Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Velkou cenu provázel déšť

9.8.2011 1:34 | Původní vydání 9.8.2011 7:28 | Aleš Havelka | Vyšlo v Zrcadlo č.16

Sychotín, Černovice, Pamětice - Poslední červencový víkend pokračoval Kryštof Cup velká cena Blanenska v požárním útoku dvojzávodem v Sychotíně a Černovicích.

Velkou cenu provázel déšť

Do sychotínského areálu se sjelo 36 mužských a 16 ženských týmů. Předpoklady rychlých útoků se projevily na více než sto procent. V mužské kategorii šest týmů dokázalo stlačit čas pod hranici 18 vteřin. Na dlouho se ve vedení soutěže usadili muži z Hlubokého (TR) s časem 17,40. Za obrovské divácké podpory nastoupili se startovním číslem 18 domácí závodníci. A nenechali nikoho na pochybách, proč právě oni vedou velkou cenu. Jako historický první tým v seriálu zastavili časomíru na hodnotě pod sedmnáctivteřinovou hranicí, přesněji na 16,85 s. Obrovskou statistickou náhodu připravili pro všechny muži z Benetic (TR), kteří svůj útok dokázali dokončit v identickém čase jako domácí. Zlaté a stříbrné medaile si vítězné týmy rozdělily podle rychlejšího sestřiku na prvním z dvojice terčů a ten rozhodl pro domácí.
Aby nebylo náhodám dost, tak obdobná situace nastala také v kategorii žen. O pomyslné řezání zlatých medailí na polovic se postaraly závodnice ze Sychotína a ze Žďáru se shodným časem 17,88 s. Tuto dvojici na stupních doplnily ženy ze Šošůvky s více než půl vteřinovým odstupem.
Po sobotní soutěži se většina týmů přesunula do Černovic. Snad i večerní předsoutěžní párty přilákala neuvěřitelných 45 mužských a 19 ženských týmů. Ze začátku startovního pole zaútočili muži z Hlubokého (TR) a s časem 17,68 s naznačili, že i tentokrát by se mohly běhat velmi rychlé útoky. Těžší podmáčená dráha však byla pro mnoho týmů překážkou k překonání tohoto času. O překvapení se postaral rozjetý rychlík ze Sychotína. Také v neděli dokázal zastavit časomíru na stejné hodnotě jako vedoucí tým z Hlubokého. A tak i tentokrát rozhodoval o barvě kovu medailí druhý terč, který opět měli na své straně muži ze Sychotína. Na broznovém stupínku vítěznou dvojici doplnili muži ze Žernovníku s časem 17,70 s.
V ženské kategorii na bronzový stupínek zaútočily ženy ze Žernovníku s časem 18,89 s. Po sobotní smůle si vylepšily náladu ženy ze Sebranic, když si za čas 18,77 s odvezly stříbrné medaile. Příjemným překvapením bylo vítězství žen z Lipové (PV), které s časem 18,60 s braly zlato.
S týdenním odstupem po černovické soutěži na závodníky čekala náročná dráha v Paměticích. Účast byla tradiční - 34 mužských a 17 ženských týmů. Dobrou taktiku proti kopci předvedli muži z Bílovic (PV) a časem 18,54 s zaběhli svůj nejlepší letošní výsledek, kterým byla bronzová příčka. Stabilitu výkonů předvádějí muži z Hlubokého. Po vítězství v Černovicích si tentokrát odváželi stříbrný pohár za čas 18,32 s. Jediným týmem, který pokořil osmnáctivteřinou hranici, byli muži z Horního Poříčí (17,98 s). Díky vítězství stáhli náskok Sychotína ve vedení seriálu.
Ženská kategorii již probíhala za vytrvalého deště. Na bronzový stupínek tentokrát dosáhly ženy z Černovic s časem 19,57 s. Dobrou formu si po vítězství z předchozího kola udržely ženy z Lipové (PV) a časem 19,23 s obsadily stříbrnou příčku. Nejlepší taktiku předvedly ženy ze Sebranic, které startovaly jako první a jejich čas 19,02 s již nikdo jiný nedokázal pokořit.
Kompletní výsledky jsou na www.vc-blanenska.com.

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509