Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Češi na Mallorce nejsou moc oblíbení, píše studentka z své cesty

12.9.2015 5:16 | Původní vydání | Tereza Ocetková

Boskovice - Odjela jsem na dva měsíce na Mallorcu, do města jménem Artà. Artà je malé historické městečko se spoustou výtvarných galerií, uměleckých obchůdků i uliček s inspirativními zákoutími přímo nebádajícími k umělecké činnosti, při procházce zde potkáte i spoustu pouličních hudebníků. 

Češi na Mallorce nejsou moc oblíbení, píše studentka z své cesty
Tereza Ocetková na brigádě v baru. Foto archiv Terezy Ocetkové.

V měsíci srpnu se zde koná tzv. Fiesta de pueblo de Sant Salvador. Každý den se stovky lidí sejdou na náměstí, aby podpořily nově začínající hudební kapelu, mohou ochutnat místní specialitu turrón nebo churros a posedět u sklenky mallorského likéru hierbas. Během těchto dní se konají i sportovní akce nebo průvody.

Práci jsem dostala v baru, který má vysokou úroveň a specializuje se na gin. Majitel hovořil plynule šesti jazyky včetně arabštiny, španělsky jsem se tedy nejvíce naučila od něj. Práce ve dvou směnách byla velmi náročná, plat samozřejmě nízký, ale je třeba brát v úvahu, že pracující studenti jsou i ve Španělsku levná pracovní síla.

O Španělích je obecně známo, že velmi rádi slaví a užívají si nočního života. Zprvu jsem tomuto faktu nevěnovala pozornost, ale jakmile se dostanete mezi místní, zjistíte, že právě užívání si života Španěly dokonale vystihuje. Nemají ale také problém s tím dopřát zábavu i ostatním, takže bar jsme zavírali většinou v pozdních hodinách. Ale i ostatní majitelé neměli problém jen kvůli nám svůj bar otevřít a nabídnout cokoli. Ovšem takoví jsou Španělé ve všem. Nejenže vás na ulici pozdraví úplně cizí lidé, vždy se zeptají, jak se máte a co vaše rodina. Samozřejmostí je při setkání jeden polibek na každou tvář. Ale hlavně! Všichni se od srdce usmívají.

Mallorca rozhodně není ostrovem Španělů. Majiteli restaurací a obchodů jsou většinou Italové nebo Portugalci a stálými turisty Němci. Je tedy lépe hledat práci v malých městech, kde si sice moc neužijete proslulých fiest, ale jste nuceni mluvit pouze španělsky s místními. Dalším zádrhelem největšího ostrova Baleár je katalánské nářečí mallorgui, kterému i s perfektní španělštinou prostě rozumět nebudete.

Když jsem se zamyslela nad tím, co mi můj pobyt na Mallorce dal a vzal, zjistila jsem, že jsem si nedovezla pouze vydělané peníze nebo mnohem lepší schopnost dohovořit se španělsky, ale hlavně jsem se otevřela lidem. Nyní můžu říct, že v Česku je velmi zakořeněný strach i jakási sobeckost vůči čemukoli novému nebo neznámému. Popravdě řečeno, čeští turisté nepatří k těm nejoblíbenějším, právě pro svou usedlost a chamtivost. Dle mého názoru si náš celkový obraz ve světě kazíme právě tímto.

Pokud toužíte naučit se nejen španělštinu, ale jakýkoli vašemu srdci blízký jazyk, vyjeďte do světa, otevřete se lidem i zážitkům a užívejte si cestování i strach z nového prostředí. Zkušenosti jsou to nenahraditelné a budete na ně vzpomínat celý život.

Tereza Ocetková, Gymnázium Boskovice

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509