Dnes je saturday, 18. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Odpoledne začnou volby, voliči v nich vyberou nové zastupitele

10.10.2014 5:06 | Původní vydání | Michal Záboj

Region – S úderem čtrnácté hodiny se otevřou volební místnosti a lidé začnou rozhodovat o složení obecních a městských zastupitelstev. Hlasovat mohou v pátek do dvaadvaceti hodin a v sobotu od osmi do čtrnácti hodin.

Odpoledne začnou volby, voliči v nich vyberou nové zastupitele
Volební místnost Ilustrační foto archiv Zrcadla

Volební místnosti lidé najdou na obvyklých místech. Volit může každý občan České republiky, který v den voleb dosáhl osmnácti let, a také občané členských států EU, kteří jsou zapsáni na seznamu voličů.

Na rozdíl například od sněmovních voleb tentokrát voliči místo kroužků hlasovací lístky označují křížky. V opačném případě je lístek neplatný.

Voliči mohou zakřížkovat buď celou stranu, sdružení či hnutí,nebo dát hlasy kandidátům v rámci jedné kandidátky, anebo zakřížkovat kandidáty napříč kandidátkami. Jejich počet ale nesmí přesáhnout počet zastupitelů obce.

V okrese Blansko se komunální volby uskuteční ve všech 116 obcích. O zhruba tisícovku mandátů se uchází asi tři tisíce kandidátů. Nejvíce z nich, přes osmdesát procent je bez politické příslušnosti.  

Před čtyřmi roky skoro sedmdesát procent z asi tisícovky zvolených zastupitelů tvořili nezávislí kandidáti. Tradičně silná je v regionu KDU-ČSL, která tehdy získala necelých 14 procent mandátů. Sociální demokracie obsadila asi sedm procent zastupitelů a ODS a KSČM po pěti. Přes jedno procento se tehdy v okrese dostaly také strany TOP 09 a Věci veřejné. 

V Blansku a v Černé Hoře se konají také referenda

Volební účast při minulých komunálních volbách v celém okrese Blansko činila asi 57 a půl procenta a po okrese Brno-venkov byla druhá nejvyšší v Jihomoravském kraji. Nejvíce voličů asi 92 procent přišlo v Tasovicích, naopak nejnižší volební účast asi 46 procent zaznamenala města Boskovice a Velké Opatovice.  

Letošní volby budou výjimečné ve dvou městech, kde se spolu s komunálními volbami uskuteční místní referenda. V Blansku budou obyvatelé rozhodovat o budoucnosti hotelu Dukla. Radnice se jich zeptá, jestli si přejí, aby zchátralý objekt v centru města zbourala. 

Druhé referendum se bude konat v Černé Hoře. Tam voliči rozhodnou, jestli má městys vystoupit z okresního svazku vodovodů a kanalizací. Hlasovat v obou referendech budou lidé ve stejnou dobu a ve stejných volebních místnostech jako v komunálních volbách. Volby do Senátu se tentokrát na Blanensku nekonají.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509