Dnes je monday, 06. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Poháry pro absolutní vítěze kraulového trojboje zůstaly v Blansku

14.10.2014 11:40 | Původní vydání | Věra Vencelová

Blansko - Rok co rok stoupá zájem o domácí plavecké závody Memoriál Jaroslava Starého, které pořádá vždy na podzim blanenský oddíl ASK na počest jednoho ze zakladatelů a funkcionářů blanenského plavání.

Poháry pro absolutní vítěze kraulového trojboje zůstaly v Blansku
Vítězové plaveckého trojboje Foto Věra Vencelová

Na letošní jubilejní desátý ročník, který se konal v sobotu v blanenských lázních, se přihlásilo celkem tři sta dvacet plavců ze sedmnácti klubů České republiky. Pořadatelé tentokrát bohužel nemohli všechny zájemce přijmout z kapacitních, ale i časových důvodů. Aby se mohly závody konat, musela se vyškrtnout téměř stovka závodníků. I tak nebylo na bazénu k hnutí. O to větší však byla bouřlivá závodní atmosféra při rozplavbách jednotlivých disciplín.

Závody vyvrcholily vyhlášením nejlepších plavců v hlavním závodě, kterým je tradičně kraulový trojboj. Ten se skládá z padesátky, stovky a dvoustovky kraul. Vítězem se stává plavec bez rozdílu kategorií s nejvyšším bodovým součtem ze všech tří disciplín, což prověří jeho všestrannost, co se týká plavecké distance. Bývá totiž pravidlem, že plavec, který ovládá kratší tratě, neumí tak dobře ty delší a obráceně.

Toto pravidlo se potvrdilo i v letošních bojích o absolutního vítěze v mužské kategorii, kde si to rozdali se soupeři z ostatních oddílů blanenští borci bratři Vencelovi. A byl to boj doslova bratrovražedný. Na padesátce zvítězil s přehledem Michal Vencel, na stovce dohmátli současně a dvoustovka patřila jednoznačně Janu Vencelovi. Jeho bodový součet byl nakonec o pouhých sedm bodů vyšší, což představuje například u padesátky jednu desetinu vteřiny.

Sčítání bodů u vítězky ženské kategorie tak napínavé nebylo, neboť blanenská Veronika Zamazalová zvítězila s osobními rekordy ve všech třech kraulových disciplínách, přestože její doménou jsou prsové tratě. Její náskok na druhou v pořadí byl téměř sto bodů. Třetí pohár pro Blansko vybojoval v kraulovém trojboji blanenský talent Milan Kučera, který porazil své o rok starší soupeře o padesát bodů.

Medaile se rozdávaly i v ostatních disciplínách, které doplňovali kraulový trojboj. Dvě prvenství si připsala Petra Pokorná na padesátce znak a stovce polohově. Jedno zlato patřilo Tomáši Chemčukovi za stovku polohově. Na medailové porci pro blanenské družstvo měli také podíl Barbora Sedláková, Hana Kopřivová, Milan Musil a Michal Špaček. Štafetu na 4x50 m kraul ovládla v ženách blanenská čtveřice ve složení Pokorná, Kopřivová, Bachratá a Zamazalová. Čtyřka mužů v sestavě Chemčuk, Přikryl a bratři Vencelové podlehla těsně štafetě z Krokodýlu Brno.

Velkým zážitkem pro plavce a diváky byl závěrečný medailový ceremoniál na sto metrů polohový závod, kde vítězům ceny předával bývalý nejlepší český plavec, mistr Evropy a doposud jediný finalista z olympiády v Sydney z roku 2000 Daniel Málek, který přijel do Blanska se svými svěřenci ze Zlína. Ceny pro vítěze sponzorovala rodina Jaroslava Starého a Všeobecná zdravotní pojišťovna Blansko.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509