - Lotyšsko začíná ve 21:45 hodin, přímý přenos začíná o pět minut dříve na ČT sport.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509