Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Registrace na Běh za sedmizubým hřebenem finišuje

3.4.2013 18:06 | Původní vydání 2.4.2013 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 07 2013

Boskovice - Posledních čtrnáct dní, a od půle dubna už jen startovné bez trička. Boskovické běhy 2013 dávají poslední šanci zaregistrovat se na jeden z prvomájových závodů a zájemci o startovní balíček s oficiálním trikem si musí pospíšit.

Registrace na Běh za sedmizubým hřebenem finišuje
Foto archiv
Online registrace na Běh za sedmizubým hřebenem a další běhy pořadatelé garantují jen do 15. dubna, pozdější registrace na Sportujsnami.cz už nemusí být úspěšná. Pak by běžcům mohl zbýt jen májový polibek pod rozkvetlým Stromem lásky, který zavoní na boskovickém náměstí.
Nový projekt Strom lásky odkazuje na tradiční líbání pod kvetoucím ovocným stromkem. Běžci tak nemusí po vhodné třešni či jabloni pátrat na trati závodu, pánové budou mít celý den na splnění své prvomájové povinnosti nedaleko cílové rovinky.
Malí závodníci se na dětských bězích letos poprvé proběhnou pod záštitou projektu Děti sportují s námi. „Projekt pro děti chce k běhání a sportu obecně přitáhnout co nejvíc dětí, zaměřuje se především na předškoláky,“ říká pořadatel Boskovických běhů Petr Bartošek. „První etapou jsou květnové závody v Boskovicích, v srpnu bude v rámci Půlmaratónu Moravským krasem zařazená další soutěž pro děti. Na obě akce se lze přihlašovat už nyní na www.sportujsnami.cz. V září na ně naváže tréninková příprava, která potrvá až do června.“
Běh za sedmizubým hřebenem po třech ročnících prochází velkou úpravou, zcela se změní charakter druhé poloviny trati. Hlavní závod Boskovických běhů se stáhne z městských ulic a po seběhu od westernového městečka na Bělou se startovní pole vrátí do terénu, z asfaltu na příjemnější měkký povrch.
Běžci proběhnou celou délku Pilského údolí a modrou turistickou značku budou kopírovat i při pravotočivé odbočce směrem k městu. Samotný název závodu odkazuje na legendárního autora slova Boskovice a středověkého ptáčníka připomene také úsek vedoucí Velenovou ulicí. 
Poslední stovky metrů Běhu za sedmizubým hřebenem si proběhnou i závodníci s menšími ambicemi, přihlášení na zámecký běh dlouhý 3 kilometry. Kratší ze závodních běhů pořadatelé pro letošní ročník ještě zkrátili a trať umístili do historického jádra města.
Rezidence, skleník, židovské město, takovou kulisu si běžci užijí. Potrápí je snad krátký výběh k boskovickému zámku. Od zámeckého parku však čeká jen rovinka či mírné klesání, a tak jej zvládnou i ti, kteří se v nepříliš jarním počasí zdráhají trénovat. Zámecký běh zvládne každý, i s minimální kondicí.
Zato delšího z boskovických závodů se nemůžou dočkat účastníci přípravného projektu Trénuj s námi 2013, kteří své tříměsíční úsilí směřují do dvanáct a půl kilometrů dlouhého běhu. Snaha se začíná vyplácet. „Po zimním lenošení mě na několikakilometrové trati proháněl můj psí kamarád. Nyní se naše běžecké síly vyrovnávají,“ směje se po dvou měsících tréninku účastník projektu Roman Markel. „A na co se teď těším nejvíc? Hlavně na prvomájové finále.“
Absolventi Trénuj s námi své startovní číslo dostanou automaticky, ostatní zájemci o pokoření Sedmizubého hřebene se však musí řádně zaregistrovat. Nejjednodušší způsob je vyplnění přihlášky na internetu, na stránkách závodu www.sportujsnami.cz jsou k dispozici také propozice a další informace. 
Startovné můžou běžci vyřídit a zaplatit také na informačních střediscích v Boskovicích a Blansku. Výše poplatku záleží na obsahu startovního balíčku: bude v něm tričko, nebo si vyberou variantu bez oficiálního trička? Rozhodnout se musí do 15. dubna, pak je startovné automaticky bez něj, pokud však nebudou i všechna startovní čísla vyprodaná. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509