Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Kunštátští ochotníci sehráli příběh o Faustovi

10.4.2012 10:49 | Původní vydání 3.4.2012 6:00 | | Vyšlo v číslo 07 2012

Kunštát - Faust. Věčné téma si tentokrát vybrali kunštátští ochotníci ze souboru LMD pod vedením režisérky Mariky Wetterové. Romantická tragédie se zpěvy s podtitulem Co se stane, když se Bůh a Ďábel sejdou na greenu při partii golfu, při premiéře zaplnila do posledního místa kulturní dům v Kunštátě.

Kunštátští ochotníci sehráli příběh o Faustovi
Foto Pavel Šmerda
A nutno podotknout, že kdo přišel, určitě nelitoval. Divadelníci předvedli takřka profesionální výkon, který gradoval závěrečnou scénou. Při výstupu Fausta a Markétky se snad všem divákům v sále zastavil dech. Grandiózní. „Proč jsme si letos vybrali právě Fausta? Seděla jsem u počítače a hlavou mi proběhl příběh Fausta. Neznala jsem ho, věděla jsem jen to, co jsem se naučila ve škole. Až když jsem přečetla překlad Vrchlického a pak Bouře, tak jsem pochopila, o čem ten příběh doopravdy je. Když sledujete jednotlivé verše, jsou hrozně současné,“ uvedla Marika Wetterová s tím, že LMD je velký soubor a najít hru, kde uplatní dvacet lidí, je složité. „Situační komedie jsou většinou pro šest až sedm lidí a těžko se do nich vkládá muzika. My jsme vyprofilovaní jako hudební divadlo a abych do hry dostala všechny svoje ovečky, tak to chce něco výpravného. Nejsem schopná nikomu říct, ty letos hrát nebudeš,“ doplnila režisérka. 
Jak jistě čtenáři Zrcadla vědí, Dr. Johann Faust je skutečná historická postava. Narodil se v Německu, byl alchymistou, studoval matematiku a stal se doktorem přírodních věd. Procestoval celý tehdy známý svět, poznal africké země, Persii a dokonce i Indii. Byl mimo jiné proslulý svým nadáním pro čarodějnické kousky a nadpřirozenou mocí. Vystupoval jako člověk ovládající přírodní síly a lidské osudy. To všechno mu přineslo již za života takovou popularitu, že byl považován nejen za šarlatána, odpadlíka a chvástala u katolických teologů či humanistických učenců, nybrž i za opravdového kouzelníka v očích lidových vstev. A právě obdiv a ústní tradice dala vzniknout tomuto nejznámějšímu evropskému mýtu. Ten vypráví o tom, jak doktor Faust uzavřel ze zištných důvodů smlouvu s ďáblem, a pak za to krutě zaplatil. 
„Naše představení je jen útržkem Faustova bohatého života. Zachycuje právě ten kousek, kdy potká, je okouzlen a učaruje krásnou a čistou Margaretu. Tato láska však pro dívku nedopadne dobře, díky Mefistofelovým trikům přijde postupně o matku, bratra a nakonec i dítě. Umírá sama v temné kobce žaláře,“ říká k přeběhu režisérka Marika Wetterová. 
A v jakém složení se soubor LMD divákům představil? Mefistofeles muž (Martin Konečný), Mefistofeles žena (Štěpánka Šauerová), Faust mladý (Jarda Sedláček), Faust starý (Petr Stojan), Markétka (Lucie Stojanová), Marta (Blanka Doskočilová), Valentin (Václav Hock), Čarodějnice (Tonda Loukota), Student (Ondra Daniel), Lieschen (Izabela Štěpánková), Andělé (Eva Trtílková, Andrea Ondroušková, Blanka Doskočilová, Václav Hock, Bára Vichtová, Tonda Loukota, Ondra Daniel), Bůh (Jirka Dokoupil), Duchové (Klára Konopáčová, Bára Hřebíčková, Maruška Wetterová, Izabela Štěpánková, Ondra Auda), Čumilové (Bára Hřebíčková, Maruška Wetterová, Klára Konopáčová, Ondra Auda). Scénář: Johann Wolfgang von Goethe, překlad: Petr Bouř, dramatizace a režie: Marika Wetterová, hudba: Ondra Auda a Pavel Havelka, LMD Band: Terezka Pulcová, Honza Kovář, Ondra Daniel, Pavel Havelka. 
„Divadelní spolek LMD – Lidové městské divadlo, někdy též zvané s nadsázkou Lehká mozková dysfunkce, se snaží být neotřelým amatérským tělesem, jehož přáním je diváky někdy rozesmát, jindy rozplakat, ale vždy rozleskat. Jsme postiženi touhou se bavit a doufáme, že postižení bude trvalé,“ dodává s úsměvem Marika Wetterová. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509