Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Stříbro pro „malé fotbalisty“, Rusku podlehli až na pokutové kopy

18.6.2017 14:39 | Původní vydání | Lubomír Slezák

BOSKOVICE, BRNO  - Brno hostilo od 9. do 17. června osmé Mistrovství Evropy v malém fotbalu. Jedním z favoritů byla i česká reprezentace, jejíž dres oblékli hned tři hráči z našeho okresu, potažmo z celku Blanenska, který hraje DRFG Superligu a v letošním roce skončil na pátém místě. David Bednář, Jan Koudelka a Ondřej Paděra.

Stříbro pro „malé fotbalisty“, Rusku podlehli až na pokutové kopy
Český tým. Foto archiv malého fotbalu

Českému celku přisoudil los do skupiny týmy Maďarska, Lotyšska a Izraele, z každé ze šesti skupin postupovaly do osmifinále první dva týmy, doplnily je čtyři nejlepší celky ze třetích míst.

Finále: Česká republika - Rusko 1:1 (1:0), pokutové kopy 2:3, 16. Mařík - 24. Medvěděv.

Čeští reprezentanti se dostali v závěru první půle do vedení, když chytře rozehranou standardní situaci parádně zakončil Mařík. Jenže čtyři minuty po přestávce se střelou přes hlavu prosadil ruský kapitán Medvěděv, který hrával nejvyšší ruskou soutěž v dresu Dynama Moskva. A protože další šance zůstaly na obou stranách nevyužity (včetně pokutového kopu ruského celku), došlo na střelbu pokutových kopů.

Zahájil ji Stanislav Mařík, ale jeho střelu nejlepší brankář turnaje Koršikov vyrazil. Poté se sice střelecky prosadili Míca i Koudelka, na ruské straně se ale nikdo nepletl, a tak po šestém pokutovém kopu propukla naplno ruská radost. Čechům zůstal smutek a stříbro. „Být druhý v Evropě je skvělé, přesto v nás bude dlouho doznívat zklamání. Vždyť titul byl tak blízko. Ale určitě se za svoje výkony nemusíme stydět, skvělým fanouškům jsme snad ukázali, že fotbal hrát umíme“, řekl po finálovém utkání Ondřej Paděra.


Česká republika - Maďarsko 0:1 (0:0).

Jediná branka padla ve 30. minutě, když po rychlé akci Maďarska překonal Bíra ve skluzu Cseszneki. Byla to v podstatě jediná maďarská akce v zápase. Český tým marně dobýval šestičlennou obranou hráz, především v prvním poločase měl několik šancí na úvodní branku.

„Úvodní utkání jsme sice prohráli, věřím ale, že nás tato porážka nakopne ke kvalitním výkonům,“ řekl po utkání Ondřej Paděra.

Česká republika - Lotyšsko 6:0 (1:0), 34. a 37. Levčík, 10. Salák, 29. Koudelka, 34. Paděra, 40. Uhlíř.

Po poločasovém trápení se naplno projevila herní převaha našeho celku, do listiny střelců se zapsali dva reprezentanti z našeho okresu. Ten třetí, David Bednář, slavil v den zápasu třicáté narozeniny. „Je skvělé, že jsme na moje narozeniny vyhráli. Doufám, že to takhle půjde dál a dojdeme až do finále,“ zhodnotil druhé utkání na šampionátu David Bednář.

Česká republika - Izrael 7:0 (4:0), 3. Uhlíř, 7. Koudelka, 8. Mařík, 10. Mica, 24. Paděra, 28. Salák, 35. Doubravský.

Po deseti minutách bylo rozhodnuto a národní tým skončil v základní skupině na druhém místě. V osmifinále ho čekal celek Bulharska, který bez porážky vyhrál skupinu B.

Česká republika - Bulharsko 1:0 (0:0), 32. Levčík.

Taktická bitva dvou vyzrálých soupeřů se rozhodla ve druhém poločase. Jan Koudelka našel svou přihrávkou Patrika Levčíka a ten rozhodl celé utkání. „Byla to neskutečná dřina, jsem velice rád, že se nám povedlo přes tak těžkého soupeře projít dál“, uvedl po utkání Jan Koudelka.

Čtvrtfinále: Česká republika - Bosna-Hercegovina 4:0 (1:0), 14. Hakl, 30. a 32. Salák, 39. Koudelka.

Před dvěma lety na mistrovství Evropy v Chorvatsku prohrála naše reprezentace s tímto celkem 3:4, tentokrát však nepřipustila žádné komplikace a postoupila bez problému do semifinále. Jedinou komplikací byla žlutá karta Ondřeje Paděry. Protože už byla druhá, vystavila Paděrovi pro semifinále stopku.

Semifinále: Česká republika - Rumunsko 4:3 (1:2), 12. Bednář, 21. a 32. Levčík, 39. Salák - 20. Burciu, 20+4. C. Vlad, 40+5. Burciu.

Rumuni vyhráli šest evropských šampionátů v řadě, až před rokem je na trůnu vystřídal Kazachstán. Také v tomto utkání prokázali, že se řadí mezi nejužší evropskou špičku. Český tým však dokázal otočit vývoj utkání a více než tři tisícovky fanoušků (tolik jich bylo na každém utkání našeho celku) se mohly těšit na sobotní finále. V něm se českému týmu postavilo do cesty Rusko.

Bronzovou medaili vybojoval celek Maďarska, který po bezbrankovém zápase porazil 3:2 na pokutové kopy Rumunsko.

Navázat na tento úspěch se reprezentanti v malém fotbalu pokusí už v říjnu na mistrovství světa, které se hraje v Tunisu.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509