Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Citroënka na zkušené - aneb Co jsme zažili v Anglii

22.1.2016 10:48 | Původní vydání | Jiří Michlíček

BOSKOVICE - Náš studijní zájezd do Anglie začal vlastně už koncem třetího ročníku. Paní učitelka nám v hodině angličtiny řekla: „Příští školní rok jedeme do Anglie!“ Třída propukla v jásot. Mnoho z nás ještě nikdy ve Velké Británii nebylo a tak byli všichni moc nadšení, že jsme dostali možnost zúčastnit se pobytu v Anglii, který byl spojený s výukou angličtiny. 

Citroënka na zkušené - aneb Co jsme zažili v Anglii
Studenti v Anglii. Foto archiv Jiřího Michlíčka

Prázdniny uběhly jako voda a začal nový školní rok spojený s přípravou na pobyt. Měnili jsme libry, sháněly se kufry, maminky nám pekly dobroty na cestu a doučovali jsme se slovíčka, abychom si netrhli ostudu. Každý také obstaral nějaké malé překvapení pro rodiny, ve kterých jsme měli být ubytovaní. Všichni byli nedočkaví a očekával se onen den, kdy nasedneme do autobusu a vydáme se na cestu. A pak to přišlo!
V neděli ráno jsme se rozloučili s rodiči a nasedli do autobusu. Cesta vesele utíkala, páni řidiči prokázali svoji profesionalitu a v pondělí ráno jsme vyjížděli z trajektu na anglické silnice. Naší první zastávkou byl Londýn. Únava po dvaadvaceti hodinové cestě byla na všech znát, takže když jsme museli chodit pěšky po Londýně, nebylo nám zrovna do zpěvu. Nakonec jsme však byli rádi, když jsme viděli Shakespearovské divadlo Globe, Tower Bridge, Big Ben,  Houses of Parliament, projeli jsme se lodí po řece Temži, prolezli Tower, viděli korunovační klenoty a nakoupili nějaké suvenýry. Večer pak odjezd do Oxfordu, kde na nás již čekaly hostitelské rodiny.

První dojmy z ubytování se velice lišily. Někteří říkali: „Bydlíme u jedné paní v paneláku a na rovinu vám povíme, že pokud by tam bylo o člověka víc, nevejdeme se tam.“ Jiní zase: „My máme krásný rodinný dům. V přízemí je kuchyně a obývací pokoj a v horním patře ložnice a koupelna.“ I stravování bylo různé. „Porce, co jsme v rodině dostali, byly obrovské! S klukama jsme měli problém to všechno spořádat.“ řekli jedni. Další skupina hovořila úplně jinak. „Přijeli jsme k rodině a šli rovnou večeřet. Paní nám dala jídlo na talíř a odešla do obýváku. My jsme si v klidu pochutnávali, jenže se ukázalo, že porce byla příliš malá.Přidali jsme si tedy z hrnce, který ležel na plotně.Nakonec jsme to snědli všechno. Moc toho tam stejně nebylo a my jsme se domnívali, že je to pro nás. Spokojení, najedení a už zachumlaní v posteli jsme byli překvapení, když k nám paní hostitelka přišla a říkala něco ve stylu: „Kluci, vy jste všechno snědli?“ a kamarád na to radostně: „Jo, my jsme všechno snědli!“ A tak jsme se dozvěděli, že její děti tedy neměly co jíst.
V úterý nás čekala prohlídka Oxfordu. Procházeli jsme město křížem krážem, chodili do obchodů, nakupovali suvenýry. Překvapením pro nás bylo, když jsme si v klidu postávali před obchodem, když najednou přišel mladý muž a zeptal se nás, jestli si s námi může udělat selfie. Souhlasili jsme, vyfotili jsme se a mladík se ptal: „Jak se máte? Co tady děláte?“ My: „No, máme se dobře. Jsme tady na studijním pobytu.“ Muž odvětil: „Aha! A odkud tedy jste?“
Ozvalo se: „Z České republiky.“ Na to mladík odpověděl: „Á! Česko! To je krásná země.“ A poté polohlasně k nám: „Nemám absolutně ponětí kde to je!“ Všichni jsme se zasmáli a muž pokračoval v cestě. My jsme se poté vydali do ulic dále objevovat Oxford.
Další den následovala návštěva Community centre, ve kterém probíhala výuka angličtiny. Napsali jsme vstupní test a byli rozděleni do skupin podle jazykových úrovní.  Moc dobře jsme se bavili, učitelé byli příjemní, učivo jsme ovládali a tak nám ty tři hodiny výuky denně rychle utekly. Odpoledne jsme odjeli na Warwick Castle, kde se nám nejvíce ze všeho líbily voskové figuríny. S těmi jsme si udělali mnoho krásných fotek. Čas nám tak rychle utíkal, že jsme si sotva uvědomovali, že už máme polovinu zájezdu za sebou. Ve čtvrtek jsme se vydali do Stratfordu nad Avonou, rodiště Williama Shakespeara. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých věcí o nejznámějším anglickém spisovateli a také jsme si prohlédli jeho rodný dům. Další den jsme se jeli podívat také na Stonehenge, ale protože moc foukalo, nebylo nám tam moc příjemně. Rozhodně to ale stálo za to, podívat se na jednu z nejvýznamnějších památek světa. Následovala návštěva univerzitního města Bath. Počasí bylo překrásné a my jsme byli krásou města doslova nadšení. Nejvíce nás v Bathu uchvátili římské lázně. A už tu byl večer a my naposledy uléhali do postelí v Anglii. V pátek jsme šli znovu do školy, kde jsme obdrželi diplomy za absolvování kurzu angličtiny. Když jsme se rozloučili s učiteli i s Oxfordem, nic už nebránilo naší cestě domů. V sobotu ráno jsme bezpečně dorazili do Boskovic, naši rodiče byli již u školy a nedočkavě vyhlíželi příjezd autobusu. Studijní pobyt v Anglii byl pro každého z nás obrovskou životní zkušeností a všech 35 studentů střední školy André Citroëna na něj bude celý život vzpomínat. Děkujeme !
Jiří Michlíček, student 4. ročníku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509