Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Volby v okrese vyhrála ČSSD následovaná komunisty

29.10.2013 14:54 | Původní vydání 29.10.2013 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 22 2013
Blanensko a Boskovicko - Sociální demokraté ovládli předčasné volby. A to na republikové úrovni i v Jihomoravském kraji, potažmo blanenském okrese. V našem okrese získala druhý nejvyšší počet hlasů komunistická strana následovaná uskupením ANO 2011, lidovci, TOP 09, Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury a sedmičku stran, které se dostaly do poslanecké sněmovny, uzavírají občanští demokraté. 
Volby v okrese vyhrála ČSSD následovaná komunisty
Foto Jaroslav Oldřich
V řeči čísel vypadají výsledky voleb v našem okrese následovně – ČSSD 26,34%, KSČM 16,06%, ANO 2011 15,83%, KDU-ČSL 12,56%, TOP 09 6,98%, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury 6,26% a ODS 5,57% a Starostové pro Jihomoravský kraj 5,86% hlasů. V praxi to znamená, že z blanenského okresu se do sněmovny dostali dva kandidáti, starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD) a Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM). K volbám dorazilo v našem okrese celkem 64,31 procent voličů, kteří odevzdali 55 594 platných hlasů. 
Vítěz voleb je v blanenském okrese stejný jako před třemi roky, tedy sociální demokraté. Letos získali oproti roku 2010 o necelé jedno procento hlasů víc. Kromě vysokého počtu hlasů komunistů nezapomněli voliči ani na nové uskupení ANO 2011 Andreje Babiše, které tak lze označit skokanem roku. Na opačném konci pomyslného žebříčku stojí naopak občanští demokraté, kteří si pohoršili o zhruba deset procent.
A jak to vypadalo ve volebních místnostech? V jedné z nich, v blanenské Základní škole Dvorská zasedl jako její doyen jedenasedmdesátiletý Michal Král. A nebylo to poprvé. „Myslím, že je to v mém životě potřetí,“ vzpomíná. Jak obratem dodal, bylo tentokrát složité se do ní dostat. Byl o tuto práci totiž velký zájem. Proč? „Bohužel si myslím, že šlo o peníze, které za tuto, řekněme otevřeně, ne zase tak náročnou činnost, její členové inkasují,“ pokrčil rameny.
Komise měla plný počet, tedy devět členů. V okrsku, který jí přináležel, bylo zapsáno 401 voličů. Po prvním dni byla účast velmi solidní. 
„Na seznamu lidí, které jsem odškrtával, to bylo padesát procent, ale mohla to být náhoda. Všichni se chovali slušně, důstojně jak by to asi mělo v takových případech být. Mezi prvními u nás odhlasoval náš místostarosta Jiří Crha. Vyfotil jsem si ho v akci,“ poznamenal Král.
Členové komise měli velmi nízký věkový průměr, většinou se jednalo o studenty. „Ale nás, jak se říká, pár starých blbců tady také pár je,“ směje se. Hladem komise netrpěla. 
„Dostali jsme poukázku na jídlo v hodnotě 66 korun, dnes se chystám na oběd, pravděpodobně na Sýpku. Dám si dobrý guláš, bude-li na jídelním lístku,“ plánoval. 
V učebně na Dvorské nakonec odvolilo 56 procent zapsaných voličů. „Všechno jsme měli spočítáno dobře, bez připomínek, hotovo jsme měli o půl páté odpoledne,“ pochlubil se Michal Král.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509