Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Zdravotně postižení z Letovic se vydali za poznáním Pálavy

7.7.2017 12:25 | Původní vydání | Jarka Konůpková

LETOVICE - Nové sdružení zdravotně postižených Letovice koncem měsíce pořádalo zájezd za zdravím na Pálavu. Konal se za podpory JmK. Máme zde starého dobrého známého – pana RNDr. Jiřího Matušku, který má k našemu městu blízký vztah. 

Zdravotně postižení z Letovic se vydali za poznáním Pálavy
Členové Nového sdružení zdravotně postižených Letovice. Foto archiv sdružení

Pracuje v Chráněné krajinné oblasti Pálava. První zastávkou za poznáním Pálavy byla vinařská obec Sedlec, kde na okraji rybníka Nesyt mají ochranáři ptačí pozorovatelnu. Z rána byl rybník plný života, viděli jsme přímo před námi čápa černého, volavky šedé, kormorána, hnízdící kachny, Rákosníčka, všichni možní tvorové si užívali vodu.

Projížděli jsme kolem nového hnízda čápů bílých zbudovaného záchranáři. Následovala prohlídka Muzea Železné opony ve Valticích, muzeum je věnované všem způsobům ochrany státních hranic – od četníků, finanční stráže, budování vojenského opevnění před II. světovou válkou, vojenské ochraně republiky po válce, je zde výstroj, zbraně, technika, zapojení psů.

Blízko hranice s Rakouskem jsme došli ke kolonádě Reisna. Kolonádu Reisna postavili Lichtenštejnové na počest svých předků, je to jedna z nově opravených staveb Lednicko – Valtického areálu, je odtud nádherný výhled na Valtice, vinohrady a Pálavu.

Na další vycházku jsme šli ke Křivému jezeru v Pavlově, zde jsme viděli, jak ovlivňuje nedostatek vody původní lužní lesy. Křivé jezero bývalo na jaře zaplavováno životodárnou vodou, dnes je jí tak málo, že z jezera zbyly vyschlé plochy, které ochranáři alespoň jednou ročně sekají, udržují tím vzácné rostliny a živočichy, jinak by jezero zarostlo kopřivami a náletovými dřevinami. Vodní kosatce bez vody letos nekvetly.

V Pavlově pod hradem Děvičky je nově postavený Archeopark Pavlov. V supermoderní stavbě je muzeum nejstaršího osídlení jižní Moravy z období lovců mamutů, je zde skládka mamutích kostí tak, jak byly nalezeny, hroby bojovníků, jejich nástroje, rituální předměty včetně kopie Věstonické Venuše, názorné krátké filmy z výzkumů.

Navečer jsme se loučili s krásnou přírodou Pálavy všichni dobře naladění a spokojení.

Galerie k článku

Členové Nového sdružení zdravotně postižených Letovice. Foto archiv sdruženíČlenové Nového sdružení zdravotně postižených Letovice. Foto archiv sdružení

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509