Dnes je tuesday, 23. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Záchranáři uspěli na soutěži v Rokycanech

2.6.2012 1:12 | Původní vydání 29.5.2012 7:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 11 2012
Boskovice - Pomyslný další zářez na pažbu si mohou udělat boskovičtí profesionální hasiči. Jejich tým doplněný zdravotníky z Velkých Opatovic totiž nenašel přemožitele na dvanáctém ročníku Memoriálu Jindřicha Šmauze ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel v Rokycanech. Boskovičtí záchranáři tak splnili roli favorita, který v tomto klání již tradičně obsazuje přední místa. 
Záchranáři uspěli na soutěži v Rokycanech
Foto archiv
„Soutěž, která se konala na Masarykově náměstí v Rokycanech, je specifická tím, že se v ní utkávají společné týmy hasičů a zdravotnických záchranářů. Jejich úkolem je v co nejkratším čase dokonale zvládnout vyproštění zraněných a poskytnutí první pomoci. V celkovém hodnocení se sleduje spolupráce obou týmů,“ uvedl velitel boskovických hasičů Antonín Hanák.
Hasiče reprezentovali Zdeněk Krejčí, Zdeněk Parolek, Luděk Parák, Martin Pokorný a vedoucím týmu Jiří Lepka, které doplnil tým Zdravotnické záchranné služby JmK, stanoviště Velké Opatovic ve složení Roman Chatrný, Ondřej Ptáček, Michal Kolář a vedoucím týmu Antonín Svoboda. Soutěže se účastnilo celkem jedenáct družstev z České republiky a jeden tým ze Slovenska. Záchranáři z Boskovic a Velkých Opatovic celkovým ziskem 420 bodů obsadili první místa v kategorii hasičských záchranných sborů i v celkovém hodnocení integrovaného záchranného systému.
A jak vůbec soutěž probíhala? „Všechno začíná losováním startovního pořadí, ke kterému je přidělen scénář. V něm je dané kolik bude vraků vozidel, jak budou umístěny a o kolik zraněných se budou muset záchranáři postarat. Poté si na základnu nachystáme svůj materiál a jdeme do izolace, kde setrváme než se daný scénář připraví. Po startu vyjdeme z izolace a musíme reagovat na aktuální situaci. Velitel začne plánovat zásah a snažíme se vyprostit zraněné,“ popsal vedoucí týmu hasičů Jiří Lepka.
Pokud se celý zásah povede do patnácti minut, je všechno v pořádku. Za čas mezi patnácti a dvaceti minutami dostávají soutěžící penalizaci a po dvacáté minutě se zásah ukončuje.
„V Rokycanech jsme se museli vypořádat s jedním autem, které leželo na boku a mělo poškozenou přední část o betonovou skruž, která stále před předním oknem. Ve vraku byly dvě zraněné osoby, z nichž jedna byla těhotná paní. Naším hlavním úkolem byla stabilizace vozu a přístup do něho. Ošetření zraněných měli na starosti zdravotníci. Při soutěži jsme tedy nejprve vozidlo zajistili proti pohybu, odstranili jsme páté dveře a zraněné osoby dostali ven,“ popsal průběh zásahu Zdeněk Krejčí.
Podle účastníků soutěže je její největší přínos v jejím pojetí, které klade důraz na spolupráci hasičů a zdravotníků. „Má to ten význam, že si procvičíme týmovou práci. Pro mě, jako pro doktora záchranky, je důležité, že záchranáři projdou týmovou průpravou, procvičí si postupy, a ty pak přenesou do praxe. Jde o koordinaci, hlavním cílem zásahu je co nejdříve se dostat k pacientovi, ošetřit ho a dostat z auta ven. To je velmi složitá záležitost, a tam to bez spolupráce nejde. Závodní posádka se také často setkává přímo v terénu, už jsme na sebe zvyklý, takže se to projevuje kladně,“ připomněl vedoucím týmu zdravotníků Antonín Svoboda.
Boskovické hasiče čeká v nejbližší době krajské kolo soutěže ve vyprošťování, kde už ale budou bez záchranky. Jedná se o postupové klání na republikové kolo, které se uskuteční v říjnu v Karlových Varech. „Cílem je dostat se na republiku a získat tam nějaké slušné umístění. Jsme rádi, že jsme navázali na výborné výsledky z předešlých let. Chtěl bych poděkovat také Kovošrotu Hensl, který nás podporuje a umožňuje vytvářet podmínky pro nácviky,“ dodal Antonín Hanák.

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509