Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se stal Bohumil Šimek

16.11.2016 14:56 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - Jihomoravský kraj má nového hejtmana. Michala Haška (ČSSD) nahradil ve funkci Bohumil Šimek (ANO). Na svém ustavujícím zasedání ho zvolili krajští zastupitelé.

Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se stal Bohumil Šimek
Hejtman Bohumil Šimek. Foto JmK

Nový hejtman dostal v tajné volbě pětapadesát hlasů ze čtyřiašedesáti.

Hejtman Šimek po svém zvolení poděkoval za projevenou důvěru. „Je to hodně zavazující, těším se na čtyři roky poctivé kreativní práce pro jižní Moravu, věřím, že dostaneme náš kraj na první místo v České republice,“ uvedl.

Krajskou koalici vytvořilo ANO se sociálními demokraty, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Hnutí ANO 2011 bylo vítězem voleb do zastupitelstva Jihomoravského kraje (20,84 %) následované KDU-ČSL (15,94 %), ČSSD (15,49), KSČM (9,69 %), ODS (8,07 %), Koalice TOP 09 a Žít Brno (6,67 %), Starostové pro jižní Moravu (6,21 %), Koalice SPD a SPO (5,66 %), Zelení a Piráti (5,11 %). V opozici je KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a zelení s piráty.

Náměstkem pověřeným zastupováním hejtmana v době jeho nepřítomnosti byl zvolen Roman Hanák (ČSSD). Dále byli zvoleni tito členové Rady Jihomoravského kraje - náměstkyně hejtmana Taťána Malá (ANO), náměstek hejtmana Marek Šlapal (ČSSD), náměstek hejtmana Jan Vitula (TOP-ŽB), náměstek hejtmana Martin Maleček (SjM), členka rady Jana Pejchalová (ANO), člen rady Miroslav Kubásek (ANO), člen rady Petr Hýbler (ANO), člen rady Tomáš Soukal (ČSSD), člen rady Igor Chlup (ČSSD).

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje také zřídilo výbory jako své iniciativní a kontrolní orgány. Ve všech případech bude předseda výboru k výkonu své funkce uvolněný. Výbor finanční – předsedkyně Naděžda Křemečková (ČSSD), Výbor kontrolní - předseda Stanislav Navrkal (KSČM), Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost - předseda Michal Doležel (TOP-ŽB), Výbor pro dopravu a územní plánování  - předseda Jan Nečas (ANO), Výbor sociálně-zdravotní – Milan Vojta (ANO), Výbor pro regionální rozvoj - předseda Radomír Pavlíček (SjM), Výbor pro meziregionální vztahy - předseda Vít Rajtšlégr (ČSSD), Výbor pro národnostní menšiny - předseda Jiří Crha (ODS).

Bohumil Šimek se narodil v roce 1959 v Brně. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity, v roce 1991 získal titul JUDr.

Působil jako prodejce v podniku Zetor Brno (1979), poté jako vedoucí odboru informační soustavy ve Státním projektovém ústavu Brno (1979 až 1990). V roce 1990 nastoupil k policii jako vyšetřovatel; v letech 1993 až 2008 stál v čele Okresního ředitelství Policie Brno-venkov.

V letech 2008 - 2012 vykonával funkci vedoucího sekretariátu hejtmana Jihomoravského kraje a bezpečnostního ředitele Krajského úřadu Jihomoravského kraje. V roce 2013 nastoupil k Městské policii Brno, nejprve jako náměstek ředitele pro majetkové záležitosti, od února 2014 do května 2015 byl pověřen řízením této instituce.

V květnu 2015 zvítězil ve výběrovém řízení a byl jmenován ředitelem Městské policie Brno. V krajských volbách v roce 2016 vedl jako nestraník kandidátku hnutí ANO.

Bohumil Šimek je ženatý, má dceru.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509