Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Rád bych dosáhl na titul, říká biketrialista Václav Kolář

24.6.2014 5:22 | Původní vydání | Bohumil Hlaváček

Blansko - Blanenská sportovní hvězda Václav Kolář, pětinásobný mistr světa v biketrialu v mládežnických kategoriích, má za sebou první část sezóny. Zeptali jsme se ho, jak zatím závody probíhají a co ho čeká v nejbližších týdnech.

Rád bych dosáhl na titul, říká biketrialista Václav Kolář
Foto archiv

Co máš už letos za sebou?

Tak zhruba čtvrtina sezóny je za mnou. Začalo to tím, že jsem jako loni trénoval ve Španělsku a Francii. Tam jsem se docela rozjezdil. Pak jsme se Slováky a Poláky vyrazili na přípravu do Chorvatska. V mezičasech jsem se připravoval klasicky doma v Blansku. I dvakrát denně. Bohužel výsledky v závodech bych si připravoval lepší. Zúčastňuju se totiž i akcí pořádaných cyklistickou federací a tam se mi nedaří tak, jak bych si představoval.

Výsledky?

Pod biketrialovou jsem vyhrál první závod MČR v Brně. V Děčíně jsem pak vyhrál, v Karlově také. Pak jsem jel Světový pohár v Krakově v Polsku. Sekce byly náročné na skoky, z kvalifikace jsem postoupil, ze semifinále už ale ne. Přiznám se, že na to nejsem zvyklý. Bylo to ale pod tou cyklistickou federací, kde jsou jiné typy závodů. Loni jsem přitom jezdil tak do pátého místa, toho jsem si vážil. Nevím, proč mi to letos tak neskáče. Z našeho lesa jsem spíš technický typ, je těžké ty skokany porážet.

Je více jezdců, co zkouší oba typy?

Můj největší soupeř z poslední doby Daniel Comas, který loni skončil aktivní kariéru, to zkoušel, a teď i kamarád David Herka. Asi jen já ale stabilně. Těch závodů je ale moc, je to únavné.

Proč se vlastně závodí v biketrialu pod dvěma federacemi?

Dříve byli všichni jen pod tou biketrialovou, teď postupně přechází do cyklistické. Je v ní totiž více peněz, to je logické. Nejezdí se to ale v přírodě, jen ve městech na umělých překážkách. Kdyby ti kluci z těchto akcí přijeli k nám do lesa, měli by asi problémy.

Co tě čeká?

Letím do Číny na pozvání do místa, kde bude příští rok mistrovství světa. Všechno mám placené, to je super. Bude tam i speedtrial, což mne strašně baví. Budeme tam skákat i na 400 metrů vysokou rozhlednu. Pak závody. Budeme asi dost unavení. I Comas by tam měl být na exhibici, závody již nejezdí. Už netrénuje, říkal mi, že asi ve druhém patře té rozhledny umře. Letím s jedním Slovákem, pak se v Amsterodamu připojí další kamarádi, moc se těším.

A samotné letošní mistrovství světa?

Letos budou dva závody ve Španělsku a pak u nás závěrečný v Tanvaldu. Tam pojedu na kemp. Strašně moc bych si přál ten titul konečně v elitě vyhrát. Je to můj hlavní sen odmalička. Úplně největší. Škoda, že to loni nevyšlo v Blansku. Když nejede Comas, budu favorit, nebudu to mít lehké. Velkým soupeřem bude Raul Guttierez, který chce také pomalu končit, maká jak blázen, rád by uspěl. Když jsem u něj byl ve Španělsku, měl formu.

Jaké budou tratě?

Ani na jednom místě jsem tam nebyl, netuším co bude. Záleží, jak mi to sedne. Těším se. V Česku to znám. Já sám bych rád uspořádal nějaký závod třeba v Blansku. Třeba při Půlmaratonu Moravským krasem, ale časově mi to nevychází. Moc ale o tom přemýšlím.

Děláš svůj sport už tedy naprosto profesionálně?

V podstatě ano. Mám nějaké sponzory, občas se povede něco vydělat. Na uživení to stačí. Exhibicí bych mohl mít víc, ale většinou se kryjí se závody. To můžu dělat, až budu starší. Teď chci ještě závodit, moc mne to baví.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509