Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Gymnázium vyslalo studenty na kurz francouzštiny do Paříže

17.11.2015 15:13 | Původní vydání | Hana Ševčíková

BLANSKO - I přesto, že v neděli dopoledne málokdo pomyslí na školu, jedenáct studentů z blanenského gymnázia se muselo dostavit před budovu školy. Jejich školní docházka není vždy úplně stoprocentní, 11. října na sraz dorazili všichni, protože věděli, že je čeká úžasný zážitek spojený s cestou do Paříže. 

Gymnázium vyslalo studenty na kurz francouzštiny do Paříže
Studenti před zámkem ve Versailles. Foto Gymnázium Blansko

Měli jsme před sebou velký kus cesty, avšak během noci většina z nás usnula a probudili jsme se až v ranních hodinách ve Francii. První zastávkou byl symbol Paříže, světově proslulá Eiffelova věž. Po čekání v dlouhé frontě v chladném podzimním ránu jsme se konečně dočkali vytouženého pohledu a celou Paříž jsme měli jako na dlani.

Potom nás paní průvodkyně provedla přes Invalidovnu, Avenue des Champs-Élysées, Place de la Concorde a po krátkém odpočinku v Tuilerijských zahradách jsme zbytek dne strávili v Musée du Louvre, kde se nachází velké množství zajímavých exponátů a především slavný obraz Mona Lisa. Potom nás čekalo seznámení s rodinami, které nás odvezly k nim domů. Tam nám bylo na tři noci poskytnuto ubytování a denně nechyběla typická francouzská večeře. Všichni byli velmi ochotní a pro nás to byla skvělá příležitost, jak se zlepšit ve francouzštině při povídání s rodilými Francouzi.

Další den ráno nás čekalo vyučování. Všichni studenti z našeho gymnázia tvořili nejlepší skupinu a myslím, že všichni jsme si kurz francouzštiny velmi užívali. Pak nás autobus odvezl do Versailles, kde jsme trávili zbytek dne prohlídkou překrásného zámku a jeho zahrad.

Další den jsme si po vyučování prošli Montmartre s Bazilikou Sacré-Coeur, kde jsme pozorovali tamní umělce a většina z nás zde nakoupila spoustu suvenýrů.

Nastal poslední den, kdy jsme se museli rozloučit s rodinami. Po vyučování nás čekala závěrečná prohlídka Paříže. Po návštěvě katedrály Notre-Dame jsme pluli lodí po Seině, pak nás průvodkyně provedla Latinskou čtvrtí, kde jsme mohli vidět Sorbonnu, Panthéon a přes Lucemburské zahrady jsme došli ke stanici metra, kterým jsme dojeli až do moderní čtvrti La Défense. Zde jsme měli volno určené pro nakupování v ohromném nákupním centru a nakonec jsme se s Paříží rozloučili pohledem na osvětlené mrakodrapy a noční město. Zpět do Blanska jsme dorazili v pátek odpoledne. I přes všechnu únavu to byl úžasný zážitek a myslím, že všichni na tuto skvělou cestu budeme ještě dlouho vzpomínat. 

Galerie k článku

Studenti u Eifffelovy věže v Paříži. Foto Gymnázium BlanskoStudenti před zámkem ve Versailles. Foto Gymnázium BlanskoStudenti ve Francii. Foto Gymnázium Blansko

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509