Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Kandidáti do Senátu z našeho regionu odpovídali na otázky Zrcadla

28.9.2016 5:10 | Původní vydání | Redakce

REGION - Lidé na Blanensku, Boskovicku a Kuřimsku budou v pátek 7. a v sobotu 8. října v prvním kole vybírat svého senátora. O jejich hlasy se bude ucházet devět kandidátů. Každému z nich redakce Zrcadla položila dvě otázky. 

Kandidáti do Senátu z našeho regionu odpovídali na otázky Zrcadla
Volby. Ilustrační foto Radim Hruška

Odpovědi jsou seřazeny podle vylosovaných čísel kandidátů.

a/ Proč by měli voliči dát hlas zrovna Vám?

b/ V případě zvolení, jaká by měla být Vaše role v senátu, čemu byste se chtěl/a věnovat? 



1. Ivo Polák, volební strana ČSSD, povolání starosta, bydliště Blansko

a/ Jsem více než 16 let v komunální i regionální politice v jedné straně, teď jsem 3 roky starostou. Neslibuji nesplnitelné, komunikuji konstruktivně se všemi, kdo mají dobrý nápad a jsou pracovití. Mé zkušenosti a znalosti jsou tou akvizicí, se kterou mohu jít bez naivních ideálů do senátních voleb. Nestačí totiž mít jen krásné ideály, ale je třeba umět převést dobré myšlenky do reálného světa

b/ Je třeba řešit kariérní řád pracovníků ve školství, aby se školství hlavně základní a střední moderně rozvíjelo. Blízká je mi po odborné stránce ochrana a bezpečnost krajiny při povodních. Perspektivně bude nutné zajistit pro náš život dostatek vody, postavit retenční nádrže a další stavby. Důležitá je rekonstrukce silnic II. a III. třídy a podpora kvalitní a dostupné zdravotní péče.


2. Robert Štěpánek, volební strana Úsvit, povolání OSVČ, bydliště Doubravice nad Svitavou

a/ Proč dát hlas zrovna mě? To je jednoduché, jsem živnostník, dělám svou práci, jak nejlépe umím, sportovec-ve zdravém těle-zdravý duch a myslím, že to naše vláda teď rozhodně potřebuje. Chci hájit zájmy především tohoto státu a občanů, kteří se snaží, aby byla v zemi zajištěna bezpečnost a jistota bytí pro naši budoucnost a budoucnost dalších generací.

b/ Chtěl bych se podílet na rozhodování a tvořit tak lepší budoucnost pro naše děti, seniory a spoluobčany. Chtěl bych podpořit moravské zemědělství pro zachování soběstačnosti, urychlené řešení tristního stavu našich komunikací, chci podpořit naše zdravotnictví a dostupnou péči pro seniory, chci práci především pro naše lidi a referenda v krajích a obcích a nepřistoupit na změnu zbrojního zákona. Nechci podporovat špatné a nesmyslné nařizovaní podmínek Bruselu a zbytečných zákonů naší současné vlády, které nijak nepomáhají obyčejným lidem toho státu, ať už se to týká migrace nebo omezování svobody.


3. Jiří Šoltys, volební strana NáS, povolání technik, manager, bydliště Lelekovice

Odpovědi na otázky nebyly dodány.


4. Jiří Míšenský, volební strana ANO 2011, povolání konzultant, bydliště Blansko

a/ Moje výhoda je, že jsem v politice / a to pouze v komunální/ velmi krátce, nejsem na nikoho napojen, nejsem nikomu zavázán a mohu svobodně řešit danou problematiku. Většina protikandidátů jsou v politice nebo státní správě delší čas a tím tuto výhodu nemají. Většina slibů na billboardech je pouze smutná předvolební rétorika a podvod na voliče. Senátor může ovlivnit kvalitu zákonů, může pomoci lidem v jejich tíživé situaci jednáním s příslušnými orgány, může lobovat za opravu silnice tak maximálně 3. třídy. Pokud si voliči všimli, já slibuji, že dám veškeré svoje síly a životní zkušenosti ve prospěch občanů volebního okrsku. Slibovat modré z nebe nebudu. A to je podle mě fér.

b/ Zabývám se problematikou školství. Vše se odvíjí od kvalitní výchovy, systémovém řešení. Oblast školství je v takovém stavu, který nedává předpoklady ke kvalitnímu vzdělávání a výchově dalších generací, v podstatě na všech stupních. Je tragické, že školy vychovávají absolventy pro pracovní úřad. Kde je zručnost, polytechnické znalosti? Viděl bych tedy svoji pozici ve výboru pro školství, vědu a kulturu. Mohu být však užitečný i v jiných oblastech, v malých i velkých strojírenských firmách jsem pracoval na manažerských pozicích desítky let a znám i tuto problematiku.


5. Jan Machač, volební strana ODS, povolání primář Nemocnice Boskovice, bydliště Boskovice

a/ Ve společnosti je důležitá určitá rovnováha. Pokud máme dnes levicového prezidenta, levicový Senát a levicově populistickou vládu, která v době hospodářského růstu projídá budoucnost našich dětí, myslím, že je potřeba do Parlamentu ČR přinést trochu zdravého rozumu. Nemůžeme přeci donekonečna zvyšovat počty úředníků, šikanovat podnikatele zaváděním například EET, zvyšovat daně a sledovat, jak firmy vlastněné ministrem financí nebo jeho rodinou zneužívají dotace.

b/ Chci se věnovat prosazování konzervativního programu, především v roli zjednodušení podnikatelského prostředí a důsledně chci dohlížet na normy, které k nám přicházejí z EU. S dalšími kolegy lékaři bych chtěl prosadit několik návrhů, které by měly pomalu nastartovat změny ve zdravotnictví. Musíme se pokusit zabránit odchodu našich lékařů do zahraničí, zjednodušit systém vzdělávání zdravotnického personálu a sjednotit systém plateb zdravotních pojišťoven za výkon.


6. Jozef Regec, volební strana SsČR, povolání senátor, bydliště Černá Hora

a/ Uplynulých šest let, které jsem strávil v Senátu, nebyl promarněný čas. Stojí za mnou spousta práce, stýkal jsem se se starosty, podnikateli i „obyčejnými“ lidmi, podporoval jsem kluby, organizace a spolky v našem regionu. Myslivci, hasiči, fotbalisté, kulturní, sportovní a společenské akce. Tam všude jsem se snažil pomáhat. A ve stejném trendu chci pokračovat i nadále.

b/ Určitě chci pokračovat v tom, co jsem dělal uplynulých šest let. Tedy pracovat ve výborech, do kterých jsem byl zvolen, kde jsem se něco naučil. Nadále chci být permanentně v kontaktu se svým regionem, abych neztratil přehled o každodenních radostech a starostech občanů.


7. Mária Koudelová, volební strana KSČM, povolání výstup. kontrolorka, členka rep. Rady Odb. svazu, bydliště Adamov

a/ Sedmnáct let pracuji v Odborovém svazu KOVO, proto znám problémy zaměstnanců. Jejich bídné mzdové ohodnocení. Jako odborářka i jako kandidátka KSČM do Senátu kritizuji současnou vládu za nízké navyšování minimální mzdy. Nově plánovaná výše minimální mzdy je 11 000 Kč, což je stále pod hranicí chudoby. Chci prosadit minimální mzdu ve výši 15 000 Kč. Zasloužíme si pracovat za mzdu na úrovni EU.

b/ Moje heslo je důstojný život lidem práce. Chci obhajovat lidi, na které nikdo nemyslí, na které si profesionální politici vzpomenou jedenkrát za čtyři roky nebo teď u senátních voleb jednou za šest let. Chci zlepšit postavení zaměstnanců a odborů před zaměstnavateli, chci zlepšit postavení nemocných, mladých, ale také důchodců. Konkrétně bych se chtěla zabývat pracovním právem a minimální mzdou.


8. Jaromíra Vítková, volební strana KDU-ČSL, místostarostka města, bydliště Boskovice

a/ Chci uplatnit dlouholeté zkušenosti, které jsem získala během působení ve veřejné správě. Mám zkušeností z problematiky obcí, měst, spolků a jednotlivých občanů. Díky působení v zastupitelstvu Jihomoravského kraje znám Boskovicko, ale i Blanensko a část okresu Brno – venkov. S občany, spolky i zástupci samosprávy se často setkávám a znám jejich problémy a snažím se být nápomocná při jejich řešení.

b/ K mým prioritám patří zefektivnění postupných kroků ke zvýšení bezpečnosti dopravy v našem obvodu a urychlení výstavby D43. Další oblastí, kterou se hodlám zabývat, je problematika sociálních služeb a rodinná politika, příp. ochrana kulturního a přírodního dědictví a cestovní ruch.


9. Drago Sukalovský, volební strana STAN, povolání starosta města Kuřim, bydliště Kuřim

a/ Protože do Senátu kandiduji, abych mohl věci měnit. Protože si na občany vždy udělám čas, vyslechnu je a, pokud to půjde, pomůžu. Protože jako dlouholetý starosta města znám problémy lidí, setkávám se s nimi každý den. Protože se dlouhodobě zabývám dálnicí D43 a udělám vše pro urychlení její stavby. Protože bych v Senátu pracoval a moje účast na schůzích by nebyla pouhých 58 %, jak u dnešního pana senátora.

b/ Věnovat se chci všemu, co souvisí s dopravou, především přípravou dálnic. Je nutné změnit zákony tak, aby příprava dálnice netrvala 20 let a nemohly ji torpédovat různé obskurní „ekologické“ spolky. Důležité je upozorňovat na nesmysly v přijímaných zákonech. Třeba zákon o veřejném pořádku komplikuje hlučnější kulturní akce a rodinné oslavy, které přesáhnou 22. hodinu, neboť musí být uvedeny v obecní vyhlášce, schválené zastupitelstvem.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509