Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



You Dream We Run se blíží, tentokrát bude plnit sny deseti lidem

26.4.2017 5:07 | Původní vydání | Michal Záboj

BLANSKO - Pátý ročník charitativní akce You Dream We Run bude areál stadionu ASK na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka v Blansku hostit na začátku června. Letos budou jeho účastníci plnit sny deseti lidem. Na přípravy akce jsme se zeptali Romana Jančiara z pořádajícího spolku Prosen.

You Dream We Run se blíží, tentokrát bude plnit sny deseti lidem
Roman Jančiar. Foto archiv spolku Prosen

You Dream We Run, neboli Ty sníš, my běžíme, se uskuteční v pátek a v sobotu 9. a 10. června, jak probíhají přípravy?

Jelikož je organizační tým akce spolku týmem „ochotníků“, který je ochotný ve volném čase pomáhat handicapovaným, jsou přípravy stejně jako každý rok náročné. Až po svém zaměstnání řešíme veškeré problémy spojené s akcí, a jelikož se charitativní akce You Dream We Run stala počtem aktivních běžců nejmasovější akcí v blanenském regionu a již dávno přerostla hranice okresu a kraje, roste i náročnost přípravy akce. Jsme ale rádi, že si naší akce všimlo i vedení Jihomoravského kraje a snaží se naší práci podpořit.

Kolik už máte přihlášených týmů a do kdy se mohou ještě registrovat?

Tak jako každý rok čekáme hlavní nápor přihlášek týmů až poslední týden před dnem uzavřením registrace, který je letos 21. května. Přihlásit se mohou týmy o libovolném počtu běžců, složených z kamarádů, spolupracovníků, rodinných příslušníků či známých. Doposud se přihlásilo již deset týmů, mezi nimi i týmy například z Prostějova či Rychnova nad Kněžnou.

Pokud někdo není součástí týmu, může i tak přijít a akci během podpořit?

Samozřejmě. I v letošním roce se bude moci přidat k OPEN štafetě města Blansko, kterou opět rozběhne starosta města Blansko Ivo Polák a místostarosta Jiří Crha.

Jaký je vlastně princip akce, jakým způsobem lidé pomáhají a přispívají?

Pilířem akce je čtyřiadvacetihodinový fun „běh“ štafetových týmů. Komu ale běh nevoní, může po ovále jít, tlačit kočárek nebo třeba tancovat... Důležité ale je zakoupit si účastnické triko, letos tyrkysově modré, s logem akce. Výtěžek z prodeje těchto trik je hlavní zdroj výtěžku, kterým budeme plnit sny handicapovaným dětem a dospělým.

Kolika lidem letos You Dream We Run může pomoci a jaké jsou jejich sny?

Letošní již V. ročník You Dream We Run bude plnit sny osmi dětem a dvou handicapovaným dospělým. Sny jsou rozmanité, od počítačové sestavy, přes vybavení pokojíku až po setkání s delfínem. Za čtyřletou dobu své historie splnil projekt You Dream We Run sny v hodnotě 666 tisíc korun. Pokud se nám i letos podaří splnit zmiňovaných deset snů, které jsou v hodnotě 370 tisíc korun, přehoupneme se přes magickou hranici jednoho milionu, kterým tento projekt obohatil život našim handicapovaným kamarádům…a to je super!!

Akce se může pochlubit také bohatým doprovodným programem, co návštěvníkům nabídnete letos?

Sestavení konečné podoby kulturního programu je na spadnutí. Jisté již ale je, že slavnostního startu čtyřiadvacetihodinového běhu se zúčastní paralympionik a účastník paralympiády v Riu Kamil Vašíček a již teď se mohou návštěvníci You Dream We Run těšit na vystoupení zpěváků Martina Haricha, Ládi Křížka, Ládi Kerndla, hudebních skupin Nebe, Pohledy a v neposlední řadě hudební skupiny Au-Band, která je tvořena z žáků a pedagogů autistické školy v Brně. Co se týče ostatních vystoupení, mohou se návštěvníci těšit na exhibici osminásobného mistra světa Vaška Koláře, prezentačních vystoupení Nemocvičny Blansko či  work streetové cvičební skupiny No Gravity. Pro malé návštěvníky se na sobotní dopoledne připravuje bohatý program pod vedením týmu kolem Anety Kuklínkové a zmiňované Nemocvičny.

Co byste vzkázal lidem, kteří přemýšlejí o tom, že by se na You Dream We Run přišli podívat?

Za spolek PROSEN – organizátora akce, bych rád vzkázal všem lidem se srdíčkem na správném místě, ať postaví svůj tým či přijdou jen pasivně podpořit naši akci. Kupte si prosím triko s logem akce a pomozte nám splnit deset snů deseti lidičkám, kterým život rozdal úplně jiné karty než nám ostatním… Dopřejme jim společně radost z jejich naplněných snů…a dokažme jim, že nám nejsou lhostejní a patří plnohodnotně do našeho běžného života. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509