Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Moravský Ultramaraton vyhrál pošesté za sebou Daniel Orálek

14.7.2017 11:56 | Původní vydání | Lubomír Slezák

REGION - Moravský ultramaraton byl letos ve znamení šestek. Sedm maratonů, šest prvních míst. S výjimkou první etapy mu v šesti dalších soupeři hleděli na záda. Se startovním číslem šest zvítězil pošesté za sebou Daniel Orálek (MS Brno).

Moravský Ultramaraton vyhrál pošesté za sebou Daniel Orálek
Daniel Orálek v čele. Foto archiv

Mezi účastníky letošního jubilejního 25. ročníku nechyběly jeho legendy a skalní příznivci. Sigrid Eichner z Německa s aktuálně absolvovaným 2 050. maratonem, Ivan Ďurkovský, který se na start MUM postavil již po 23., Andrasz Maczo z Maďarska s jedenácti účastmi, Klaus-Peter Ulmschneiderz a Jürgen Kuhlmey z Německa a Jerzy Bednarz z Polska, atakující hranici 700 uběhnutých maratonů, česká ultramaratonská etapová jednička a spoluorganizátor závodu Daniel Orálek, který završil počet prvenství na MUM na desítku.

Startovní pole 140 běžců a běžkyň v první Lomnické etapě (což je o 30 více než vloni) bylo kompaktní velmi krátce, Jiří Čípa, startující zřejmě pouze v první etapě, běžel svůj vlastní závod. V cíli jako jediný dosáhl výtečného času pod tři hodiny (2:55 hod).

Ve druhé Boskovické etapě nestartovali běžci MiniMUM a startovní pole tvořilo 75 účastníků, což bylo o 7 více než vloni. Daniel Orálek se na první občerstvovací stanici odpoutal od svých pronásledovatelů a až do cíle běžel osamocen.

Třetí etapou byla tradičně etapa Blanenská, na startu se seřadilo 83 běžců a běžkyň, početné pole obohatili „domácí“ díky zařazení Blanenské etapy do Okresní běžecké ligy. Po startu se Dana Orálka dokázal držet pouze Roman Košťák, Dan doběhl do cíle za 3:18 hod a Roman 3 minuty za ním. Na třetím místě přiběhl Stanislav Široký (3:28 hod), který se na Blanenské etapy specializuje, běhá je od roku 2014 a letos dosáhl nejlepšího času i výsledku.

Čtvrtá etapa byla odstartována z Tišnova, na startu se sešlo rekordních 132 běžců a běžkyň (vloni 106), o zvýšený počet startujících se postarali běžci závodu MiniMUM, pro které to byla druhá etapa a také jednotliví startující, kteří se odhodlali pouze na tuto etapu.

Pátá etapa byla odstartována v Olešnici, odstartovalo celkem 71 běžců a běžkyň (vloni 63). Dosažený čas Daniela Orálka 3:08 h je nejrychlejším v historii Olešnické etapy.

Předposlední etapou byla etapa Bystřická. Na startu se sešlo celkem 65 startujících, Bystřickou etapu významně ovlivnilo počasí, po typicky letních dnech dorazily bouřky doprovázené nárazy větru a přívalovými srážkami. Tyto nepříznivé povětrností vlivy vyvrcholily v podvečer, kdy řada z pomalejších běžců byla ještě na trase etapy.

V závěrečné sedmé etapě, kterou byla Cimrmanova, si otestovalo své síly 120 atletů, Daniel Orálek zvítězil s náskokem necelých dvou minut.

Konečné pořadí: 1. Daniel Orálek (BehejBrno.com), 22:57:15, 2. Roman Košťák (GASSO Team Jablonec n.N.), 24:13:58, 3. Martin Šerák (Sokol Bílovice nad Svitavou), 25:00:28, 4. Jaroslav Vicher (Kesbuk), 25:03:31, 5. Jiří Partl (Synthon Sport Society), 25:12:00, 6. Josef Cacek (Cáca Team), 25:25:28.

Nejlepší ženou byla Ivana Hrdličková (Černá Hora), která časem 29:52:05 obsadila celkově skvělé 21. místo. Druhé Silke Kuhn (Německo) měla čas 32:44:12 a byla 29., mezi ženami třetí a celkově 32. místo brala v čase 34:06:22 Andrea Plachá (Prostějov).

Celkem se 25. ročníku zúčastnilo 213 běžců, všechny etapy dokončilo 56 běžců, což je o šest více než v loňském roce.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509