Dnes je wednesday, 15. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Biketrialista Václav Kolář je novým předsedou blanenského klubu

15.5.2015 11:42 | Původní vydání | Bohumil Hlaváček

Blansko - Václav Kolář, úřadující mistr světa v biketrialu, zahájil novou sezónu vítězstvím. A také oznámením překvapivých novinek. Stal se totiž novým předsedou blanenského biketrialového klubu, který má i nový název.

Biketrialista Václav Kolář je novým předsedou blanenského klubu
Václav Kolář na trati. Foto archiv jezdce

Začněme těmi závody. Byla to snadná výhra v Brně?

Ani ne. Přijeli kluci ze Slovenska a na prvním podniku seriálu republikového mistrovství bylo devatenáct eliťáků. To dlouho v ČR nebylo. Konkurence byla dost velká. Bylo to v Brně Kníničkách. Zadařilo se mi, bylo to i tím, že jsem pořád makal, nedal si ani týden volno. Jediný den v týdnu jsem odpočíval v neděli. Bylo to i mým kondičním koučem Honzou Kobiánem z Prahy, bývalým olympionikem bobistou. Hrozně fajn člověk. Je pravda, že tréninkový plán byl a je opravdu náročný.

Co ta další novinka?

Měli jsme za poslední roky nějaké spory, nechtěl bych to hrotit a rozebírat podrobněji. Došlo k výrazné změně na valné hromadě, kde jsem byl zvolen jako předseda, kývnul jsem na to. Máme v Blansku spoustu mladých nových kluků. Snažíme se fungovat jako normální klub. Máme příslib nových členů na výraznou pomoc, nebáli se do toho jít, samí nadšenci. Kuriozitou je, že jeden z mladých kluků je Vašek Kolář, krásná shoda jmen, jsme tady teď dva (smích). Hrozně ho to baví. Je mu šest, je z Benešova. Celý český biketrial z toho má srandu.

Mění se i něco dalšího?

Nový název je ÚAMK Biketrial Blansko, stránky máme www.biketrialblansko.cz. Nějaké hádky s bývalým vedením samozřejmě proběhly, ale myslím, že naše vztahy budou dál korektní. Máme velké plány s naším klubem a areálem na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka, chceme ho výrazně změnit.

Vraťme se k prvnímu závodu...

Tak povedlo se mi neudělat ani jednu chybičku na sekcích, jedinou srážku jsem měl za čas. Rád bych zmínil ale i výsledky ostatních našich. Martin Kakáč byl v Elite desátý, šestnáctý Vašek Gryc, ještě za ním Ondra Šenk, který z toho byl moc zklamaný, nesedlo mu to, má na víc. Ten se mnou trénuje nejvíc. V dalších kategoriích jsme neměli většinou zastoupení, i to bylo špatné u nás v klubu, že jsme neměli roky mladé. Po té proluce máme nové tváře, nejstaršímu je devět. V Hobby byl Vaškův bratr Miloš Gryc osmý, v Poussin skončil na výborném třetím místě Ondřej Maulis. Mezi nejmenšími vyhrál Jiří Sehnal, Radim Ženatý byl třetí, to bylo velké příjemné překvapení. Devátý Dan Králík, desátá Barbora Havelková, ta také udělala velký pokrok v šesti letech. A dvanáctý byl ten můj jmenovec Vašek Kolář. Ukázalo se, jak důležité byly zimní tréninky v hale, to dřív vůbec nebylo. Děcka se hrozně rychle učí, tatínkové pomáhají ze všech sil, patří jim dík.

Co další závody?

Minulý týden jsem přijel z Itálie, kde jsem vyhrál Evropský pohár a tuhle sobotu se mi podařilo vyhrát Český pohár UCI v Děčíně. Takže zatím je to super. Za dva týdny mě čeká mistrovství Evropy v Březové u Sokolova. Doufám, že se bude dařit.

Kdy přijde Vašek Kolář junior?

To zatím neřeším. Ne že by mne holky nezajímaly, ale beru to zatím jako ztrátu času, ještě chci něco ve svém sportu dokázat. Nechci se cpát do nějakého závazku. Stačí ty problémy s vedením klubu, které jsem dosud neřešil.

Podobné záležitosti asi tvé konkurenty netrápí...

Jasně, ti se soustředí jen na svoje sportování, to je asi naše specifikum. Já bych taky měl rád klid, ale museli jsme to tak udělat. Šel jsem se svojí kůží na trh, moje jméno bylo zárukou pro lidi z asociace, že to bude fungovat. Je mi jasné, že by to mělo fungovat jinak. Máme spousty plánů s novým klubem a také 20. června pořádáme mistrovství ČR v Blansku na přehradě. Rád bych tímto pozval diváky a fanoušky.

A co tvoje plány sportovní?

Rád bych obhájil svoje tituly, beru to jako trochu svoji povinnost. Už jen pro to, že se cítím jezdecky velice dobře, jak jsem již řekl, nikdy jsem nedával tréninku a přípravě tolik jako nyní. Mělo to řád, bylo to, myslím, dost profesionální. Pomalu půjdu i do toho se zkusit nějak ekonomicky zajistit, použít svoje jméno jako značku, rád bych s tím začal. To mne i baví, rozjíždím to.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509