Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Seriál hasičských soutěží začne v Žernovníku v neděli 21. května

9.5.2017 5:19 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - Předposlední květnový víkend začne letošní ročník Velké ceny Blanenska v požárním útoku – Kvasar Cupu. Podrobnosti před prvním závodem již patnácté sezóny prozradil Zrcadlu předseda velké ceny Martin Koutný.

Seriál hasičských soutěží začne v Žernovníku v neděli 21. května
Loňský poslední závod v Sudicích. Foto Pavel Kuchař

Jak bude vypadat letošní ročník hasičských závodů?

Začínáme jako již tradiční soutěží na Žernovníku, a to v neděli 21. května. Sjedou se tam družstva z regionu i okolí jako například Svitavska nebo Žďárska. Letos budou hasiči soutěžit celkem v dvanácti bodovaných soutěžích. Končit se bude 3. září v Lysicích.

Jsou nějaké změny v pořadatelích?

Letos nebude poslední soutěž v Sudicích, jak tomu bylo několik uplynulých let. Tento podnik bude kandidátský. Mezi bodované soutěže se naopak dostal Žďár. Druhou kandidátskou soutěží bude Obora. Hlavní závody jinak zůstanou stejné jako v loňském roce.

Kdy se tedy bude soutěžit o body?

Takže bodované soutěže jsou 21. května Žernovník, 28. května Jabloňany, 4. června Bořitov, 11. června Senetářov, 2. července Ostrov u Macochy, 9. července Žďár, 16. července Pamětice, 30. července Černovice, 13. srpna Němčice, 20. srpna Rudice, 27. srpna Sychotín a 3. září Lysice.

Měnila se nějak pravidla či hlavní partner seriálu?

Malou změnu jsme udělali v mužské kategorii, kde se měnil systém bodování. Žádné zásadní změny neproběhly. Systém se během let ustálil a není třeba ho nijak upravovat. Partnerem bude v letošním roce opět Pivovar Černá Hora, soutěž má tedy v názvu Kvasar Cup.

A změny v jednotlivých soutěžích?

Například Žďár bude mít novou dráhu. V minulosti se běhalo v obci po asfaltu do kopce. Byla to vlastně poslední asfaltová trať v seriálu. Tamní hasiči už několik let pracují na nové travnaté ploše za vesnicí, letos ji představí.

V letošním roce také slavíte malé výročí...

První ročník velké ceny se odehrál v roce 2003, takže letos už budeme mít patnáctou sezónu. Chystáme trička s motivy Velké ceny Blanenska, ale žádné větší oslavy neplánujeme. Chceme si jen připomenout, že seriál soutěží už tady funguje docela dlouho.

Zapojí se také letos soutěžní družstva z okolních okresů?

Myslím si, že budou. Jsou to družstva z Prostějovska nebo Žďárska. Ze začátku obvykle zkusí několik závodů, a když jim to jde, tak už ročník dojedou. Když to naopak párkrát na začátku nevyjde, tak dál jezdit nebudou. Loni třeba jezdila Olešnice od Bouzova, Čikov, Hluboké a podobně.

Připomeňte, jak dopadl loňský ročník...

Do posledního závodu se v Sudicích přihlásilo 35 mužských a 15 ženských družstev. Nejlepší čas dne předvedli muži z Čikova z okresu Třebíč, kteří s výkonem 17,02 s zvítězili. V celkovém hodnocení se nejlépe umístil právě Čikov s 260 body, druhé místo patřilo Žernovníku s 228 body a třetí skončila Obora se 188 body. V ženské kategorii první místo získaly Němčice se 114 body, hned za nimi se umístily Černovice A se 111 body a třetí skončil Sychotín B s 85 body.

Zkusíte si tipnout, která družstva by mohla být letos úspěšná?

To je těžké, ale myslím si, že letos budou vysoko Černovice. Zpět na první příčky by mohl zamířit Sychotín, muži i ženy. Poslední roky se drží docela vysoko Senetářov, šanci má určitě i Bořitov, kde jsou mladí kluci...

Jak vlastně vypadá soutěžní den?

Na začátku bývá nástup, poté porada vedoucích, a pak se začne běhat. Jako první nastupují muži, poté ženy. Na závěr proběhne nástup a vyhodnocení soutěže. Celé dění komentuje moderátor a k dispozici je samozřejmě také občerstvení.

Dění je svižné. Samotný útok trvá do dvaceti vteřin, příprava je podle pravidel pět minut, ale většinou se to zkracuje na čtyři minuty a jsou i družstva která mají všechno nachystané do dvou minut.

A útok?

Začíná se ze startovní čáry, odkud běží k základně sedm lidí. Ti, kteří jsou vzadu, tak spojují sací vedení a naberou vodu do čerpadla. Ti, kteří běží dopředu, tak musí pospojovat všechny hadice a sestříknout terč. Dopředu běží čtyři lidé, vzadu je jeden strojník, košař a jeden člen družstva, který napojuje savice. Celý útok trvá do dvaceti vteřin, ti nejlepší ho zvládají kolem sedmnácti vteřin i rychleji. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509