Dnes je tuesday, 14. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Olin Hanák chce zase závodit. Léčí se v nemocnici v Blansku

17.11.2014 5:27 | Původní vydání | Vladimír Jirůšek

Blansko - Letos na začátku srpna došlo během tradičního motocyklového závodu o Zlatý Kahanec v Těrlicku k velmi těžké havárii našeho předního road-racingového závodníka, dvacetiletého Olina Hanáka ze Slavkova u Brna.

Olin Hanák chce zase závodit. Léčí se v nemocnici v Blansku
Olin Hanák Foto Vladimír Jirůšek

Na mokré trati nezvládl svoji šestistovku yamahu a skončil až mimo vozovku. Jeho pád zastavil až plot. Jezdec upadl do komatu. Po první pomoci zdravotníky na místě, následoval transport vrtulníkem do FN v Ostravě. První zprávy hovořily o téměř beznadějném stavu. Ani sami lékaři mu příliš šancí nedávali...

Přesto začali boj o jezdcův život. Kolektiv kliniky ARIM FN v Ostravě, pod vedením přednosty Pavla Ševčíka zvolil nestandartní řešení, když ve spolupráci s místním kardiocentrem zapojili postiženému mimotělní oběh, kdy místo poškozených plic „dýchal“ přístroj. Výčet dalších zranění byl rozsáhlý. Musela být odstraněna slezina, do stehna pravé nohy byly implantovány šrouby na zpevnění zlomené stehení kosti, Olin se musel podrobit i operaci jícnu a žaludku. Zlomená klíční kost a otřes mozku už byly "jen" maličkosti. Není divu, že během tříměsíčního pobytu na lůžku nastal váhový úbytek 25 kg z původních šedesáti! Štěstím v neštěstí bylo, že šlo o mladý, trénovaný organismus.

Po třech měsících intenzivní léčby bylo rozhodnuto, že Hanák bude převezen k následné rehabilitaci do nemocnice blíže jeho domovu. Výběr padl na blanenskou nemocnici a její oddělení rehabilitace. Proto jsem se rozhodl ho navštívit a pozeptat se na jeho momentální stav. Právě se chodbou vracel za pomoci berlí z jedné z procedur.

Ahoj Oline, tak jak se daří?

Děkuji za optání, teď už je to mnohem lepší.

Jsi jezdcem road-racingu. můžeš tuto motoristickou disciplínu trochu našim čtenářům přiblížit?

Jde o silniční závody motocyklů na přírodních tratích, které jsou lemovány stromy, domy, sloupy, ploty. Tedy nikoliv na speciálních motodromech. U nás je nejslavnější závod v Hořicích, ve světě slavná a nejtěžší Tourist Trophy na ostrově Man. Nebo irské okruhy GP Ulster, Cockstown, kde jsem startoval v r. 2012. Vůbec, Irsko je pro tento druh závodění zemí zaslíbenou. Vládne tam nepopsatelná atmosféra.

Vraťme se ještě na chvíli k té tvojí neštastné havárii. Co bylo její příčinou? Pamatuješ si okamžiky před ní?

Bohužel nevím z ní vůbec nic. Všechno znám jen z vyprávění jiných lidí. Na mokré vozovce mi to podklouzlo a už jsem letěl.

Nyní ležíš v Blansku. Jak jsi spokojen s úrovní péče ve zdejší nemocnici?

Nemůžu si vůbec na nic stěžovat. Celý kolektiv lékařů, pod vedením primářky Jany Novotné, fyzioterapeuti a rehabilitační sestry se nejen o mě, ale i o ostatní pacienty starají skvěle, za což bych jim všem chtěl i touto cestou oděkovat.

Jak jsi zde dlouho a co tě čeká dál?

V Blansku jsem dva týdny a už brzy bych měl být propuštěn do domácího léčení s pravidelnými kontrolami. Už se moc těším domů, ke svým blízkým.

Co bys chtěl vzkázat lidem, kteří tě po celou dobu léčby morálně podporovali, ať už na sociálních sítích, pomocí SMS nebo vzkazy a návštěvami?

Chci jim všem moc a moc poděkovat. Překvapil mě jejich počet. Velmi mě to zejména psychicky zvedlo. Chci všem slíbit, že udělám všechno proto, abych se zase co nejdříve vrátil do sedla motorky. Road-racing je prostě natrvalo pevnou součástí mého života. Jak se říká mezi jezdci :"Racing is live!"

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509