Dnes je sunday, 12. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: V Kunštátě představí řemesla a ušlechtilé koně

10.6.2016 4:35 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION – Nadcházející víkend přinese řadu zajímavých akcí. Jen namátkou – v Kunštátě se odehrají Svátky řemesel, v Blansku se bude běhat pro charitu, v Letovicích proběhne historický jarmark a na řadě míst v regionu se připojí k Noci kostelů...  Více v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: V Kunštátě představí řemesla a ušlechtilé koně
Svátky řemesel v Kunštátě. Ilustrační foto Radim Hruška

Svátky řemesel a krásy ušlechtilých koní

sobota 11. a neděle 12. června – Areál Panské zahrady v Kunštátě

Panská zahrada v Kunštátě bude o víkendu patřit dalšímu ročníku Svátků řemesel a krásy ušlechtilých koní. V pestrém programovém menu se představí lidová i umělecká řemesla, jezdci a chovatelé koní. Diváci budou moci shlédnout v živých scénických obrazech živou prezentaci všech řemesel a dovedností spolu s kouzelným světem magického pouta člověka s koněm a výjimečného přátelství v celé jeho kráse. Součástí Svátků řemesel a krásy ušlechtilých koní bude již 6. ročník sochařského sympozia DŘEVOSOCHÁNÍ V KUNŠTÁTĚ. Nebude chybět VELKÝ TRH A UNIKÁTNÍ UKÁZKY LIDOVÝCH ŘEMESELStarokovářské zpracování oceli, zpracování kůže, výroba ručně foukaného skla, malování a broušení skla, výroba dřevěného kola, pečení chleba v historické chlebové peci, drátování hliněných krajáčů, točení na hrnčířském kruhu, ruční soustružení dřeva, tesání trámů a vodotečí a spousta dalších unikátních ukázek zapomenutých řemesel. DOPROVODNÝ PROGRAM nabídne výstavu drobného zvířectva, králičí hop, projížďky v kočáře, drátenická a keramická dílnička pro děti, projížďky na ponících, mletí mouky a pečení placek, dřevěný kolotoč pro děti, výstava hasičských stříkaček, pražení kávy na historickém kulovém pražidle, ochutnávka tradičních delikates.

Kompletní program zde.


Noc kostelů na Blanensku nabídne i kulturní program

pátek 10. června – Region

Deset farností na Blanensku zve na již tradiční celorepublikovou akci Noc kostelů. Některé chrámy se otevřou veřejnosti již v pátek odpoledne, jiné v podvečer. Všechny pak nabízejí do pozdních večerních hodin pestrý program. Jde o kostely v Blansku, Adamově, Benešově, Křetíně, Sebranicích, Šebrově-Kateřině, ve Křtinách, Sloupě a Zbraslavci. Kromě kulturního programu je samozřejmostí možnost soukromých i komentovaných prohlídek interiéru kostelů a věží a pro zájemce setkání s knězem. Ve Sloupě návštěvníky čeká například vystoupení chrámového sboru, trumpetového souboru a koncert Šošůvské scholy.

Více zde.


You Dream We Run v Blansku

pátek 10. a sobota 11. června – Stadion ASK v Blansku

Blanenský stadion ASK v pátek a v sobotu hostí další ročník charitativní akce You Dream We Run. Tentokrát pro splnění snů konkrétním postiženým lidem poběží rekordních více než tisíc tři sta běžců ve třiceti devíti týmech. Akce odstartuje v 16 hodin. Na atletický ovál blanenského stadionu se vydají běžci jednotlivých týmů. Základem bude to, aby během následujících čtyřiadvaceti hodin družstva udržela štafetový kolík na běžecké dráze. Zájemci, kteří nemají svůj tým, se mohou přihlásit do Open štafety města Blanska.

Více zde.


Turisté se vydají za šamotovým plátkem

sobota 11. června – Velké Opatovice

Klub českých turistů Velké Opatovice pořádá v sobotu již 42. ročník tradičního pochodu Putování za šamotovým plátkem. Jsou připraveny pěší trasy 7, 10, 17, 26, 35 a 50 kilometrů a cyklotrasy 40, 75 a 100 kilometrů. Startovat se bude mezi šestou a desátou hodinou na fotbalovém hřišti ve Velkých Opatovicích.

Více zde.


Historický jarmark v Letovicích

sobota 11. června – Zámek v Letovicích

Zámek v Letovicích bude v sobotu hostit Historický jarmark s kulinářskou soutěží O nejlepší letovickou sladkou či slanou kachli. V bohatém programu vystoupí od 9 hodin mažoretky, bubeníci, šermíři i tanečníci, zazní středověká hudba, návštěvníci uvidí divadelní představení, královské tance a kouzelnicko-žonglérské vystoupení.


Eva Masaryková: Pro Blansko

sobota 11. června – Galerie města Blanska

V sobotu v 17 hodin se v Galerii města Blanska koná vernisáž výstavy Eva Masaryková: Pro Blansko. Umělkyně a sochařka, inspirována prostředím města Blanska i samotnými prostory a specifiky galerie, vytváří pro galerii site-specific instalaci. Masaryková na výstavě věnované Blansku pracuje s historickými východisky a tradicemi společnými Čechům, Slovákům i Moravákům, dále v její tvorbě vždy nacházíme souvislosti, které ji pojí s žitou realitou vlastní rodiny i aktuálními tématy ve společnosti. Pro menší prostor galerie připravuje instalaci s kopií skokanského můstku z blanenského krytého bazénu, který je pro autorku symptomatickým k tomuto prostředí. Ve větší místnosti galerie využije masivních stínidel na stropě, která evokují „lavičky vzhůru nohama“. Tato instalace bude tvořena objekty figur v jógových pozicích doplněných videoprojekcí.


Veteran Tour Macocha 2016

sobota 11. června – Blansko

Náměstí Republiky v Blansku přivítá v sobotu od 9 hodin Veteran Tour Macocha 2016. Jedná se o tradiční závody historických vozidel po trasách Moravským krasem. Od 9 hodin bude připravena prohlídka vozidel na parkovišti na náměstí Republiky. V 10.30 hodin pak proběhne start soutěže Veteran Tour Macocha 2016.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509