Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Zahájili sezónu: Sto padesát otužilců se ponořilo do Punkvy

11.10.2015 5:05 | Původní vydání | Marie Hasoňová

PUNKEVNÍ JESKYNĚ - Otužilci z celé republiky i ze zahraničí se minulý víkend sjeli k Punkevním jeskyním, aby tam zahájili letošní otužileckou sezónu. To, že účastníci mohou plavat v prostorách jeskyně, je světovou raritou. Od roku 2011 akci zajišťuje nejúspěšnější otužilecký oddíl plavání FIDES Brno. 

Zahájili sezónu: Sto padesát otužilců se ponořilo do Punkvy
Otužilci v Punkvě. Foto Marie Hasoňová

Plavání v ponorné říčce Punkvě je úvodní soutěží pětadvacetidílného seriálu závodů Českého poháru v zimním plavání. Na rozdíl od ostatních není však závodem na čas, ale každoročně bývá oceněn nejstarší a nejmladší plavec. Letos to byli sedmasedmdesátiletý Josef Krejsa ze Strakonic a devítiletá Daniela Majerová z Prostějova.

„Historie této akce začala v roce 1949. Tehdy se domluvili tři plavci, že si společně zaplavou v Punkvě jen v plavkách, tak, jako v létě. Byli to Tunál Karel Divíšek z Brna a z Prahy Alfred Nikodém a Oldřich Liška,“ vysvětlil ředitel soutěže Punkva 2015 Michal Moravec.

Každý plavec si může vybrat mezi dvěma tratěmi. Pro nováčky a méně zdatné je určena stometrová trať, pro ostatní pak trasa dlouhá tři sta metrů. Plavci jsou odvezeni na lodičkách do útrob jeskyně, kde se svléknou do plavek a postupně vyplavávají ven. Kratší trasa začíná v jeskynním prostoru u Masarykova dómu a delší u místa s krásnou krápníkovou výzdobou, kterému se říká U vodníka nebo také U hastrmana. Voda má uvnitř jeskyně po celý rok průměrnou teplotu kolem 8°C.

Na bezpečnost dohlížejí potápěči rozmístění po jeskyni, ovšem hlavní zodpovědnost je na samotných plavcích – musí plavat ukázněně ve dvojicích za sebou, aby se vzájemně zajišťovali. Plave se stylem prsa a účastníci se nesmějí předhánět.

Milan Doležal z Jihlavy se začal otužovat před sedmi lety kvůli problémům se zády. „Pomáhá to. Rozhodně se bolesti nezhoršují a zhruba o třicet procent se to zlepšilo,“ konstatoval plavec. „V Punkvě je to vždycky krásné. Jsem tu pošesté nebo posedmé,“ dodal. Dana Zíková z Prahy se naopak do Punkvy ponořila letos poprvé. „Plavalo se mi dobře. Nic takového jsem ještě nezažila. Má to úplně jiný charakter,“ sdělila nadšeně otužilá plavkyně.

Od jara do podzimu téměř každou sobotu otužilci soutěží v zimním plavání ve vodě o teplotě 0 – 8°C na přehradách, řekách a dalších otevřených vodách po celé České republice. Nejprestižnějším závodem bude pak Mistrovství ČR v zimním plavání na řece Svratce v Brně Bystrci v sobotu 13. února 2016. Mezi náborové akce patří tradiční Křest otužilců taktéž v Bystrci ve Svratce před restaurací Hvězda na Nový rok nebo březnové vystoupení otužilců v zatopeném lomu v Šošůvce na Blanensku. 

Galerie k článku

Otužilci u Punkevních jeskyní. Foto Marie HasoňováOtužilci v Punkvě. Foto Marie HasoňováOtužilci v Punkvě. Foto Marie HasoňováOtužilci v Punkvě. Foto Marie Hasoňová

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509