Dnes je wednesday, 08. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Jan Kohut vyhrál Půlmaraton Moravským krasem

11.9.2013 12:23 | Původní vydání 3.9.2013 6:00 | Bohumil Hlaváček | Vyšlo v číslo 18 2013

Blansko - Sobotní odpoledne patřilo centrum Blanska sportu a dalším zážitkům z oblasti kultury. Letošní Půlmaraton Moravským krasem přilákal rekordní počet běžců i diváků. Avizovaná tisícovka závodníků se nakonec na start sice nepostavila, protože někteří přihlášení se neprezentovali, čipy na nohách atletů ale nakonec zaznamenaly v cíli dohromady 906 sportovců a sportovkyň. Závod skončil triumfem domácího Jana Kohuta, který se tak stal i mistrem Moravy a Slezska na této distanci. 

Jan Kohut vyhrál Půlmaraton Moravským krasem
Foto Bohumil Hlaváček
Druhého Dana Orálka porazil o více než minutu a půl. Třetí příčka patřila olympionikovi v triatlonu Filipovi Ospalému, čtvrtá pak populárnímu „Mirečkovi“ Mulugetovi Serbessovi, naturalizovanému Etiopanovi, který závod již v minulosti několikrát vyhrál. 
Mimořádnou účast měl i Běh městem, který půlmaratonu předcházel, pomyslnou konečnou čáru proťalo 133 atletů a atletek. Na startu 2,4 km dlouhého úvodního závodu, který vyhrál Patrik Sochor před Adélou Šafářovou, se postavil i místostarosta města Jiří Crha. V cíli se objevil na 61. místě. „Jsem tělem i duší sportovec. Přiznám se, že jsem i koketoval s myšlenkou postavit se na start půlmaratonu, nakonec jsem rád, že jsem tak neučinil. Zabrat mi dala i tato trať. Občas jsem před závodem trénoval, přesto to bylo náročné,“ usmíval se spokojeně v cíli muž, který se velkou měrou podílel i na přípravě závodu, nad nímž přijal záštitu. „Myslím, že se mi podařilo organizátorům pomoci se zajištěním některých sponzorů, to mne těší,“ poznamenal. Jak dodal, Půlmaraton Moravským krasem již definitivně patří k hlavním akcím, které se v městě v průběhu roku pořádají. „Děkuji touto cestou hlavnímu organizačnímu štábu, který odvedl obrovskou práci. Jsem rád, že se mu podařilo zařadit i běhy pro děti a jejich rodiče, to bude, doufám, také nová tradice,“ uvedl.
Sportovní ředitel Erik Řezník celou akci svým nenapodobitelným způsobem zkušeně moderoval. „Věřím, že můžeme být spokojeni. Účast závodníků i jejich ohlasy nám to dávají najevo,“ těšilo ho. I hlavní organizátor Petr Bartošek měl důvod k ­radosti. „Myslím, že jsme se posunuli zase dál. Naším cílem bude usilovat o to, aby se náš půlmaraton stal mistrovstvím České republiky. Když tomu nebude příští rok, doufáme, že se tak stane při dalším, už dvacátém ročníku,“ plánuje.
A jak probíhal samotný hlavní závod? Hned od začátku se na špici vytvořila zpočáku šesti, pak pětičlenná skupinka, ve které byli všichni favorité. Tempo udával od začátku domácí běžec v brněnských barvách Jan Kohut. Ten se na letošní ročník připravil dokonale a svým soupeřům unikl již krátce po výběhu z města. V cíli se objevil s téměř dvouminutovým náskokem. „Jsem obrovsky rád, že jsem doma uspěl, považuji to za jeden ze svých největších úspěchů,“ zářil v cíli. Dan Orálek skončil již poněkolikáté druhý. „Vůbec mi to nevadí, Honza byl dnes ve skvělé formě, prostě jsme na něho neměli,“ smekl pomyslný klobouk před svým přemožitelem. Triatlonista Filip Ospalý se v cíli objevil o půl minuty za ním, populární doktor Mulugeta Serbessa o minutu na nepopulární čtvrté příčce. „Do Blanska se vždycky rád vracím, tato trať se mi moc líbí,“ sdělil plynulou češtinou lékař z Čech.
Diváci se nenudili ani v přestávkách. Bavily je skupiny Turbo a Dio Five Guitars, nebyla nouze o občerstvení a další atrakce. Pořadatelům patří velký dík za skvěle připravené sobotní odpoledne.

Výsledky, hlavní závod: 1. Kohut (VSK Univerzita Brno) 1:08:17, 2. Orálek (Moravská Slávia Brno), 3. Ospalý (AC Moravská Slavia), 4. Serbessa (Ortopedie Týn nad Vltavou), 5. Kučera (VSK Univerzita Brno), 6. Fousek (Maraton klub SEITL Ostrava), 7. Čípa (Bystré) 1:18:17, 8. Franz (Biatlonklub Říčany), 9. Kratochvíl (Rudíkov) 1:18:29, 10. Grün (AC Okrouhlá/VSK Univerzita Brno) 1:18:58. Ženy: 1. Mertová (Activity Lanškroun) 1:25:55, 2. Filipiová (TJ Šumperk) 1:26:16, 3. Kolková (AC Moravská Slavia) 1:30:47. Běh městem (2,4 km): 1. Sochor (AC Moravská Slavia) 7:54, 2. Šafářová (Moravec Team) 8:33, 3. Pokorný (Blansko) 8:53.

Běžec Jan Kohut si splnil svůj velký sen

Blansko - Výhra v nejprestižnějším závodě na okrese. Jan Kohut si doma v Blansku splnil sen.

Triumf před domácím ­publikem…
Jsem moc rád, že jsem doma vyhrál. Navíc v kvalitním čase, takže spokojenost.

Cílil jsi vyloženě na tento závod?
Dá se říct, že ano. Od začátku jsem do toho šlapal a povedlo se. Běžel jsem svoje tempo a neohlížel se na ostatní. Netaktizoval jsem, dával jsem tomu, co to šlo. Jsem maximálně spokojený.

Máš natrénováno?
Ano. Mám víc času, Ukončil jsem práci v pohostinství, to bylo hodně náročné. Nedalo se to moc spojovat s tréninkem. Budu teď dělat masérství, poradenství ve výživě a kondiční trénink. 

Souvisí to i s tvou změnou v přístupu k běhu?
Určitě. Dělám si teď potřebné rekvalifikační kurzy a věřím, že to bude fungovat. Už mám rozjednané klienty, spolupráce se rýsují. U mne to funguje. To, že se mi daří, je propagace sama o sobě. Kontakty fungují.

Jaké máš plány do zbytku sezony?
Mám vytipované nějaké závody, na podzim jich je dost. Chystám se třeba na mistrovství republiky do Běchovic, rád bych byl do pátého místa. Snad to vyjde. 

Atletika teď v Česku šlape i na mezinárodní úrovni. Nepokukuješ někam výš?
Moc daleko od toho asi nejsem. Ale člověk musí myslet na práci na rodinu, něco vydělávat. Nevím. 

Galerie k článku

Foto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil Hlaváček
Foto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil Hlaváček
Foto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil Hlaváček
Foto Bohumil HlaváčekFoto Bohumil Hlaváček

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509