Dnes je wednesday, 24. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Vzpomínky na minulost: Od továrny K. & R. Ježek po Adast Blansko

24.2.2016 5:01 | Původní vydání | Doc. Ing. Miroslav Buchta, CSc.

BLANSKO - V letošním roce to bude 170 let, co byl v Blansku položen základ ke  vzniku  firmy K. & R. Ježek. Dnes však, bohužel, tato továrna jako taková neexistuje. Přesto si zaslouží připomenutí, a to nejen pro svoji dlouholetou historii, kdy prošla lepšími i horšími obdobími, změnami názvu a vlastníků, bohatým výrobním programem (od jednoduchých strojů ke strojům s elektronikou), ale i pro přínos československému i českému strojírenství.

Vzpomínky na minulost: Od továrny K. & R. Ježek po Adast Blansko
Výrobky firmy K. & R. Ježek. Foto archiv Miroslava Buchty

Text je určen čtenářům nejen z řad bývalých zaměstnanců, ale i občanům města Blanska a širokého okolí.  Inspirací ke zpracování tohoto kompilačního díla bylo moje setkání s bývalým spoluzaměstnancem panem Františkem Novákem ze Šošůvky.

Ještě dříve, než se dáme do vzpomínek, chci upozornit na to, že používané názvy strojírenských továren nemusí být z formálního hlediska zcela přesné, avšak vždy bude zřejmé, o jakou továrnu se jedná.  S tím souvisí i použité pojmy podnik, závod, firma. Z věcného hlediska tak nazýváme vždy nějakou strojírenskou továrnu, bez ohledu na její velikost či význam, z právního hlediska pak může jít o to, že závod byl v poválečném uspořádání čs. strojírenství chápán jako organizační složka podniku, a to buď jako základní, pobočný nebo odštěpný.  Správný význam pojmu firma je pak obchodní jméno. A nelze vyloučit, že v některých vročeních v textu může být menší rozdíl.

ÉRA JEŽKŮ (1846 -1945)

Blanenský rodák Karel Ježek, narozený v roce 1821, přebírá v roce 1841 otcovu zámečnickou dílnu a v roce 1846  ohlašuje zámečnickou živnost.  Rok 1846 se považuje za počátek podniku, o němž píšeme.

K. Ježek začínal svoji živnost provozovat na náměstí v  Blansku v č. p. 8  a  později v č. p.  9  se čtyřmi dělníky. Původně vyráběl stavební kování  -  zámky, závěsy, zástrčky apod., později nástroje: pily, sekery, velké řeznické mincíře atd. Spolu se svým tchánem, stolařským mistrem Fialou, zahájil výrobu prvních strojů, kterými byly řezačky na slámu.

Velký význam pro další vývoj měla návštěva Ježků na světové výstavě hospodářských strojů roku 1873 ve Vídni. Zde zakoupili některé z exponátů výrobců z Anglie. Podle nich zdokonalovali svoje výrobky, popř. zavedli výrobky nové, a tak již v roce 1874 byla vyrobena první Ježkova mlátička na obilí. Výroba se rozrostla o žentoury, bubínkové řezačky, fukary a lehké šnekové secí stroje. V té době již v Ježkových dílnách pracovalo 40 dělníků, kteří dodávali na trh ročně 300 ks secích strojů, 100 ks řezaček slámy a další stroje.

Zakladatel firmy měl mimo čtyř dcer i dva syny  -  Karla, nar. 12. 3. 1851 a Richarda, nar. 3. 2. 1860. Karel se  vyučil  řemeslu u  svého  otce, a jak bývalo zvykem, šel do světa na zkušenou. Nejprve pracoval coby tovaryš v letech 1867 až 1869 v  Budapešti, pak se na rok vrátil do Blanska  a v roce 1870 jako dobrovolník nastoupil do vojenského arzenálu ve Vídni.  Zde byl po roce a půl povýšen na mistra a současně přeložen do Vídeňského Nového Města. Odtud se vrací v srpnu 1873 do rodného Blanska.  Mladší Richard  vystudoval  vysokou  technickou  školu  ve Vídni a další zkušenosti získával při námořní službě v Pule (dnes Chorvatsko), později pracoval v Budapešti a  dva  roky  v  Anglii.

Oběma synům předává v roce 1887 otec Karel Ježek svoji dílnu. Ti již v roce 1888 započali s výstavbou nového závodu v blízkosti železnice, na dnešní  Svitavské  ulici.  Karel a Richard Ježkovi se tak stali strůjci rozvoje závodu. V témže roce byla vystavěna a 22. srpna uvedena do provozu nová slévárna.  Odlévalo se tehdy dvakrát týdně.

Dne 25. 8. 1889 zakládají oba bratři veřejnou obchodní společnost „K. & R. Ježek, strojnická továrna a slévárna Blansko“. 

V roce 1890 se závod rozšířil o novou strojírnu a kovárnu. Závod v té době vyráběl zemědělské (hospodářské) stroje a zaměstnával 208 lidí, z nichž bylo osm úředníků.

Od roku 1902 byla zahájena nová etapa strojírenské výroby závodu. Výrobní program byl rozšířen o stroje pro cihelny, cementárny a kamenolomy.

V roce 1903 byla postavena nová  montovna  a v roce 1906 slévárna.  Roční  produkce  hospodářských strojů činila asi 1 500 ks řezaček, 1 200 ks mlátiček, 1 000 ks žentourů, 1 200 ks fukarů a další zboží.

Kromě dodávek na území bývalého Rakouska – Uherska, byl odbyt strojů firmy K. & R. Ježek rozšířen o nové odbytiště v dnešním Slovinsku a Chorvatsku. Proto byla v roce 1908 zakoupena malá továrna v slovinském  Mariboru, která prodávala převážně stroje vyrobené v Blansku a prováděla jejich servis.  Sama vyráběla jen drobné stroje.  

Výstavba závodu v Blansku pokračovala v letech 1910 -11 stavbou správní budovy, a to podle vzoru zámečku Miramare, který se nachází v Terstském zálivu, a byl postaven v roce 1856 pro arcivévodou rakouského, pozdějšího císaře mexického, Maxmiliána. Této budově se mezi zaměstnanci závodu říkalo „hrad“. Dodnes upoutá pozornost návštěvníků Blanska.

V roce 1911 uzavřela firma smlouvu s c.k. státními drahami ve Vídni o postavení  vlastní  vlečky a  železničního mostu přes řeku Svitavu.  

V letech 1913 až 1929 byly postupně postaveny další budovy závodu, např. stolárna (1922), pila (1923) aj.

Světová  hospodářská  krize v  letech 1929 -1933  postihla  i  firmu  K. & R. Ježek. Došlo ke značnému propouštění z práce, ale již od  roku  1934  nastává  oživení  výroby. 

Před vypuknutím 2. světové války byly výrobky závodu vyváženy do Polska, Turecka, Bulharska, Německa, Anglie, Řecka, Litvy, Rumunska a Maďarska.

Na počátku protektorátu měl závod velké zásoby materiálu, některá výroba   strojů  byla zastavena a  další  omezena.  Závodu byly z válečné výroby přiděleny zkoušecí aparáty pro letecké motory pro firmu  Flugmotorenwerke  Ostmark  v Brně-Líšni.

Konec 2. světové války dolehl těžce na Ježkovu továrnu.  Blížící se fronta a zvýšená letecká činnost nad Moravou měly za následek, že počátkem dubna roku 1945 se v závodě téměř nepracovalo a německé jednotky se ve strachu  před  postupující Rudou armádou ukryly i v závodě.

Středa 7. dubna 1945 se zapsala do historie závodu a města. V tento den v 17,30 hodin byl podniknut na Blansko ničivý letecký útok spojeneckého letectva.  Při něm bylo svrženo na Blansko cca 300 leteckých pum, z toho 17 zasáhlo budovy v závodě.  Byly zničeny všechny výrobní objekty, mimo slévárny, která byla zčásti poškozena. Dílo zkázy dovršil mohutný požár. V samotném městě Blansku došlo k velkým ztrátám na budovách a 22 občanů přišlo o život.

9. květen 1945 zastihl závod v troskách. Těsně před příchodem Rudé armády do města Blanska připravovaly zbytky německých vojsk zničení blanenských mostů přes řeku Svitavu. Také most tovární vlečky byl podminován a jen díky hrdinství zaměstnance závodu Karla Musila z Blanska se tento záměr nezdařil.  

Na závěr části o stoletém působení Ježků uvádím přehledně mužské potomky, kteří vlastnili továrnu od prvních počátků až do května 1945. Byli to:

Karel Ježek (1821-1897), zakladatel,  jeho synové Karel Ježek (1851 - 1919) a Ing. Richard Ježek (1860 - 1948), kteří ze živnosti vybudovali strojírenskou továrnu, synové Karla Ježka: Ing. Karel Ježek (1888 - 1971) a Ing. Robert Ježek (1890 - 1964) a synové Ing. Richarda Ježka:  Ing. Richard Ježek ml. (1891 - 1969), Ing. Zeno Ježek (1899 -  1979) a Rudolf Ježek (1901 - 1963).

Od roku 1916 postupně do roku 1928 přistupuje za společníky výše uvedených pět vnuků zakladatele firmy.  Stali se spoluvlastníky firmy, což platilo až do roku 1945.

Když jsem nastoupil v roce 1965 do Adastu, setkal jsem se s několika zaměstnanci, kteří u firmy pracovali v době, kdy ji vlastnili zmínění pánové. Hodnocení bylo vesměs kladné. Snad nejlépe vzpomínali na Zeno Ježka.

Pokud jde o stavy zaměstnanců u firmy, pak v roce 1910 se uvádí 420 osob, v roce 1927  600 dělníků a 58 úředníků, před hospodářskou krizí cca 800 a v roce 1945 cca 600 osob.

Ježkové byli vlastníky, tedy v té době továrníky, avšak až na výjimky prameny neuvádějí, jaké funkce zastávali. Víme jen, že ve funkci správního ředitele působil až do konce 2. světové války jistý František Svoboda, který po válce nastoupil do Tatry Kopřivnice.

Pro porovnání uvádím data založení významných strojírenských závodů v Brně a na Blanensku: První brněnská strojírna  - 1821, Ignác Storek, dnes Šmeral Brno - 1861, Slévárna UXA Brno - 1885, Královopolská  Brno  - 1890, Zbrojovka Brno - 1918, Adamov – viz dále, ČKD Blansko - 1698, Metra Blansko - 1911, Minerva Boskovice - 1936.

OBDOBÍ PO ROCE 1945

Bezprostředně po skončení 2. světové války byl ustaven ze zaměstnanců firmy K. & R. Ježek již 14. 5. 1945 Revoluční závodní výbor, který odebral rodině  Ježků  jejich závod a ujal  se  řízení.  2. července 1945 byl rozhodnutím Zemského národního výboru v Brně ve firmě K. & R. Ježek v Blansku ustanoven národní správce.

Vyhláškou Ministerstva průmyslu ČSR ze dne 7. 3. 1946 byla národní správa firmy K. & R. Ježek zrušena a z její majetkové podstaty byl zřízen národní podnik  Závody na výrobu keramických strojů Blansko.

V této době byla výroba orientována na cihlářské a keramické stroje. Od roku 1947 dochází k  rozvoji závodu.  Jsou k němu přičleněny závody s podobným výrobním programem, zejména v severozápadních Čechách, a to závod 02 - Varnsdorf, závod 03 - Klášterec nad Ohří, závod 04 - Dvory u Karlových Varů a závod 05 - Klatovy, do kterého byl převeden závod  Netsch v Aši. Tím se stal ze závodu podnik, který se i nadále rozšiřoval.  Závodem 06 se stala firma Heinik Přerov, závodem 07 firma  Belka  Přerov, závodem 08 firma Daněk ve Vlkoši a jako závod 09 od roku 1948 nově stavěný závod Přerovské strojírny Přerov.

Významnou událostí pro závod a jeho další rozvoj bylo otevření nové montážní haly 22. června 1947.  Akce se zúčastnil tehdejší předseda Ústřední rady odborů (ÚRO) Antonín Zápotocký, později předseda vlády a prezident. 

Vyhláškou Ministerstva průmyslu ČSR z 25. 7.  1949   byl dosavadní název podniku s účinností od 1. 1. 1950 změněn na  Keramostroj, n. p., Blansko.  V tomto čase byla zastavena výroba hospodářských strojů, rozšiřuje se výroba keramických strojů a o rok později je zaváděna nová výroba  - motorové silniční vály.

K 1. 1. 1951 je na základě rozhodnutí ministra průmyslu ČSR ustaven národní podnik Přerovské strojírny Přerov. Do nového podniku byly z majetku Keramostroje  začleněny pobočné závody: závod v Přerově (dříve Heinik, Krátký a Belka), závod ve Vlkoši (dříve Daněk) a závod ve stavbě v Přerově. Vazba  Keramostroje a Přerovských strojíren však zůstává až do ukončení výstavby v Přerově.

Od té doby se  Keramostroj  pozvolna rozpadá.  Postupně jsou z něho vyčleněny závody Varnsdorf,  Klášterec nad Ohří, Dvory u Karlových Varů  a  Klatovy,  které se buď osamostatňují, nebo začleňují do jiných podniků.

Vládním usnesením z 22. 2. 1956 byl  Keramostroj  pověřen funkcí hlavního, později generálního dodavatele investičních celků pro obor keramiky. Zabezpečoval výstavbu porcelánek, keramiček a cihelen v Egyptě,  Indii,  Číně, na Cejlonu, v Řecku, Turecku a jinde.  Z tuzemských investičních celků vybudoval  Keramostroj  magnezitku  v  Lubeníku na Slovensku, keramičky v Bechyni a Třemošné, porcelánky Božíčany a Klášterec nad Ohří a další. Připomínám také, že výrobky z  Keramostroje  pracovaly v MKZ Rájec a šamotce ve Velkých Opatovicích.

Tato role podniku byla z hlediska organizačního  a  koordinačního  nejvýznamnější a nejnáročnější v celé historii továrny.

Současně se rozrůstá výroba motorových silničních válů, které se staly významným exportním zbožím.

Rozhodnutím ministra těžkého  strojírenství  z  19. 3. 1958 došlo ke sloučení Keramostroje  Blansko, Západočeských strojíren a sléváren v Dýšině (okres Plzeň) a Montáží energetických a keramických zařízení Brno s Přerovskými strojírnami Přerov, a to ke dni  1.4. 1958. To znamenalo konec  Keramostroje  Blansko jako podniku. Blanenský závod se stává pouze pobočným závodem Přerovských strojíren Přerov.

Ke stejnému datu se Přerovské strojírny stávají vedoucím národním podnikem nově vytvořené organizační formy, a to tzv. výrobně hospodářské jednotky (VHJ), kdy podnikovému řediteli v Přerově byly podřízeny další podniky, to Stavostroj Nové město nad Metují a Podpolianské strojírny Detva na Slovensku. Byl to první krok  k oborovému sdružování podniků s blízkým výrobním sortimentem. Další změna ve sdružování podniků proběhla v roce 1965.

V roce 1963 došlo z  rozhodnutí nadřízených orgánů k vyčlenění závodu z Přerovských strojíren a jeho začlenění do n. p. Adamovské  strojírny  Adamov.

Výroba keramických strojů je delimitována a definitivně ukončena v roce 1964. V Blansku zůstává výroba silničních válů a nově je zaváděna výroba řezaček papíru.

Pokračování v tištěném Zrcadle 24. února 2016

Galerie k článku

Historický pohled na areál firmy K. & R. Ježek. Foto archiv Miroslava BuchtyVýrobek firmy K. & R. Ježek. Foto archiv Miroslava BuchtyRodina Ježků. Foto archiv Miroslava BuchtyVýroebek firmy K. & R. Ježek. Foto archiv Miroslava Buchty
Výrobky firmy K. & R. Ježek. Foto archiv Miroslava Buchty

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509