Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Účast na Půlmaratonu beru jako povinnost, říká místostarosta Crha

24.8.2016 17:31 | Původní vydání | Michal Záboj

BLANSKO - V sobotu na náměstí Republiky v Blansku odstartují běhy letošního ročníku Půlmaratonu Moravským krasem. Mezi běžci se jako tradičně objeví také blanenský místostarosta Jiří Crha.

Účast na Půlmaratonu beru jako povinnost, říká místostarosta Crha
Jiří Crha na trati Městského běhu. Foto Sportuj s námi

Půlmaraton Moravským krasem je tradiční akce, která toho hodně zažila. Před léty pak přišel zlom, kdy se z něj stala masová akce. Jak tuto změnu zpětně hodnotíte?

Půlmaraton má letos před sebou už jedenadvacátý ročník. Je fakt, že běh se ještě před několika léty odehrával  v úplně jiném rozměru. Půlmaratonu se účastnila stovka běžců, finanční podpora města byla minimální. Posledních pět ročníků je akce úplně v jiném světle. Začalo to v roce 2011, kdy jsem za město dal běhu záštitu a začalo jej pořádat sdružení Sportuj s námi. Pojali jsme to úplně jinak, jako sportovně kulturní den v Blansku. Chtěli jsme udělat podobnou akci, jako byly v té době Boskovické běhy, které Sportuj s námi také pořádá.

A povedlo se?

Určitě. Půlmaraton navíc zviditelňuje Blansko a je součástí cestovního ruchu. Vedení města běh přijalo jako jednu ze stěžejních svých akcí, na kterou zveme i zástupce z partnerských měst.

Takže význam Půlmaratonu Moravským krasem pro Blansko je velký...

Myslím, že význam Půlmaratonu v posledních pěti ročnících výrazně stoupl. Dostaneme do Blanska běžce z celé republiky a jejich doprovody. Někteří z nich se sem pak vrátí jako turisté. Je to kulturně sportovní a společenský den. Na akci jsou navíc nabaleny další projekty práce s mládeží. Přímo v rámci Půlmaratonu je to Dětský a Rodinný běh. Přinesl ale i celoroční projekty pro děti. Začalo to dětskou atletikou pro mateřské školy v Blansku a pokračuje dětskou gymnastikou. Uvažuje se také o dětském duatlonu a triatlonu.

Pojďme k samotnému sobotnímu Půlmaratonu, chystají se nějaké novinky?

Novinkou letošního Půlmaratonu projekt, který se jmenuje Turisté jdou s námi. Je určen pro ty, kteří nechtějí běžet, ale chtějí se zúčastnit. Nabízí se jim tři různé pěší trasy. Na trase 2,5 kilometru pro rodiče s dětmi se půjde přes aquapark k baseballovému hřišti. Druhá trasa je dlouhá 3,5 kilometru a vede na přehradu a zpět. Pro zdatnější turisty je připravena třináctikilometrová trasa, která vede na rozhlednu ve Veselici a zpět. Na trasách jsou kontrolní kódy a za dva kódy turisté v infocentru Blanka dostanou absolventskou vizitku, která je vydána speciálně pro Půlmaraton.

Zmínil jste, že město Půlmaraton podporuje finančně. Kolik přesně na akci dáváte?

V rámci rozpočtu města je schválena dotace ve výši 150 tisíc korun. Je to tak každoročně. Samozřejmostí je také spolupráce s dalším složkami města, jako je třeba městská police nebo KSMB. Bereme to, jak už jsem říkal, že nás akce zviditelňuje, tak ji takto podporujeme.

Nad Půlmaratonem máte záštitu a také se pravidelně objevuje ve startovním poli. Který z běhů to bude letos?

Na Půlmaraton si netroufnu, to nemám natrénováno. Chtěl bych běžet stejně jako loni, tedy Lidový běh na osm set metrů a pak ještě Městský běh na 2,4 kilometru. Beru to jako svou povinnost, protože před Půlmaratonem vždycky vyzývám lidi, aby si šli zaběhat, a bylo by hloupé nejít, když je zvu. Druhá věc je, že rád sportuji, takže se těším, až si zaběhnu. I když ten Městský běh je docela náročný, protože dav běžců vždycky rychle vystřelí a trať je dlouhá, ale zatím vždycky jsem to doběhl. Věřím, že to zvládnu i letos. Také se těším na atmosféru Půlmaratonu, která je posledních pár ročníku fantastická. Myslím, že je úžasná nejenom pro běžce, ale i pro diváky, především u hlavního závodu. Ten štrůdl lidí mne fascinuje a vždycky si ho fotím. Těší mne, že lidi přijdou, zaplní náměstí a vytvoří fantastickou atmosféru. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509