Dnes je tuesday, 23. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Ve Valchově oslavili výročí Sokola a otevřeli nové hřiště

6.10.2011 1:02 | Radim Hruška
Valchov - Lidé ve Valchově mohou využívat nové víceúčelové hřiště s umělým povrchem. 
Ve Valchově oslavili výročí Sokola a otevřeli nové hřiště
Nové sportoviště si jako jedny z prvních vyzkoušely děti z valchovské mateřské školy. Foto Radim Hruška
Otevřeno bylo při příležitosti oslav devadesátého výročí tamní Tělovýchovné jednoty Sokol. Stavba přišla na bezmála tři miliony korun. Kromě obecní pokladny se na ní podílel také Jihomoravský kraj. Nové hřiště umožňuje hrát malou kopanou, volejbal, nohejbal, tenis a provozovat i další sporty.
„Oslavy probíhaly tři dny. V pátek se uskutečnila slavnostní výroční schůze Sokolů, kde se hodnotila práce za poslední období. Zavzpomínalo se také na historii a připomenuly se mezníky jako byla například stavba sokolovny. V sobotu jsme měli jako hlavní bod programu otevření hřiště. Ale ještě před tím se jel nultý ročník cyklistického maratonu Valchovský drtič 50, nad kterým převzal záštitu hejtman Jihomoravského kraje. V neděli jsme se pak více zaměřili na samotnou oslavu Sokola. Na novém hřišti jsme uspořádali vystoupení dětí z mateřské školy a družiny. Následovalo sportovní odpoledne se soutěžemi sokolského typu jako skákání přes lavičky a švédské bedny a podobně. Potom už přišla na řadu volná zábava a mistrovské utkání ve fotbale,“ uvedla starostka obce Jindřiška Brožová.
Stavba hřiště byla pro obec největší investiční akcí za několik posledních let. Hotová byla v rekordně krátkém čase - 22. července poklepali základní kámen a 22. září se kolaudovalo, takže stavba trvala jen dva měsíce. Na místě nového hřiště byl dříve neudržovaný a nevyužívaný tenisový a volejbalový kurt. V podstatě už zarůstal náletovými dřevinami a vypadal nehezky. Vzhledem k rozšiřování sportovně-kulturního areálu vznikla v suterénu sokolovny také nová posilova a prodloužila se oddychová zónu s posezením, která najde využití i jako pódium při zábavách. Veškeré práce proběhly zdarma ve volném čase převážně členů Sokolu. 
„Dobrá tradice akcí Z, i když je to trochu zprofanovaný pojem, u nás stále funguje. Nejde jen o peníze, ale také o to, že lidé mají k věci jiný vztah, když si ji vybudovali sami. Provozní režim bude následující. Naši sportovci budou mít zamluvené určité hodiny. Zájemci si hřiště budou moci objednat a proti podpisu dostanou klíče. Nechceme to nechat volně otevřené, protože se bojíme vandalizmu. Pro obyvatele Valchova bude pronájem zdarma, pro ostatní sto korun za hodinu, což je slušná cena. Hřiště má také umělé osvětlení, takže se dá sportovat i po setmění,“ doplnila starostka. 
V rámci sportovního areálu ve Valchově plánují ještě zatravnění hřiště na velký fotbal. Do budoucna by se areál mohl rozšířit o jeviště na pořádání zábav, koncertů nebo festivalů. Postupně mohou přibýt i venkovní cvičební stroje například pro seniory, dětský koutek nebo naučná stezka, která by mohla mít v areálu start i cíl.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509