Dnes je saturday, 18. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Volby v Blansku: přehled lídrů kandidátek

6.10.2014 11:50 | Původní vydání | Michal Záboj

Blansko - V Blansku budou lidé vybírat pětadvacet zastupitelů z devíti kandidátních listin. Lídrům kandidátek jsme položili tři otázky. Jejich odpovědi přinášíme v pořadí, které odpovídá vylosovaným číslům kandidátek pro komunální volby ve městě.

Volby v Blansku: přehled lídrů kandidátek
Radnice v Blansku Foto Michal Záboj

1. Jak se stavíte k hazardu ve městě? V Blansku platí vyhláška zcela zakazující provoz videoloterijních terminálů. Chcete ji i nadále zachovat?

2. Blansko čeká v příštím volebním období debata nad novou energetickou koncepcí města. Jste pro zachování současného systému centrálního zásobování teplem a teplou vodou?

3. Spolu s komunálními volbami se uskuteční také referendum o hotelu Dukla. Jste pro zbourání nebo pro opravu budovy?

Volba pro město

Jaromír Roučka

69 let, vysokoškolský učitel

koníčky - sport, vážná hudba, divadlo, zahrada

motto - Lidi se nedělí na levé a pravé, ale na slušné a nečestné.

hlavní body programu - přemostění tratě a Svitavy, revitalizace středu města, podpora podnikání a zaměstnanosti

1. Provozování heren považuji za velký nešvar, který se prakticky v celé republice rozmohl v rozsahu, s jakým se nesetkáme téměř v žádné evropské zemi. Pokud tam herny existují, je jejich počet nesrovnatelně menší a rovněž prostředí, v němž se provozují, bývá na podstatně vyšší úrovni než u nás. To, co se v zahraničí nazývá Casino je obvykle zařízení společenského charakteru s odpovídajícím provozem, interiérem a službami, kde se rovněž předpokládá jistý dress code. Taková zařízení v naší republice jistě také jsou a proti jejich existenci nemám námitky. Bohužel u nás většina heren tyto parametry nesplňuje a jejich klientela často patří k nejnižším příjmovým skupinám, která tam prosází značnou část svým příjmů nebo i sociálních dávek – jistě existuje i řada movitějších klientů, dopady však bývají podobné. Protože nemáme mechanismus, jak herny vzájemně rozlišit odpovídám – herny zrušit.

2. Myšlenka na centrální zásobování teplem má jistě racionální jádro, neboť se předpokládalo, že nároky na instalaci a obsluhu budou menší a tepelná účinnost systému bude vyšší, než při topení individuálním. Tyto předpoklady se nepotvrdily z několika důvodů:

- Provedení sítí nemá dostatečné izolační schopnosti a dochází ke ztrátám tepla, které se projevují známým jevem odtávání sněhu v místech, kudy teplovod vede.

- Vývoj menších kotlů vedl k jejich vyšší účinnosti, změnily se i podmínky konstrukce odtahu spalin a jejich obsluhy.

- Domovní kotle v bytových domech jsou operativnější a jejich provoz může být automatický.

Z těchto důvodů jsem pro dodržení smluvní doby a následné nalezení optimálnější varianty.

3. Architektonická hodnota hotelu Dukla a jeho technického zázemí je od samého počátku velmi nízká. Současný technický stav je havarijní, rekonstrukce do důstojné podoby těžko realizovatelná, zájem o hotelové služby v tak rušném místě zanedbatelný. Jedinečná poloha stavby v centru města si žádá komplexní funkční a estetickou přestavbu s městotvornou funkcí, s odpovídající intenzitou využití prostoru a v návaznosti na okolní zástavbu. Při zachování stavby a následné rekonstrukci by současná stavba limitovala jak následný vzhled, tak využitelnost této centrální lokality. Uvolnění prostoru by rovněž mohlo následně zvýšit atraktivitu pro případné investory. Proto jsem příznivcem zbourání hotelu Dukla.

Republika pro Blansko

Bohuslav Jedinák

43 let, živnostník

koníčky - aktivní sportovec, politika, moderní komunikační technologie

hlavní body programu - 1. Městský ochránce práv občanů - základní bezplatná právní pomoc pro občany města 2. Zakázky radnice blanenským firmám - podporujeme blanenské firmy a živnostníky 3. Promyšlené urbanistické řešení města - prosazujeme koncepční řešení vzhledu středu města 4. Podpora sportu - víme, jak zajistit odpovídající financování sportovních organizací.

5. Skutečné naplnění sloganu „Blansko - brána Moravského krasu“ - máme řešení jak zvýšit turistický ruch a návštěvnost města

1. Hazard je určitě vhodné omezovat, ale koncepčně. Vyhláška zakazující provoz výherních automatů a videoloterijních byla přijata unáhleně, nepromyšleně a bylo to populistické gesto. Město se tím připravilo o roční příjem 12 mil. korun do rozpočtu, ze kterého např. přispívalo sportovním organizacím. Měl být mimo jiné uplatněn společný postup s okolními obcemi. Já osobně se nebráním provozu omezeného počtu heren, jejich zkulturnění a důslednou kontrolu třeba městskou policií. Nechci, aby na nás na každém rohu blikaly vtíravé reklamy a poutače. Ale kdo chce hrát, tak hrát bude. Na internetu máte nekonečné množství příležitostí a můžete prohrát neomezené částky. Úplný zákaz gamblerství nevyřeší.

2. Pokud se městu nepodaří s dodavatelem tepla a teplé vody vyjednat příznivé ceny, tak jednoznačně podporuji postupný přechod na vlastní vytápění a ohřev vody. Zřízení vlastních kotelen je sice nákladné, ale je to investice, která se vyplatí. Výhodou je mimo jiné nezávislost na jednom dodavateli. Dnes se běžně energie nakupují hromadně na aukcích. Průběžně tedy máte zajištěné výhodné ceny energií s možností změny dodavatele. Tam kde je to technický možné, lze navíc vybudovat ekologické systémy využívající obnovitelné zdroje energie. Jako velký problém vnímám to, že město brání těm, kteří již nechtějí být napojeni na systém dálkového vytápění v přechodu na vlastní topení a ohřev vody. Tento přístup je nutné změnit.

3. Zbourání hotelu bude velmi nákladné, ale jsem dlouhodobě pro. Budova je ve špatném technickém stavu a investoři nemají zájem. Rekonstrukci hotelu odmítám. I kdyby byl projekt na rekonstrukci kvalitní, stále je to o tom, že v centru města stojí relativně vysoká stavba. Celkově to určitě nebude levné. Ale příprava takového projektu také nebude ze dne na den a vedení města má možnost na tyto investiční náklady pamatovat v příštích rozpočtech. Odstraněním hotelu se nabízí úžasná možnost propojit stávajíci náměstí Svobody, Republiky a Wanklova náměstí. Do projektu zahrnout i úpravu podzámčí, aby se otevřel pohled na blanenský zámek. Mám rád otevřené prostory. Celou koncepci vzhledu centra města je však nutné realizovat koncepčně a promyšleně. Zbouráním hotelu Dukla dostávají občané jedinečnou příležitost ovlivnit vzhled centra města na desetiletí dopředu.

KSČM

Stanislav Navrkal

65 let, zastupitel JmK

koníčky - sport, rybaření a kvalitní práce – všeho druhu

motto - Jsem připraven pro vás pracovat.

hlavní body programu - dořešit průtah městem a průmyslovou zónu, projektově připravit přemostění na Staré Blansko z ulice Fügnerova, udržet nemocnici v krajské síti zdravotních zařízení a nepřipustit její privatizaci, vybudovat parkoviště u nemocnice a sportovního areálu na ul. Údolní, zpracovat studii využití sportovního střediska na Hořicích a dořešit urbanisticky střed města, zajistit bezproblémový chod MŠ a ZŠ a podpořit výstavby sociálních bytů, zviditelnit více město s ohledem na Mor. kras, nabídnout občanům spolupráci při tvorbě rozpočtu města.

1. Ve městě Blansku je vyhláškou hazard zakázán. Je spíš s podivem, s jakou pasivitou či netečností se k problematice staví příslušné ministerstvo. Přesně to ministerstvo, které v této věci bylo v minulosti k hazardu velmi benevolentní a vstřícné. Připomínám jen čtenářům, že ministerstvo financí bylo pod vedením TOP 09.

2. V našem volebním programu KSČM najdete téma, které se tímto problémem chce zabývat. Je to závažný problém, protože firma, která obhospodařovala prostřednictvím společnosti „Zásobování teplem“ centrální systém vytápění pro město investovala za pronájem více jak 85 mil. Kč na modernizaci systému včetně nových technologií. A ono uplynulo více jak 18 let a každý ze své zkušenosti ví, jakou životnost má topný systém včetně kotlů a kotelen. Koncepce zcela jistě musí reagovat na změnu vytápění, protože došlo v mezičase k velkému zateplení vytápěných budov. Pomoci může při realizaci připravovaný Integrovaný regionální operační program, vyhlášený EU na příští sedmileté programovací období, který v prioritní ose “Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele„ se zavazuje finančně podporovat výměny rozvodů tepla a vody, kondenzačních kotlů, instalace systémů měření a regulaci otopné soustavy či výměnu a pořízení zařízení pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody. To je cesta k získání finančních prostředků, která v minulosti nebyla vedením města přes stávající ROP dostatečně využívána.

3. Vyhlášené referendum je jakási forma alibi pro vedení města, které s určitými záměry zakoupilo nemovitost za 30 mil. Kč (za dvojnásobek hodnoty) a teď neví, co s ní. Nyní ho chce dokonce na své náklady (cca 10 mil. Kč) zbourat. Takto se žádný dobrý hospodář nechová. Tímto krokem bylo znehodnoceno 40 mil. Kč, které město mohlo využít lépe. Já jsem pro referendum nehlasoval. Myslím, že je povinností města pokusit se majetek využít např. na přestavbu na sociální byty s finanční podporou EU, která po splnění kritérií může pomoci až do výše 85% nákladů.

Změna pro Blansko

Jan Hrnčíř

37 let, ekonom

koníčky - Mezi moje záliby patří dcery Natálie a Sofie, vzdělávání, hra na kytaru a lyžování. Zajímám se také o novodobou historii, politiku, ekonomii a informační technologie.

hlavní body programu - Není mi lhostejné naše město, ani lidé, kteří v něm žijí, pracují a studují, proto jsem se rozhodl kandidovat do Zastupitelstva města Blanska. V případě zvolení, chci svoji pozornost zaměřit zejména na sociální služby a vzdělávání. Jsem si vědom, že kvalitu života určuje zejména kvalita veřejných služeb, proto se zasadím o zajištění kvalitních a dostupných veřejných služeb pro širokou skupinu obyvatel.

1. Hazard v podobě hracích přístrojů je nežádoucí sociálně - patologický jev, neboť tyto automaty vysávají z lidí peníze a dělají z nich lidské trosky. Nemám nic proti sázení a loteriím na principu náhody. Ovšem tyto všemožné hrací automaty jsou naprogramovány tak, aby dokázaly pracovat s různými psychologickými profily hráčů a dostaly z nich co nejvíce peněz. Programátorské týmy neustále tyto programy vylepšují a aktualizují o údaje získané z jednotlivých přístrojů. Tyto již nemají s náhodou nic společného a jen podporují závislost a neštěstí obětí hazardu. Vím, že zastánci hazardu často argumentují daňovými příjmy do obecních rozpočtů, ale tyto příjmy zdaleka nemohou vyvážit náklady na terapie gamblerů a zoufalství jejich blízkých. To nehovořím o kriminalitě motivované právě patologickým hráčstvím. Je třeba, aby stát tento pro společnost nebezpečný jev eliminoval plošně, jinak bude pouze docházet k přesunům automatů a hráčů mezi obcemi a městy.

2. Náklady na topení, tedy cena tepla a cena za ohřev vody, je jednou ze základních a současně zásadních položek domácností na bydlení. Každý rozumný majitel nemovitosti se snaží snižovat svoje náklady na topení, přičemž způsobů jak to činit, je více. Mimo zateplení stěn a střechy budovy a výměny oken, je další možností změna způsobu drahé formy vytápění. Domácnosti napojené na centrální zásobování teplem (CZT) platí za teplo až o třetinu vyšší cenu než ty domácnosti, které mají lokální zdroj vytápění. Bohužel až do roku 2017 není moc možností, jak cenu za teplo z CZT snížit, neboť smlouvy, které byly uzavírány od roku 2002, jsou bez zásadních ekonomických dopadů pro odběratele, nevypověditelné. Nicméně smlouvy budou postupně končit a tak se nabízí jedinečná možnost se rozhodnout pro levnější způsob vytápění. A právě proto, aby nedošlo k nějakým přehmatům při rozhodování o dalším osudu CZT, kdy jeho novým provozovatelem bude město Blansko, a možnosti změně způsobu vytápění, bychom velice rádi z pozice zastupitelů na tuto akci dohlíželi a zajistili její transparentní realizaci, včetně svobodného výběru způsobu vytápění bytových domů s ohledem na ekonomickou a ekologickou výhodnost.

3. Jsem přesvědčen o tom, že i město se musí chovat ke svému majetku s péčí řádného hospodáře. Budova hotelu Dukla není natolik v dezolátním stavu, že by bylo jediným řešením objekt zbourat. Pořízení budovy stálo 30,5 mil. Kč, odhadované náklady na zbourání a následnou revitalizaci prostranství dosahují cca 20 mil. Kč. V případě zbourání by tedy občané města získaly za cca 50 mil. Kč ze svých daní, kousíček volného prostranství v centru města. Myslím si, že je výhodnější rekonstrukce hotelu Dukla a jeho změna na multifunkční objekt, který bude zahrnovat např. prostory pro mobilní seniory, mateřské centrum a lékařské ambulance. Tím by byl podpořen i návrat života do centra města. Další výhodou je i možnost využití dotačních titulů z fondů EU na sociální projekty.

TOP 09

Roman Špaček

38 let, ředitel společnosti

koníčky - rodina, sport, cestování, příroda

hlavní body programu - Naším hlavním cílem je město, kde se dobře žije a volební program říká, že Blansko má na víc. Proto chceme město s vizí moderního a atraktivního místa pro život všech jeho obyvatel. Město i s jeho občany, kteří jsou aktivní v práci i ve volném čase, je jistě předurčeno k růstu, rozvoji a spokojenému životu. Proto chceme vytvořit podmínky pro aktivní rodiny, podporou zaměstnanosti, dostatečnou kapacitou školek a zázemím pro sport a volný čas.

1. Hazard je bez pochybností nutno přísně regulovat a vyčlenit mu přesné mantinely. Samozřejmě, že si uvědomuji možné sociální důsledky tohoto podnikání a jsem přesvědčený, že jeho přísná regulace je na místě. V Blansku je již platná vyhláška, a tak to necítíme jako volební téma. Striktní zákaz provozu heren a následný výpadek 10 mil. z rozpočtu města považujeme za ukvapený a z rozpočtového hlediska nezodpovědný. Zcela určitě se dalo nalézt citlivější řešení a zároveň zákazem neomezovat osobní zodpovědnost v rozhodování jednotlivce. Tímto rychlým, nepromyšleným krokem a zákazem si Blansko způsobuje reálně další komplikace s pozastaveným projektem výškové budovy, kterou vlastní jeden z provozovatelů heren. Jsme pro přísnou regulaci a omezení hazardu. V budoucnu jsme připraveni vyhlášku znovu projednat a za přísných pravidel nalézt vhodnější řešení.

2. Jsme jednoznačně pro aktualizaci energetické koncepce našeho města. I s ohledem na technologické možnosti dneška, které umožňují úspory našich občanů a jsou šetrnější k přírodě. Město Blansko je z velké části zásobeno teplem z firmy Zásobování teplem s.r.o. a i proto nefunguje v této oblasti naplno konkurenční prostředí. My jsme pro narovnání této nevýhodné situace. Zcela určitě je potřebné k této problematice povolat odborníky a touto otázkou se zabývat s vekou vážností. I s ohledem na ekologické důsledky koncepce se jedná o velké téma. Z těchto důvodů věřím, že nebude složité najít shodu v novém zastupitelstvu na nutnosti přehodnocení současného stavu. Samotný energetický koncept se musí pravidelně aktualizovat podle vývoje v oblasti energie a současně zohledňovat jeho dopady v ekonomické a ekologické oblasti pro občany.

3. Po zakoupení „hotelu“ Dukla jsem osobně pro zbourání této budovy. Z urbanistického hlediska si nedovedu představit začlenění této stavby novodobě do Blanska. Případná přestavba do nové podoby bude u občanů vyvolávat následné otázky o smysluplnosti a estetické stránce podobného projektu. Jinou otázkou zůstává, proč vedení města nezodpovědně zakoupilo předražený objekt, který se zbouráním bude stát přes 40 mil.. Nepochybuji o tom, že vedení města zaspalo a výkupní cena hotelu, i vzhledem k jedinému zástavnímu věřiteli, mohla být včasným jednáním mnohem nižší. Jedná se o drahou chybu, kterou bude muset město dlouho splácet a zároveň vedení nemá řešení, co s budovou bude dál. Nové vedení bude muset být v této věci mnohem rozhodnější a nutně hospodárnější. I přes původní obavu, že v centru vznikne ubytovna pro „nepřizpůsobivé“, Blansko paradoxně provozuje dnes již ubytovnu s přívlastkem hotel samo.

ČSSD

Ivo Polák

57 let, starosta

koníčky - sport, rybaření, literatura, film, divadlo

motto - Sám člověk nezmůže nic, důležité je spolupracovat v týmu.

hlavní body programu - zlepšení vzhledu centra města, postupná rekonstrukce a modernizace dopravní infrastruktury, vytvoření nových parkovacích míst na frekventovaných místech, vyřešení centrálního zásobování teplem v návaznosti na ukončení smlouvy v roce 2018, příprava území a projektové dokumentace k přemostění řeky Svitavy na Staré Blansko.

1. V listopadu minulého roku na zasedání Zastupitelstva města byla přijata obecně závazná vyhláška, která zakázala provozování videoloterijních terminálů na území města Blanska. Všichni přítomní zastupitelé za ČSSD, včetně mě, tuto vyhlášku podpořili a dali tak jednoznačně najevo svůj postoj k hazardu na území města. Již tehdy jsem ve svém vystoupení uvedl, že mě připadá krajně nelogické, že sanujeme rozpočet města na prevenci kriminality a podporu sportu, tzn. prevenci proti patalogickým jevům penězi, které jsou výnosem z činnosti vydělávajících právě na těchto patologicky sociálních jevech. Podstatná část peněz vhozených do automatů pochází ze zneužitých sociálních dávek a trestné činnosti. Jde o peníze znamenající neštěstí a příběhy těchto lidí bohužel končí propadem až na samé dno lidské společnosti. Z tohoto důvodu jsem i nadále pro zachování platnosti této vyhlášky.

2. V poslední době se objevila rychlá a přímočará řešení této problematiky. Chci konstatovat, že město Blansko ve spolupráci s firmou Zásobování teplem s.r.o. a KA Contracting ČR s.r.o. v letech 2001-2003 provedlo rekonstrukci a modernizaci systému CZT. Smlouvy byly tehdy uzavřeny a jsou vzájemně provázány na dobu určitou, 15 let od kolaudace. Tato doba uplyne dne 7.11.2018. Město Blansko, proto s dostatečnou rezervou na zasedání Rady města dne 24.6.2014 odsouhlasilo harmonogram prací spojených s převzetím CZT. Tento materiál obsahuje konkrétní kroky, které budou ze strany města učiněny, aby přechod do majetku města byl pokud možno bezproblémový. Obsahuje také vypracování analýzy stávajícího stavu a stanovení možností dalšího fungování a to i ve variantách s vyhodnocením tak, aby cílem bylo snížení ceny tepla na přijatelnou úroveň pro koncové spotřebitele. Velmi bude záležet na nestrannosti zpracovatele. Tento aspekt musí vedení města zajistit a klást na něj velký důraz. Na základě výsledků analýzy, navržených variant a veřejné diskuze se pak rozhodne, zda je lépe současný systém zachovat, či nahradit ho jiným řešením.

3. Co se týká místního referenda o hotelu Dukla tak k tomuto kroku jsme přistoupili ze dvou důvodů. Tím prvním je fakt, že o nabízenou nemovitost i po několikerém zveřejnění neprojevil zájem žádný případný investor. A to po dobu více jak jednoho a půl roku. Tím druhým důvodem byly neustále sílící hlasy z řad veřejnosti ohledně zbourání či ponechání tohoto objektu ve středu města.

Pokud by město mělo budovu opravovat a rekonstruovat, tak jedině s pomocí dotačních peněz. Jedna věc je však tuto budovu velkým nákladem opravit a zmodernizovat a druhá je, pak ji provozovat. Já osobně nevěřím, že v nejbližší době přijde bohatý investor, který by změnil podobu a využití budovy. Taktéž město nenajde prostředky pro rekonstrukci ve svém rozpočtu a dotační programy a jejich čerpání jsou v tuto chvíli zatím nejasné. Z tohoto důvodu se spíše přikláním k odstranění této stavby, vytvoření oddychové zóny a mít tyto pozemky připraveny pro případnou smysluplnou investici do budoucna. V každém případě budou mít občané o dalších krocích možnost rozhodnout v referendu v souvislosti s komunálními volbami, pokud budou naplněny všechny podmínky stanovené zákonem o platnosti rozhodnutí.

KDU-ČSL

Josef Kupčík

49 let, tajemník MěÚ Blansko

koníčky - vnoučata, příroda, ruční práce, organizování činnosti občanského sdružení Kolpingova rodina Blansko

motto - Blansko mám rád.

hlavní body programu - Udržení a rozvoj sociálních služeb, spokojená rodina, spravedlivé a vyvážené financování kulturních, volnočasových a sportovních aktivit, zlepšení stavu chodníků a silnic, řešení zásobování teplem, podpora občanských aktivit a dobrovolných hasičů.

1. Byli jsme jedni z iniciátorů přijetí obecně závazné vyhlášky, která zakazuje ve městě hazard. Tento zákaz chceme zachovat v plném rozsahu. Hazard rozbíjí rodiny. Je spoustu příkladů, kdy na hráčskou závislost některého z rodičů doplácejí děti. Když nebude příležitost hrát, některé z nich to zachrání.

2. Stávající systém centrálního zásobování teplem byl zaveden od roku 2003 na dobu patnácti let. Tedy do konce r. 2018. V průběhu této doby se hodně věcí změnilo. Jsou nové techologie, většina domů je zateplená. Dodávky tepla a teplé vody se týkají velkého množství lidí. Proto je potřeba celý systém důkladně zanalyzovat, nechat posoudit skutečně nezávislými odborníky a následně po širokém projednání s veřejností přijmout takové řešení, které bude jednoznačně výhodnější pro občany města.

3. Koupě hotelu Dukla byla nutná. Zamezila tomu, že v centru města bude problémová ubytovna. I přes opakované snahy se nenašel investor, který by tento objekt přestavěl. Zbourání hotelu vidíme jako dobré řešení. Vytvoří se volné prostranství v samém centru města. Tím se otevřou nové možnosti řešení této lokality na mnoho dalších let.

ANO 2011

Pavel Matuška

53 let, strojař

koníčky - sport

motto - S vaším hlasem ukončím drancování vašich peněženek!

hlavní body programu - využití nových technologií při vytápění bytových domů v Blansku s přímým dopadem na úspory obyvatel města a zlepšení životního prostředí, ve kterém žijeme; přiblížení radnice k lidem, její transparentnost a otevřenost; zlepšení bezpečnostní situace v Blansku pomocí efektivnějšího využití městské policie; zlepšení dopravní situace v Blansku díky modernizaci a výstavbě dopravní infrastruktury, řešením dopravy v klidu a úpravou dopravního značení v problémových lokalitách; pomoc seniorům a rodinám s malými dětmi podporou konkrétních projektů; podpora programů k zajištění dostatku míst ve školkách a školních družinách; podpora masového sportu pro všechny, podpora dokončení sportovních areálů a výstavba nových cyklostezek.

1. Na vyhlášku nepanuje mezi členy Hnutí ANO a kandidáty do komunálních voleb zcela jednoznačný názor. Od úplného a jednoznačného zákazu až po částečné povolení provozování videoloterijních automatů. Na čem se však všichni zcela jistě shodnou je potřeba regulace a omezení provozu videoloterijních terminálů v Blansku, nastavení přísnějších pravidel, razantní snížení počtu heren a jejich častější kontrola ze strany městské policie. Spolu s tímto musí být také nastavena jednoznačně pravidla např. na výplatu sociálních dávek (např. formou bezhotovostní - kuponů) a další opatření zabraňující vzniku sociálních problémů, jenž jsou důsledkem patologického hráčství. Je statisticky dokázáno, že samotný zákaz provozování videoloterijních automatů neřeší problémy s patologickými hráči a prudce se zvyšuje on-line hazard.

2. Jsme pro zachování centrálního systému zásobování teplem, ale v žádném případě ve stávajícím, současném systému provozování. Nechceme debatovat nad již více jak desetiletým drancováním peněženek blanenských občanů. Přicházíme s okamžitým řešením. Na přelomu roku 2014-2015 jsme připraveni ihned provést aktualizaci Územní energetické koncepce. Následně doporučujeme postupné osazení bytových domů novou technologií. Tato garantuje blanenským občanům ukončení zdražování cen tepla. Každoroční statisícové úspory v každém bytovém domě zajistí velmi rychlou návratnost investičních prostředků. Na mnohakilometrovém potrubí teplovodů, vytápějící blanenské trávníky požadujeme provést urychlenou decentralizaci k minimalizaci tepelných ztrát v potrubí. Následně umožníme výstavbu doplňkových zdrojů pro nově instalované, vysoce úsporné technologie. Provozní úspory nové technologie dokáží na sebe vydělat od prvého dne provozu a nezatíží tak peněženky obyvatel bytových domů. Díky absolutně čistému bezemisnímu provozu nových technologií dojde také k významnému zlepšení životního prostředí v Blansku. Referenční stavba, potvrzující obrovské úspory již v Blansku úspěšně funguje.

3. Jsme jednoznačně pro zbourání hotelu Dukla stojícího v centru města Blanska. Co dále s pozemkem je již věcí dalšího jednání. Dokážeme si představit zbudovat na jeho místě klidovou zónu (včetně řešení ulice Rožmitálovy), případně zájmu investora na místě vybudovat multifunkční objekt, který by sloužil občanům města Blanska.

ODS

Jiří Crha

54 let, místostarosta města Blanska

koníčky - sport, cestování

motto - Nedělej druhým to, co nechceš, aby oni dělali tobě.

hlavní body programu - Podporujeme zbourání hotelu Dukla a následnou revitalizaci náměstí. Chceme prosadit zrušení poplatků za svoz komunálního odpadu v chatových oblastech pro občany Blanska, dále rozvíjet městskou nemocnici jako příspěvkovou organizaci města, plánujeme pokračovat v revitalizaci sídlišť, výstavbě dětských hřišť, opravě silnic nebo úpravě nábřeží Svitavy. Budeme usilovat o vybudování nadjezdu na Staré Blansko přes železniční trať. Jednou z mých priorit je podpora kultury a sportu, ať už formou rozvoje významné akce typu půlmaratonu, nebo konkrétní podpora amatérských uměleckých spolků, zájmových sdružení a sportovních oddílů se zaměřením na práci s mládeží.

1. Jsem dlouholetý odpůrce jakýchkoliv závislostí a to nejen hazardu. Myslím, že současné zákony jsou nevyhovující v tom, že zakážete-li hazard v jednom městě, objeví se vám o to více ve vedlejší vesnici, kde zákaz neplatí, a ta z toho může finančně „profitovat“, neboť část peněz jde do jejího rozpočtu. A to přece není řešení. V Blansku platí vyhláška zcela zakazující provoz videoloterijních terminálů a my ji chceme nadále zachovat. V současné době i když vyhláška města platí více jak jeden rok, stále probíhají správní řízení ze strany Ministerstva financí o zrušení licencí a tato řízení nejsou bohužel stále u konce. To, ale město ovlivnit nemůže.

2. Modernizace systému centrálního zásobování teplem do současné podoby v Blansku byla provedena v letech 2001 – 2003. Tehdy byly uzavřeny smlouvy na 15 let. Tato doba uplyne 7.11.2018. Současná rada města s dostatečnou časovou rezervou odsouhlasila harmonogram prací spojených s řešením centrálního zásobování tepla po uplynutí výše zmiňovaných smluv.

Jsme pro nezávislé zpracování koncepce, která ukáže, který systém je pro občany města nejekonomičtější. A budeme prosazovat takový systém zásobování teplem a teplou vodou, který bude opravdu nejvýhodnější pro občany města. Tento postup máme uveden i v našem volebním programu.

3. Jednoznačně podporuji zbourání hotelu Dukla, který se po vleklých majetkoprávních sporech povedlo získat do vlastnictví města. Chátrající objekt hotelu Dukla, který je ostudou města, brání dalšímu rozvoji samého centra města. Během roku 2013 proběhla celkem tři zveřejnění záměru na prodej a pronájem pozemků a stavby hotelu Dukla na nám. Republiky. Všechna však skončila bez kladné odezvy. Hotel je v havarijním stavu, jeho rekonstrukce ze strany města je nereálná. Proto podporuji zbourání hotelu a následnou celkovou revitalizaci náměstí, které by mělo být naší vizitkou.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509