Dnes je sunday, 19. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: Cyklisté se v Letovicích vydají Okolo s kolem

26.5.2016 17:58 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION – Také následující víkend přinese spoustu zajímavých akcí. Na své si přijdou milovníci cyklistiky, Jaroslava Hutky nebo psích miláčků. V Blansku nezapomněli ani na děti a v Lysicích se sejdou lukostřelci. Více v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: Cyklisté se v Letovicích vydají Okolo s kolem
Okolo s kolem. Ilustrační foto Radim Hruška

Oslaví narozeniny města

pátek 27. května – Kino v Blansku

V pátek od 17.30 hodin budou v blanenském kině slavit narozeniny města. Slavnostní shromáždění občanů proběhne u příležitosti 880. výročí první písemné zmínky o Blansku. Nejprve se bude v parčíku před kinem sázet Lípa slovinsko-českého přátelství. Následovat bude předání cen vítězům vědomostního kvízu ve znalostech o Slovinsku „Znáte zelenou zemi?“. Od 18 hodin bude pokračovat program v kině – proběhne vystoupení Komorního orchestru města Blanska, slavnostní projev starosty města, pozdravy hostů, společné vystoupení Komorního smíšeného orchestru ZUŠ Blansko TEAMMUS a dětského pěveckého sboru Kapky a kapičky, premiéra filmového dokumentu „Ježek a parní válec“ a výstava v předsálí kina: „Slovinsko – Evropa v malém“.


Vystaví psí miláčky

pátek 27. května – Areál školy v Hybešově ulici v Boskovicích

Žáci třetího ročníku oboru Veterinární prevence VOŠ a SŠ Boskovice pořádají v pátek od 9 do 15.30 hodin Výstavu psích miláčků. Konat se bude v prostorách školy na ulici Hybešova 53. „Vítáni jsou čistrokrevní pejsci i voříšci. Přihlášky naleznete na www.vassboskovice.cz nebo na vrátnici školy Hybešova 53,“ zvou pořadatelé. Program začne přejímkou psů, v 10.15 hodin začne výstava, následovat bude posuzování v kruhu a doprovodné soutěže.


Na kunštátském zámku zazpívá Jaroslav Hutka

pátek 27. května – Kunštátský zámek

Jaroslav Hutka nejen s kytarou – tak se jmenuje koncert, který se v pátek od 19 hodin odehraje na kunštátském zámku. Jaroslav Hutka tam vystoupí v Pilastrovém sálu.


Turisté se vydají na pochod

sobota 28. května – Hasičská zbrojnice v Olešnici

Město Olešnice ve spolupráci s MAS Boskovicko PLUS a Sbory dobrovolných hasičů v Olešnici, Bolešíně a Velkém Tresném zvou nejen turistickou veřejnost na turistický pochod k jedné z nejkrásnějších vyhlídek Vysočiny, do údolí v ohybu řeky Svratky, do míst, které patřilo k nejoblíbenějším výletům bývalého majitele kunštátského panství barona Honrichse. Po něm je tato vyhlídka nazvána Hraběcí stolec. Trasa: Olešnice- Velké Tresné- Malé Tresné- Hraběcí stolec- Bolešín- Lhota- Olešnice. Sraz je v 8 hodin u hasičské zbrojnice. V cíli bude zajištěno občerstvení pro všechny účastníky a tombola. Na cestu zpět se turisté mohou vydat opět po svých nebo zajištěným autobusem. Celková délka pochodu je zhruba osmnáct kilometrů.


XIX. Blanenský jarmark a Dětský den

sobota 28. května – Zámecký park v Blansku

Zámecký park v Blansku bude v sobotu od 7 hodin patřit tradičnímu jarmarku a oslavě Dne dětí. Na programu budou písničky, soutěže a další vystoupení. Do Blanska zavítá například Jů a Hele, Štvanci, kouzelník nebo Petr Kotvald. Připraven je i průvod městem a laserová show.

Kompletní program zde.


Cyklisté se vydají Okolo s kolem

sobota 28. května – Letovické koupaliště

V sobotu začne na parkovišti před letovickým koupalištěm již dvaadvacátý ročník cyklovýletu Okolo s kolem. Společenský relaxační cyklistický výlet určený pro rodiny i jednotlivce různého věku začne v 10 hodin. Trasa má šestapadesát kilometrů a účastníky zavede do krásného prostředí Českomoravské vrchoviny s nádhernými výhledy do krajiny. „Během cesty můžete navštívit i turisticky zajímavá místa. Kromě cyklovyjížďky vás čeká vrchařská prémie, dětský cykloden, tombola, večerní program a afterparty s koncertem,“ uvádějí pořadatelé.


Na zámku se setkají lukostřelci

sobota 28. a neděle 29. května – Zámek v Lysicích

V sobotu a neděli se na nádvoří a v zámecké zahradě Státního zámku v Lysicích u Boskovic uskuteční setkání lukostřelců. Ti budou v lukostřelbě soutěžit a na závěr sobotní mezinárodní soutěže je připraven kombat, tedy souboj. Terasovitá zahrada lysického zámku nabízí zajímavé možnosti střelby, kdy návštěvníci zahrady uvidí hned několik disciplín tohoto vpravdě historického sportu a nebude to jen střelba na terč. Vlastní soutěž proběhne v sobotu od 10 do 18 hodin. V neděli od 10 do 13 hod. proběhne exhibice maďarských hostů s představením maďarských bojových tradic a také přehlídka bojového umění pořádajícího spolkuS,E.B.U. Kladno. Návštěvníci budou mít možnost si ve vyhrazených prostorách střelbu z luku vyzkoušet.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509