Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Bikeři z regionu byli na Mistrovství republiky horských kol vidět

31.7.2017 4:55 | Původní vydání | Lubomír Slezák

REGION - Na předposlední červencový víkend měli cyklisté v kalendáři zapsáno brněnské Mistrovství republiky horských kol, které se jelo na trati u Anthroposu. Konají se tam MTB ligy a uskutečnil se tam i závod Olympiády mládeže, takže jezdci z našeho okresu jeli na známé trase.

Bikeři z regionu byli na Mistrovství republiky horských kol vidět
Mistrovství republiky horských kol. Foto archiv

Než se vydali starší závodníci do sobotního sprint eliminátoru, dostaly dopoledne prostor nejmladší děti v XCO závodu.

V odrážedlech brali první tři místa členové Moravec teamu - zlato Antonín Hanák, stříbro Klára Věrná a bronz Jonáš Janovský. Bramborovou medaili si odvezla Zita Bartolšková (Moravec Benešov).

Mezi dětmi 3 - 4 roky se ze zlata radovala Leona Eclerová (Moravec team) a z bronzu Jonáš Janovský (Moravec team).

Osmé místo v kategorii 5 - 6 let vybojovala Zita Žerníčková (Moravec team), jedenáctá protnula cílovou pásku Adéla Věrná (Moravec team), třináctá přijela její oddílová kolegyně Marie Jana Lipenská.

Ve společné kategorii chlapců a dívek 7 - 8 let skončil Filip Ecler (Moravec team) jedno místo za první dvacítkou, jeho oddílové kolegyně Magdaléna a Marie Bartošové byly registrovány na 28. resp. 29. místě. Třicáté druhé místo vybojovala Aneta Bradáčová (ACT leraK Blansko).

V  kategorii 9-10 let byl nejlepším reprezentantem našeho okresu Tomáš Jelínek z Drahanského sport teamu, za nímž na devátém místě skončil jeho oddílový kolega Jakub Kočvara. Sedmnácté místo patřilo Nikole Bradáčové (ACT leraK Blansko), osmnáctá byla v cíli Anička Hanáková (Moravec Team). Matouš Lipenský (Moravec Team) finišoval na 22. místě, Barbora Tlamková (Moravec Team) skončila třicátá pátá. Do první padesátky se vešly Dorota Smutná (Drahanský sport team) na 46. místě, Lucie Koudelková (Moravec Team) na místě 47. a Anna Ryšavá (Drahanský sport team), která byla v cíli 49. O poslední zápis do výsledkové listiny se v této věkové kategorii postarala Barbora Janovská na 51. místě.

Ve sprintu do žákovské kategorie zasáhlo neuvěřitelných 87 startujících kluků a 49 děvčat. Zástupci Drahanského sportu Lukáš Sedlák (70.), Michal Fritz (81.), Hana Černá (43.) a Emílie Ryšavá (48.) patří mezi nejmladší ve společné kategorii a s o dva roky staršími neměli šanci dostat se do rozjížděk. Bohužel se to nepodařilo ani Anně Smutné, která na šestnáctku nejrychlejších ztratila 14 sekund. Obdobně dopadli i kadeti Štěpán Kameník (34.) a s velkou smůlou Michal Šmída (17.) jen o jedno místečko a pár setinek za postupem.

Moravec team reprezentovali Eliška Hanáková (22.), Adéla Kubínová (40.), Jakub Tesař (44. místo), Roman Šindelář (64.), Vít Lipenský (76.) a Matyáš Koudelka (83. místo).

V kategorii kadetek po velkém souboji finálové čtveřice protnula cílovou pásku jako první Tereza Obořilová (Drahanský sport team) a vybojovala titul mistryně České republiky, jen vteřinu a půl za ní byla druhá Anna Zemánková (Moravec team). Deváté místo patří Anetě Fritzové (Drahanský sport team).

Kadet Jan Šindelář (Moravec team) skončil na osmém místě, Michal Šmída (Drahanský sport team) byl 17., Vít Suchánek (Moravec team) 25. a Štěpán Kameník (Drahanský sport team) zapsal 34. místo.

Z titulu mistryně České republiky se v kategorii juniorek radovala Jana Tesařová (Moravec team), junior Jan Šmída (Drahanský sport team) bral ve sprintu třinácté místo, Petr Šich (Moravec team) byl 17., jeho kolega Karel Vinický 22., Tomáš Doušek (rovněž Moravec team) 25.

Sprinterský bronz vybojovala v kategorii žen Adéla Šafářová (Nutrend Specialized Racing), které stříbro uniklo o dvě desetiny vteřiny. Medailové hody završil v elitní kategorii mužů ziskem stříbrné medaile Dominik Prudek (Moravec team).

Český pohár ve sprintu byl nejspíše posledním v historii, což je škoda, protože pro mládež je velmi vhodnou a pro bikery z (nejen) okresních klubů úspěšnou disciplínou.

Olympijské cross country je hlavním disciplínou mistrovského závodu a potvrdila to i mimořádně početná divácká návštěvnost. První startovní vlna patří starším žákům - Roman Šindelář (Moravec team) skončil 21., Lukáš Sedlák (Drahanský sport team) 35., Vít Lipenský 37., Matyáš Koudelka 56. a Michal Fritz 58.

Žákyně Eliška Hanáková skončila na nepopulárním čtvrtém místě, Emílie Ryšava (Drahanský sport team) vybojovala 26. místo.

V kategorii kadetek tentokrát dojela Tereza Obořilová čtvrtá, její stín Anna Zemánková (Moravec team) byla pátá, Aneta Fritzová (Drahanský sport team) skončila osmá. Kadet Jan Šindelář (Moravec team) uzavíral ve výsledkové listině první dvacítku.

Na stupně vítězů se v kategorii juniorek probojovala Jana Tesařová (Moravec team), která si vyjela bronz, v kategorii žen U23 stříbrná medaile patří Adéle Šafářové. Dominik Prudek (muži U23) skončil na desátém místě.

Mistrovství České republiky horských kol 2017 bylo skvělým výsledkovým vyvrcholením právě uplynulé sezóny.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509