Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Studenti Gymnázia Boskovice navštívili partnerské město v Belgii

17.5.2016 11:56 | Původní vydání | Eliška Kánská

BOSKOVICE - Osm studentů třídy 2.C pod vedením paní profesorky Ivet Juřekové mělo možnost stát se součástí oficiální delegace města Boskovic při návštěvě belgického partnerského města. Naším hlavním cílem bylo navázat kontakty, poznat kraj i nové lidi a především zdokonalit se ve francouzském jazyce. 

Studenti Gymnázia Boskovice navštívili partnerské město v Belgii
Boskovičtí studenti v Belgii. Foto Martin Staněk

Partnerské město se totiž nachází ve francouzsky mluvící části Belgie. Společně s námi se zájezdu účastnili boskovičtí fotbalisté, volejbalistky a oficiální delegace reprezentovaná paní starostkou, panem místostarostou, ředitelem kulturního zařízení a koordinátorem partnerské spolupráce.

Naše výprava začala 5. května, ve večerních hodinách jsme odjeli autobusem z Boskovic. Krátce po poledni dalšího dne jsme dojeli do cíle, do městečka Frasnes-lez-Anvaing. Naši hostitelé nás ubytovali v asi tři kilometry vzdáleném penzionu.

Následující den byly naplánovány sportovní aktivity, kterých se účastnili samozřejmě sportovci. My ostatní jsme se přesunuli do blízké školy. Místní učitelé nám vysvětlili, jakým způsobem zde probíhá výuka. Měli jsme možnost nahlédnout do jednotlivých tříd, jídelny i knihovny. 

Sportovní aktivity pokračovaly dál a zbytek naší delegace odjel do města Tournai. Jedná se o jedno z nejstarších belgických měst, jeho památky jsou zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Zde jsme měli možnost prohlédnout si místní katedrálu i muzeum. Někteří z nás si zašli i do kavárny.

Zápas ve fotbale vyhráli fotbalisté z Boskovic, což se neobešlo bez oslav. Sobotní večer se nesl ve znamení tance, zpěvu a dobrého jídla. Belgičané nám připravili své národní jídlo a mile nás hostili.

Na další den byl naplánován hlavní zápas volejbalistek. Všichni jsme se vydali jim fandit. Během  dopoledne byla oficiální část delegace přijata na radnici.

Volejbalistky suverénně vyhrály a naše cesta se začala chýlit ke konci. Nakoupili jsme si poslední suvenýry a přesunuli jsme se opět do penzionu.

Náš pobyt jsme zakončili ochutnávkou sýrů. Poslední zastávkou před zpáteční cestou byla místní oslí farma. Viděli jsme, jak se zde osli chovají, a mohli jsme si zakoupit produkty, které se tu z jejich mléka vyrábí.

Belgie je krásná země, lidé jsou tu příjemní a je tu krásná krajina. My, studenti francouzštiny, jsme mnohokrát dostali příležitost vyzkoušet si své dovednosti. Byla nám také nabídnuta možnost znovu se do Belgie vrátit. Tento výlet se mi velice líbil a chtěla bych za něj moc poděkovat.

Eliška Kánská, 2.C, Gymnázium Boskovice

Galerie k článku

Boskovičtí studenti v Belgii. Foto Martin StaněkBoskovičtí studenti v Belgii. Foto Martin StaněkBoskovičtí studenti v Belgii. Foto Martin StaněkBoskovičtí studenti v Belgii. Foto Martin Staněk

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509