Dnes je sunday, 05. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Festival vyvrcholil úspěšnou filmovou premiérou

28.11.2012 1:04 | Původní vydání 27.11.2012 7:00 | | Vyšlo v číslo 24 2012
Blansko - Čtrnáctý ročník cestovatelského festivalu Rajbas je minulostí. Do Blanska přilákal desítky účastníků, a ti si třídenní maraton filmových projekcí, přednášek, workshopů, výstav a hlavně přátelských setkání pořádně užívali.
Festival vyvrcholil úspěšnou filmovou premiérou
Foto Marta Antonínová
Úvod festivalu patřil přehlídce filmů přihlášených do soutěže Okem dobrodruha. Bylo na co se dívat, stejně jako si poslechnout názor „divácké“ poroty. Do letošního ročníku soutěže amatérských filmů o cestování a sportu bylo přihlášeno osmnáct snímků. Odborná porota ve složení Jan Popelka, Petr Bednář, Alena Žákovská a Pavel Langer udělila prvenství snímku Siberut Miroslava Haluzy z Brna. Druhé místo si odnesl vtipný snímek Recept na fašírovaný čudřenec a třetí příčka patřila snímku Martina Jurzy s názvem Mercúň, věnovanému Pavlu Ballovi, který v extrémních podmínkách Žiarské doliny každé jaro čeká, až svišti vylezou ze svých nor. Cenu Alpsportu za nejlépe zpracovaný dokument získal snímek 24 hodin kolem Olešné autora Eduarda Moceka. Film o návštěvě ostrova Siberut v západní části Indonésie získal i cenu srdcaři.cz. 
Sobota začala tradičně během do vrchu z Blanska na Hořice se soudkem limonády Grena. Na start se postavila téměř šedesátka běžců. Mezi ženami získala prvenství Radka Kopecká z Benešova, mužskou kategorii vyhrál Hynek Dolák z Blanska. Ženám veteránkám dominovala opět Alena Žákovská a vítězem kategorie muži-veteráni se stal a celkově nejlepšího času 12:15.00 dosáhl Daniel Orálek. Další program pak patřil nejen zajímavým workshopům, ale především zážitkům z celého světa, které cestovatelé prezentovali hned na dvou pódiích současně až do pozdních nočních hodin. 
„Rajbas, to je především akce, kterou pořádají moji kamarádi - Milan a Alena. Pak je to spousta zajímavých věcí, které se hned tak nevidí a já je vidět chci. Líbily se mi například soutěžní outdoorové filmy, ale také recese v podobě akce NaFEST,“ svěřil se aktivní účastník festivalu, ultramaratonec Daniel Orálek, který za svými přáteli do Blanska přijel letos už počtvrté. 
Festival vyvrcholil v neděli. V zaplněném hledišti blanenského kina jste mohli navštívit Tatry i Aljašku, Slovinský kras nebo Peru a Bolívii. Závěr Rajbasu patřil fotografiím a vyprávění Daniela Orálka o běhu s indiány kmene Tarahuamara. „Závod jsem znal díky knížce, ale chtěl jsem ho zažít na vlastní kůži, což se povedlo. Byl to opravdu velký zážitek. Navíc neopakovatelný, protože hlavní organizátor Caballa Blanca už není mezi námi,“ upřesnil běžec. Vyprávění navodilo atmosféru na vyvrcholení festivalu v podobě premiéry filmu právě z tohoto závodu pod názvem Run free – Poselství bílého koně v režii Radka Popelky. Vypráví o mexických cestách Aleny Žákovské a Milana Daňka a neobyčejném setkání party českých běžců s Caballem Blankem během závodu na padesát mil s indiány Tarahumara obutými do sandálů vyrobených z gumy starých pneumatik. Potlesk na závěr patřil nejen novému filmu, ale byl i rozloučením se čtrnáctým ročníkem festivalu Rajbas.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509