Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Pohled nováčků, a co si o tom myslí paní ředitelka

25.11.2014 10:59 | Původní vydání | Vlastimil Šafařík, Aleš Nečas

Přestože jsme zatím na gymnáziu strávili necelé tři měsíce, rozhodli jsme se paní ředitelky Aleny Svanovské zeptat na věci, které se nás týkají. První věc, na kterou jsme se zeptali v naší třídě, bylo, zda by se spolužáci znovu na gymnázium přihlásili. Ukázalo se, že 22 žáků ze 30 by se přihlásilo znovu, zbylých 8 žáků by svoji přihlášku podalo spíše na jinou školu. 

Pohled nováčků, a co si o tom myslí paní ředitelka
Alena Svanovská. Foto archiv Zrcadla

Jako vysvětlení uvedli, že oproti jejich základní škole učiva výrazně přibylo. Jsme zvědavi, jak spolužáci odpoví na konci roku, kdy budou mít za sebou plno skvělých akcí, jako například lyžařský výcvik v Alpách, ale také už budou vědět, jaké je pololetní zkoušení.

Na začátku školního roku se v Obůrce u Blanska uskutečnil adaptační pobyt pro studenty prvních ročníků a primy. Shodli jsme se s paní ředitelkou, že se osvědčil. Celá naše třída byla ze společně prožitých tří dnů nadšená, neboť se velice zlepšila naše vzájemná komunikace a spolupráce. Paní ředitelka však má názor ten, že dlouhodobější význam ukáže až čas.

Dále se uskutečnila anketa, ve které žáci hodnotili obědy. Její výsledky jsou k naleznutí na facebookové stránce Gymnázia Boskovice. Náš názor je takový, že udělat anketu byl dobrý nápad a pomohlo to kuchařskému sboru ujasnit si, co se žákům líbí a co ne. Názor paní ředitelky je, že žáci mohou dále hodnotit obědy tak, že vždy při odevzdání sdělí svoje pocity kuchařkám. Koncem roku se anketa zopakuje na internetu.

Dále jsme se paní ředitelky zeptali na jednotné přijímací zkoušky. My, studenti prvního ročníku, jsme podstoupili testování od společnosti Scio, ale podle aktuální vlády, přesněji ministra školství Marcela Chládka by mělo probíhat testování od organizac MŠMT Cermat. Paní ředitelka říká: „Testování Cermat je dobré v tom, že by mělo spíše omezit tipování a pokládat více otevřených otázek.“  Naše gymnázium využívá již v letošním školním roce příležitost pilotně realizovat nový model přijímacích zkoušek. Vzhledem k tomu, že se jedná o zcela nový model přijímacího řízení, bude naše škola organizovat pro zájemce bezplatné přípravné kurzy.

Poslední věc, na kterou jsme se paní ředitelky zeptali, je zavedení povinné maturity z matematiky. Paní ředitelka si myslí, že matematika je velmi důležitý předmět, ve kterém získáváme nejen matematické dovednosti, ale rozvíjí se logické a abstraktní myšlení dětí. „I přesto však nesouhlasím se zavedením povinné maturitní zkoušky z matematiky z důvodu různorodosti maturitních oborů a jejich výstupů. V případě, že tato situace nastane, uděláme maximum proto, abychom na ni naše žáky dobře připravili,“ řekla.

Na závěr bychom chtěli paní ředitelce poděkovat za to, že si na nás našla čas a ochotně odpovídala na všechny naše dotazy.

Vlastimil Šafařík, Aleš Nečas, I. C, Gymnázium Boskovice

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509