Dnes je sunday, 05. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Boskovice budou hostit mezinárodní výstavy koček

7.8.2013 11:33 | Původní vydání 6.8.2013 6:00 | Barbora Šmerdová | Vyšlo v číslo 16 2013
Boskovice - Rok se s rokem sešel a jsou tu před námi další dvě (tentokrát již III. a IV.) mezinárodní výstavy koček. Opět budou probíhat v prostorách zimního stadionu v areálu Červená zahrada v Boskovicích, který se nám pro tyto akce moc osvědčil a kde se také, jak vystavovatelům, tak i divákům, velmi líbí. 
Boskovice budou hostit mezinárodní výstavy koček
Ilustrační foto Radim Hruška
Výstavy tady na zimním stadionu pořádáme již třetím rokem, ale ti bystřejší jistě vědí, že naše předloňská I. národní výstava koček nebyla tady v Boskovicích první výstavou koček vůbec. Ještě před založením naší vlastní boskovské organizace tu pořádala občas výstavy organizace brněnská a tak si můžete pamatovat výstavu koček, která probíhala v sokolovně či v zámeckém skleníku. Od roku 2011 jsou však výstavy konané v našem městě dílem domácí organizace Kočky Boskovice, která vznikla o rok dříve a jejíž členové měli chuť se do pořádání tak velké akce pustit. 
Přípravy letošních ročníků v těchto dnech právě vrcholí, diváci se opět mohou těšit na mnoho rozličných kočičích plemen. Rovněž je připraveno slavnostní zahájení s kulturním programem a diváky i vystavovateli oblíbená soutěž o kočku „Miss sympatie“. Jako ozvláštnění letošních ročníků jsme zařadili také speciální soutěže, v sobotu se bude jednat o speciální soutěž pro kočky a kocoury s červeným zbarvením, v neděli si pro změnu vlastní soutěž užijí kočičky v atraktivním želvovinovém zbarvení. Jako již tradičně nebude chybět spousta stánků s chovatelskými potřebami či charitativní bazárek a prodej výrobků na pomoc opuštěným kočičkám ze SOS Kočky Hodonín. Pro zájemce z řad dětí je připraveno i malování na obličej. 
Jako v minulých letech i letos očekáváme nejvíce koček u plemen mainská mývalí a britská kočka. Představí se nám však i jiná neméně krásná kočičí plemena, např. norská lesní kočka, kočka sibiřská, perská, ragdoll či ruská modrá. Po oba dny bude k vidění na 150 kočičích exemplářů a to nejen z České republiky. Jako v loňském roce i letos k nám zavítají vystavovatelé se svými miláčky i z dalších nejen okolních zemí. Těšit se můžeme na zástupce ze Slovenska, Polska či například Belgie.
Rovněž posuzovatelský sbor budou tvořit rozhodčí napříč Evropou. Jako jediný muž se představí Yan Roca Folch z Francie, kterého doplní Tetiana Boiko z Ukrajiny, Svetlana Stoliarova z Běloruska a Marie Říhová z České republiky. Tito posuzovatelé, kteří přijali naše pozvání, budou mít za úkol v závěrečné soutěži vybrat z každé ze čtyř skupin koček (kočky perské a exotické, kočky polodlouhosrsté, kočky krátkosrsté a somálské a konečně kočky siamské a orientální) nejlepší kotě ve věku 3-6 měsíců, kotě ve věku 6-10 měsíců, nejlepší dospělou kočku a kocoura a samozřejmě také nejlepšího kastráta a kastrátku. Vybrán a ohodnocen bude také nejlepší vrh výstavy. Vítězové budou jako již tradičně odměněni krásnými cenami.
Boskovická organizace vznikla v roce 2010 pod záštitou Českého svazu chovatelů a jeho odbornou sekcí Sdružením chovatelů koček a jejich prostřednictvím je i naše organizace součástí FIFe - Fédération Internationale Féline. Tato organizace sdružuje kočičí nadšence z Boskovic a okolí a vůbec není podmínkou pro vstup do naší organizace nějakého kočičího mazlíčka vlastnit. Stačí zájem se o nich něco dozvědět a třeba pro ně i něco málo udělat. Naše členská základna je nevelká, o to větší jsou však naše nápady a chuť do práce pro organizaci. U nás doma chováme kočky již od roku 2007 a patříme k zakládajícím členům místní organizace. Začínali jsme s plemenem Něvská maškaráda (sesterské plemeno sibiřské kočky) a později jsme si pořídili ještě kočičku plemene Norská lesní kočka. Chovatelství je náš koníček a věřím, že v něm nalezne zalíbení i řada dalších lidí. I kdyby jen prostřednictvím návštěv výstav. Tak přijďte za námi 10. či 11. srpna na zimní stadion. Těšíme se na vás!

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509