Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Dan Orálek nestačil na Jiřího Homoláče

10.1.2012 2:23 | Původní vydání 10.1.2012 7:00 | Bohumil Hlaváček | Vyšlo v číslo 01 2012
Petrovice - Celkem sedmadvacet závodů měl letos seriál Okresní běžecké ligy Blanenska. Ten vyvrcholil 27. prosince v Petrovicích na tradičním Hraběnčině běhání. 
Dan Orálek nestačil na Jiřího Homoláče
Foto Bohumil Hlaváček
Na startu u penzionu U hraběnky se objevilo čtyřiadevadesát atletů a atletek. Několikanásobný vítěz Dan Orálek tentokrát na nejvyšší stupínek nedosáhl. Další brněnský běžec o dvacet let mladší Jiří Homoláč byl tentokrát nad jeho síly. Nasadil ostré tempo od samého začátku a vyhrál stylem start – cíl. 
„To je můj styl závodění. Snažím se soupeře utrhnout hned od startu. Dnes mi to tady dokonale vyšlo,“ oddychoval v cíli jedenadvacetiletý Homoláč. Jak řekl, nebylo to ani tak těžké. „Myslím, že mám teď docela formu a dokázal jsem ji potvrdit. Vyhovovala mi i kratší trať, Dan je spíše na ty delší,“ dodal vítěz. 
Podle něho byl letos povrch, který bývá v této době namrzlý, v lese také blátivý. „Docela jsem se i zašpinil. Při běhu zakopávám nohy a tak mne to i pěkně nahodilo,“ ukazoval své pozadí se smíchem. Dan Orálek sportovně uznal porážku. „Jirka byl o mnoho lepší. Byl jsem první dva kilometry takový ztuhlý, on mi utekl a už jsem neměl šanci,“ podal ruku soupeři v cíli. 
Na pátém místě doběhl devatenáctiletý junior Vojtěch Grün z Okrouhlé a potvrdil své překvapivé vítězství v celém seriálu OBL. Mezi ženami byla nejlepší Zdeňka Komárková z Olešnice, její největší soupeřka Milada Barešová startovala na málo závodech. Grün se tak zapsal jako dvanáctý vítěz v pořadí historického přehledu jmen nejlepších okresních vytrvalců. 
Jak uvedl jeden z hlavních organizátorů seriálu Milan Daněk, průběh celého ročníku se nevymykal z nastoupeného trendu posledních let. „Opět byly dosaženy účastnické rekordy a to počtem 220 startujících mužů a 64 žen. Je potěšující, že celkově zvítězil mladý běžec, ale jinak v popředí výsledkové listiny nadále dominují především veteráni. V první dvacítce absolutního pořadí se umístili pouze dva junioři a čtyři muži věkové kategorie A,“ vypočetl. Jak dodal, blanenští veteráni a nejlepší ženy dosahují velmi dobrých výsledků i za hranicemi našeho okresu. Závěrečné hodnocení proběhlo po doběhu v prostorách penzionu U hraběnky, kde byli vyhlášeni vedle absolutních vítězů nejlepší závodníci jednotlivých kategorií. „Ocenění se dočkali dva nejstarší účastníci Milan Hrubý z ASK Blansko a Josef Kubík, oba ročník 1938. Lenka Suchá z Letovic byla vyhlášena jako nejúspěšnější nováček soutěže a za nejúspěšnější oddíl AC Okrouhlá,“ doplnil Milan Daněk.
Nalákat mladé běžce je hlavním cílem organizátorů nastávajícího jubilejního třicátého ročníku. „Poprvé v historii soutěže bude OBL 2012 vyhlášena také pro kategorie žáků a žaček. Návrh oficiální termínové listiny bude představen 30. ledna na sněmu OBL. Na jeho konání jsou zváni všichni příznivci běžeckého sportu, podrobnosti budou zveřejněny na internetových stránkách 
www.oblblansko.cz. Zde je také již nyní možno zveřejnit své připomínky a náměty do nadcházejícího ročníku, který naostro odstartuje při tradičním závodě 18. února v Ráječku,“ zve Milan Daněk. 

Okresní běžecká liga 2011
Ženy: 1. Z. Komárková, 2. A. Žákovská, 3. L. Suchá 
Junioři: 1. V. Grün, 2. P. Konečný, 3. J. Tihon
Muži: 1. J. Macura, 2. J. Vrtílka, 3. P. Haresta
Veteráni I (40 - 49 let): 1. M. Kejík, 2. J. Stloukal, 3. V. Buřt
Veteráni II ( 50 - 59 let): 1. I. Hájek, 2. V. Matěna, 3. P. Svoboda
Veteráni III (nad 60 let): 1. A. Stráník, 2. M. Bayer, 3. J. Štrajt

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509