Dnes je sunday, 19. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: Do Boskovic se sjedou Velorexy, už podvacáté

5.5.2016 16:48 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION – Jarní sraz Velorexů, závody drsných hasičů v Olešnici, vernisáž v Blansku nebo oslavy pěveckého sboru Nota. To je jen výběr akcí, které pořadatelé připravili na nadcházející víkend. Více v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: Do Boskovic se sjedou Velorexy, už podvacáté
Velorexy v Boskovicích. Ilustrační foto Radim Hruška

Jarní sraz velorexů

pátek 6. až neděle 8. května – Boskovicko

Boskovice a okolí budou o víkendu hostit již dvacátý ročník Jarního srazu Velorexů. V pátek bude probíhat příjezd účastníků na Suchý. V sobotu pak bude následovat celodenní orientační závod po okolí. Vyvrcholením bude nedělní spanilá jízda Boskovicemi, která začne na parkovišti u Zlaté růže v 10 hodin.

Kompletní program zde.


NOTA slaví 30 let

pátek 6. května – Gymnázium Boskovice

V pátek od 18 hodin proběhne v aule boskovického gymnázia slavnostní koncert NOTA slaví 30. Účinkovat budou smíšený pěvecký sbor Janáček – řídí František Ostrý, vernum 2013 ensemble – řídí Ondřej Tajovský, smíšený pěvecký sbor NOTA – řídí Martin Nerud. Průvodní slovo pronese Ludmila Němcová a Tomáš Znamenáček. Po koncertě bude následovat posezení s občerstvením a muzikou.


Jarní výstava spojená s burzou kaktusů, konifer a květin

pátek 6. a sobota 7. května – Dům zahrádkářů v Blansku

V pátek od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin bude v Blansku probíhat Jarní výstava spojená s burzou kaktusů, konifer, květin a přísad zeleniny. Prodej výpěstků bude zajištěn od drobných pěstitelů, dále ze skleníků ZERA Blansko a zahradnictví  – Chytrý Lipůvka. Výstava: Zahradní technika – Roman Boček. Včelařské produkty – René Švancara. Dřevěné výrobky pro domácnost – Alois Kopecký. Kaktusy – Emil Vašíček.  Keramika – Alena Chalupová. Kompostárna Blansko. Výstavu doplní i ruční práce kroužků žen z MKD. Součástí výstavy bude také prodej výrobků klientů Domova Olga.


Břetislav Malý: O červené v čase

sobota 7. května – Galerie města Blanska

Galerie města Blanska bude v sobotu hostit vernisáž výstavy Břetislav Malý: O červené v čase. Vernisáž bude zahájena v 17 hodin. Projekt glosuje úvahy Ludwiga Wittgensteina o barvách a zaměřuje se jen na problematiku základních barev a jejich vidění, pouze však v kontextu času. Vidění barev v kontextu plynoucího času má na vnímání barev zásadní vliv. Výstavu tímto způsobem odklání od obecných tezí teorií barev. Autor by rád kontext času umocnil nejen samotnou instalací, kterou vzhledem k dispozici prostoru pojme zcela místně, ale i výběrem a soustředěním se pouze na jednu ze dvanácti základních barev; a to červenou. Výběr barvy není náhodný; vytváří totiž mezní hranice všech barevných změn. Výstava potrvá do 3. června 2016.


Pochod pohádkovým lesem

sobota 7. května – Hřiště v Klepačově

V sobotu začne v 18.30 hodin v Blansku-Klepačově Pochod pohádkovým lesem. Děti se můžou těšit na stezku plnou pohádkových bytostí a plněni různých úkolů. Po setmění bude připravena stezka odvahy. Po skončení pochodu bude možné si opéct špekáčky na připraveném táboráku. Další občerstvení zajištěno.


Závody drsných hasičů v Olešnici

sobota 7. května – U hasičské zbrojnice v Olešnici

Sbor dobrovolných hasičů Olešnice zve všechny občany a návštěvníky města ke zhlédnutí hasičských závodů simulujících zásahovou činnost ze seriálu závodů TFA - nejtvrdší hasič přežije. Závody začínají v sobotu ve 12.30 hodin před hasičskou zbrojnicí. Občerstvení zajištěno. Zájemci z řad diváků si po skončení závodů mohou na poměřit své síly se závodníky na trati.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509