Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Václav Kolář stříbrný v elitní kategorii na MS

7.8.2012 13:14 | Původní vydání 7.8.2012 7:00 | Bohumil Hlaváček | Vyšlo v číslo 16 2012

Blansko - Letošní mistrovství světa v biketrialu představovalo třídílný seriál, který se tentokrát odehrál celý v Evropě. A přinesl obrovský úspěch Václavu Kolářovi z Blanska. Pětinásobný mistr světa v mládežnických kategoriích dospěl do absolutní světové špičky a v kategorii Elite dosáhl na celkově stříbrnou medaili, když ho předstihl těsně až v poslední části série fenomenální Španěl Dani Comas.

Václav Kolář stříbrný v elitní kategorii na MS
Václav Kolář na trati druhého závodu ve Španělsku. Foto Radim Kakáč
 „Vše bylo nad moje očekávání. Když se tak zamyslím, možná jsem mohl myslet i na titul. Ale snad se mi to ještě povede,“ řekl v krátkém exkluzivním telefonickém hovoru z Itálie v neděli večer pro Zrcadlo.
První závod se jel před dvěma týdny ve francouzském Saïxu v okolí krásných jezírek, kde pořadatelé připravili pro sobotní závod mládežnických kategorií osm sekcí a pro nedělní závod neuvěřitelných čtrváct sekcí na dvě kola. Všechny byly umělé, vytvořeny ze skruží, pneumatik nebo přírodních kamenů. Mezi deseti českými bikery nechyběli tři blanenští zástupci. 
Tak trochu zklamáním bylo až osmé místo Václava Gryce v kategorii Junior, od kterého vedení výpravy očekávalo trochu více. V nejpočetněji zastoupené kategorii Senior se nejlépe umístil Martin Kakáč, který vybojoval sedmou příčku. Obrovskou senzací se pak stalo vítězství Václava Koláře v elitní třídě. Ten zajel svůj životní závod. První kolo již naznačovalo možné překvapení, neboť Vašek byl na druhém místě za legendárním Španělem Dani Comasem. Druhé kolo pak ještě zlepšil, za sebou nechal nejen Comase, který nakonec skončil až čtvrtý, ale i Raula Gutierreze a Masaje Yamamotu. Druhému v pořadí Kolář nadělil 17 bodů. Radost v českém týmu byla opravdu veliká. Výsledky všech jezdců pomohly českému týmu k druhému místu v hodnocení národů.
Na druhý závod se jezdci přemístili z Francie do Katalánska do města Igualada, které se nachází 90 km západně od Barcelony. Na jezdce čekalo 10 kontrolních úseků. Celý okruh měřil zhruba 5 km a pořadatel sekce umístil do jednotlivých parků ve městě. Umělá skála, fontána, starobylá lokomotiva a finálové tři na náměstí, kde bylo připravené i podium pro slavnostní zahájení a vyhlášení vítězů.
V kategorii Junior jel i Václav Gryc, kterému závod opět nevyšel tak, jak by si přál a se ziskem 43 trestných bodů skončil na sedmém místě. To mu patřilo i po dvou závodech. Velmi těžké rozhodování čekalo na Martina Kakáče, neboť již před závodem ve Francii dostal teplotu, kterou se mu ještě podařilo na závod přemoct. Bohužel o dva dny později mu musela lékařka týmu nasadit antibiotika na rozjetou angínu. Martinovi se ulevilo a v pátek se rozhodl jet i náročný závod v Igualádě. Jeho oslabené tělo mělo za následek špatný výkon v prvním kole, kde nasbíral 28 trestných bodů. I když se trochu rozjel a v druhém kole zajel 10 trestných bodů, stačilo to jen na 20. místo a průběžnou celkovou jedenáctou příčku. 
Václav Kolář potvrdil výbornou formu. Po vítězství ve Francii měl dostatek síly a sebevědomí, aby bojoval o další medaile. Náročné umělé tratě v Iguáladě s množstvím dlouhých přeskoků a vysokých výskoků, kde nebylo příliš možností na technické průjezdy, dávaly větší naděje Vaškovým soupeřům, zvláště Danimu Comasovi. Vašek dostal hned v úvodu na úseku č.1 a 3 5 trestných bodů, které byly tak trochu sporné. To jej trochu srazilo. Ve druhém kole to bylo již lepší. Obrovská radost nastala po dojezdu obávané desáté sekce, kterou Kolář excelentně zvládl a získal si obdiv velké masy přihlížejících diváků. Výsledkem bylo třetí místo hned za dalším Čechem Davidem Herkou. V celkovém pořadí byl před posledním závodem Kolář první s tříbodovým náskokem na Comase.
V závěrečném závodě v Itálii skončil druhý za Comasem, stejné pořadí uvedli rozhodčí i celkově. 
„Přes noc sprchlo, sekce byly blátivé. Jel jsem na moje poměry špatně,“ nelíbilo se Vaškovi. Ve druhé části ale ztrátu dohnal. „Nakonec to bylo parádní stříbro, třetí skončil Španěl Guttierez,“ byl navýsost spokojen Václav Kolář, který přislíbil větší rozhovor do příštího čísla našich novin.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509