Dnes je saturday, 18. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Volby v Letovicích: přehled lídrů kandidátek

4.10.2014 10:09 | Původní vydání | Radim Hruška

Letovice - O přízeň voličů se bude v Letovicích ucházet celkem sedm kandidátních listin. Zrcadlo Blanenska a Boskovicka oslovilo jejich lídry, aby prozradili něco o sobě a především o programu jejich stran a hnutí.

Volby v Letovicích: přehled lídrů kandidátek
Letovická radnice Foto www.letovice.net

Všichni dostali tři otázky týkající se aktuálního dění v Letovicích. (jednotliví kandidáti jsou řazeni podle vylosovaných čísel jejich kandidátních listin, pokud některý bod u kandidáta nenajdete, tak na něj neodpověděl).

1. Jaký je Váš názor na rekonstrukci hlavního letovického náměstí?

2. Je podle Vás současný stav bývalého keltského skanzenu Isarno uspokojující?

3. Jak se díváte na turistický potenciál přehrady Křetínky?

ODS

Vladimír Stejskal

56 let, starosta

koníčky - sport, příroda, cestování

motto - Zlepšujeme život v našem městě.

Kandidovat jsem se rozhodl, protože chci dokončit věci, které jsme v tomto volebním období rozpracovali.

Hlavní bod programu - Například dokončení opravy budovy městského úřadu, oprava silnice od kulturního domu k zámku, rekonstrukce chodníků na ul. Komenského, rekonstrukce kulturního domu a výstavba nových šaten pro fotbalový tým AFK Letovice. Pokračovat v rekonstrukci Masarykova nám., rekonstrukce vodovodních řadů a kanalizací např. ul. Halasova, Česká.

1. Tato otázka je velice složitá. Já se vyjádřím pouze k západní části Masarykova nám., tj. od řeky k podjezdu na Křetín. Ano, byla vypracována studie na opravu celého náměstí, ale finanční prostředky nám nedovolí realizaci. A brát si půjčku? To asi ne. V současné době probíhá v okolí a na Masarykově nám. rekonstrukce vedení vysokého napětí a dále je nutné opravit cca 2/3 vodovodního potrubí včetně přípojek a ¾ dešťové kanalizace. Je nutné rozhodnout o konečném řešení detailů plánované rekonstrukce náměstí a zadat prováděcí projektovou dokumentaci. Součástí této dokumentace je i rozpočet stavby, který bude obsahovat skutečný náklad na rekonstrukci. V letošním roce bude MěÚ Boskovice - odborem dopravy - vydáno stavební povolení.

2. Navrátit keltskému skanzenu v Letovicích jeho zašlou slávu bude velmi složité. Nyní má tento areál v pronájmu sdružení Keltoi Letovice, jehož zástupcem je p. Horák z Mladé Boleslavi. Snaží se získat dotace jak z EU, tak i z JmK, kde obdrželi 33 tis. Kč na opravu srubů. Pořádali v areálu 2 akce, ale podle mě je málo propagovali, aby přišlo více lidí. Některé budovy a vstupní brána se musely zbourat, postupně se opravují sruby a kavárna. Bohužel i zde funguje vandalismus. Myslím si, že by byla škoda, aby keltský skanzen v Letovicích skončil. Budeme se snažit jej podporovat a jeho slávu vrátit tam, kde byla.

3. Přehradní nádrž Křetínka je nádherný koutek přírody, o který se musíme postarat. Nachází se na čtyřech katastrálních územích, a to Letovice, Vranová, Křetín a Lazinov, které spadají pod Mikroregion Letovicko. V letošním roce byl vydán návštěvní řád přehrady, který stanoví, jak se na přehradě chovat. Je vypracována studie na parkoviště u vranovského mostu, která hovoří o vybudování sociálního zařízení, vyasfaltování a kulturně společenské místnosti. V rámci Mikroregionu Letovicko se v dalším období musí sehnat dotace na tuto realizaci.

ČSSD

Daniela Ottová

47 let, manažerka kvality

koníčky - rodina, politika, četba, architektura veřejných prostor

motto - Otevřená a transparentní radnice.

Kandidovat jsem se rozhodla, protože mi není naše město lhostejné. Snažila jsem se pro jeho rozvoj pomáhat již jako členka Zastupitelstva Jihomoravského kraje ve volebním období 2008 – 2012, i jako členka zastupitelstva města či rady města v nyní končícím volebním období. Ti, co mě znají, vědí, že politiku nedělám pro nějaký prospěch, ale prostě proto, že mě to baví a naplňuje. Zajímám se o veřejné dění a moje kandidatura je vcelku logická.

Hlavní body programu - Jak již z našeho motta vyplývá, chceme především otevřené a transparentní vedení města. Není to nic nového pod sluncem, již v r. 2010 podpořilo současné zastupitelstvo návrh zastupitelů ČSSD a od té doby je z jednání ZM pořizován zvukový záznam a hlasování jednotlivých zastupitelů je veřejně přístupné na webových stránkách města. Ale chceme jít ještě dál, např. zveřejnovat na webových stránkách města jeho uzavřené smlouvy týkající se investičních akcí nad 50 tisíc korun. Další návrhy jsou součástí našeho volebního programu.

1. Je to letitá záležitost. V tuto chvíli soukromý investor na svém pozemku buduje u vlakového nádraží autobusový terminál, kde po jeho vybudování bude snad už v r. 2015 či 2016 připraven prostor i pro parkování cca 70 osobních automobilů. Zde už záleží na tom, zda se město rozhodne tento prostor odkoupit a dobudovat (a já doufám, že ano). Tímto by byla vyřešena svízelná situace před budovou ČD, kde je nyní díky parkování osobních vozidel a zastávek autobusů nepřehledno a nebezpečno. V okamžiku, kdy budou moci být přesunuty autobusy k vlakovému nádraží, otevírá se cesta k rekonstrukci západní části náměstí. Zde by mělo dojít ke změně organizace dopravy, a to navrácením k tradiční křižovatce ve tvaru T. Na této záležitosti se stále pracuje tak, aby v okamžiku, kdy budou vypsány výzvy na možnost čerpání evropských dotací z nového plánovacího období, mohlo město žádat o dotaci. Co se týká parkování na náměstí, umím si představit placené parkování, ovšem s tím, že např. první hodina by byla zdarma.

2. Jsem vcelku zklamána přístupem nového nájemce Isarna. Očekávala jsem větší aktivitu. Svoji nečinnost zdůvodňuje nedostatkem peněz a nemožností čerpat dotace, a to i díky tomu, že má pouze krátkodobou nájemní smlouvu s městem. Na radě města jsme udělali vstřícný krok a navrhli desetiletou nájemní smlouvu, díky které by si lépe „šáhl na peníze“. Samozřejmě jsme smlouvu chtěli mít právnicky ošetřenou tak, abychom, pokud by druhá strana zůstala nečinná, měli možnost jejího vypovězení. K tomuto bylo nutné ze strany nového nájemce Isarna dodat určité náležitosti, leč k tomuto nedošlo. Tudíž stále je v režimu krátkodobé nájemní smlouvy. Co se týká dalšího využití, zatím platí současná nájemní smlouva a já doufám, že se věci pohnou dopředu a areál bude sloužit dosavadnímu účelu.

3. V současné době Zastupitelstvo města Letovice přijalo nový Návštěvní řád pro přehradu Křetínka, který stanovuje základní pravidla chování nás všech. Jelikož katastr města Letovice končí před  vranovským mostem, co se týká využití prostor např. na velkém parkovišti, je to v gesci obcí, kterým katastrálně náleží. Určitě si umím představit lepší sociální zázemí pro návštěvníky. Přiznám se, že se mi více líbí přírodní ráz dnešního stavu, než snaha o komerci. Samozřejmě se nebráním diskusi s představiteli příslušných obcí a hledání alternativ pro další využití.

KSČM

Jan Řehoř

64 let, ředitel společnosti

koníčky - sport a literatura

motto - Město pro občany, občané pro město

Kandidovat jsem se rozhodl, protože to vnímám jako službu pro občany a chci se podílet na řešení společných problémů města.

Hlavní body programu - Zachování učňovského a středního školství v Letovicích a zaměstnanost občanů, vyrovnaný rozpočet města.

1. Dle rozpočtových možností rekonstrukce na několik etap, při zachování nezadlužení města. Investice jen pokud si je můžeme finančně dovolit. Přestupní uzel IDS dokončit.

2. Z dostupných informací není dohodnut dlouhodobý pronájem a dotace nejsou na pořadu dne. Tato otázka není pro nás prioritní.

3. V současné době je vydána vyhláška o využívání prostoru Křetínské nádrže k využití turistického charakteru a k tomuto tématu se musí především vyjádřit obce Vranová, Křetín a Lazinov a to především na dopady zvýšené turistiky na životní prostředí a vodohospodářství.

TOP 09

Petr Novotný

39 let, středoškolský učitel

koníčky - sport, truhlařina

Kandidovat jsem se rozhodnul, protože jen říkat, že je něco špatně, umí každý. To, co má smysl, je snažit se věci ovlivnit svým názorem, svým přístupem. Upřímně po zkušenosti ze zastupitelstva a rady z minulého období je mi jasné, že v těchto funkcích se sice podílíte na rozhodování, jestli danou věc udělat, či nikoli, ale nemáte moc možnost věci aktivně vytvářet. Proto je důležitá funkce starosty a místostarosty, protože denně mají k dispozici aparát města, mohou věci denně posouvat dopředu, pokud správně pracují. Nejdůležitější je práce s rozpočtem a v tom vidím svoji velmi silnou stránku. Proto chci být starostou města Letovice.

Hlavní bod programu - Není to o jedné věci. Je spousta oblastí, které musí fungovat v součinnosti. Spíše bych řekl, že nejdůležitější bude dohodnout se s ostatními, jaké Letovice chceme mít za deset až dvacet let a tomuto konceptu podřídit i jednotlivé kroky.

1. Rekonstrukci náměstí vnímám jako nutnost, je potřeba do centra Letovic vrátit život. Celé náměstí nemůže fungovat jako neplacené parkoviště, ozdobené několika květinami. Náměstí má být srdcem města, kde se budou občané i turisté cítit dobře a kam se budou rádi vracet. To souvisí i s vytvořením prostředí, které je přátelské k podnikatelům a k lidem, kteří chtějí pořádat nejrůznější akce a realizovat se. Byl bych rád, pokud by se z náměstí stalo skutečné kulturní a společenské centrum. K tomu je ovšem nutná jeho rekonstrukce, která bude dlouhá a finančně i časově náročná. Máme k dispozici návrhy architektů Kaštánkové a Krče a máme i odvahu se do realizace pustit, protože jsme si jistí, že tato investice se Letovicím několikanásobně vrátí.

2. Tady budu ve svém vyjádření hodně tvrdý. Isarno mělo dle mého názoru obrovský potenciál a mrzí mě, že ho nevyužilo. Bohužel dopadlo, jak dopadlo. Stávající nájemce se jen snaží využívat a podle mě spíš zneužívat systém dotací. Pokud dotaci nedostane, neudělá nic. Můj osobní názor je, že toto nádherné místo se může využít i jinak, než aby zarůstalo travou. Například v Letovicích se rozmáhají street workoutové aktivity, které si zaslouží podporu, chybí volně přístupné travnaté hřiště, a proč by nemohla k našemu nádhernému zámeckému parku přibýt ještě jedna upravovaná oddechová zóna doplněná o sportovní a kulturní aktivity.

3. Tady bude muset město hodně komunikovat s povodím. Situaci, kdy hladina přehrady klesá tak jako letos, považuji za velmi špatnou. Přehrada je přenádherná a její využití zapadá do naší vize o Letovicích jako vyhledávanému turistickému centru. Aby to mohlo fungovat, je potřeba opravit ještě silnici do Meziříčka a z Meziříčka do Lazinova. Tahle trasa si přímo říká o cyklostezku a využití pro cyklisty, bruslaře, longboardisty atd. Na druhou stranu nejsem pro zástavbu v bezprostředním okolí přehrady. Je potřeba, aby se tady dohodli správci přehrady, rybáři, provozovatelé vodních sportů a lidé, kteří chtějí využívat přehradu ke koupání. To, že přehrada má obrovský turistický potenciál, je vidět na velmi vydařené akci dračích lodí. Situace je ovšem složitější, protože se týká více obcí mikroregionu.

Sdružení nestraníků

Pavel Horáček

20 let, obchodní zástupce

koníčky - turistika, historie, veřejné dění

motto - Slušná politika bez politických stran a jejich kmotrů

Kandidovat jsem se rozhodl, protože v podstatě už od malička se o místní politiku zajímám. Zasedání zastupitelstva se účastním možná častěji, než někteří jeho členové, a když vidím, kdo a jakým způsobem naše město reprezentuje, řekl jsem si, že je potřeba s tím něco udělat. Myslím si, že politiků a jejich stran už bylo dost. Společně s dalšími jsem se rozhodl vytvořit kandidátku Nestraníků.

Hlavní bod programu - Jako mladý člověk podpořím naši střední školu. Myslím si, že je pro Letovice klíčová a nedovolím, aby se po 82 letech omezoval její provoz nebo se dokonce zrušila. Nepřipustím, aby se opakovala situace Biskupského gymnázia.

1. Letovické náměstí, především jeho západní část, je ostudou města. Náměstí mohlo být už dávno opraveno, kdyby se peníze používaly na rozumné věci a ne na zbytečnosti. Problémy s parkováním bych řešil tak, že by první hodina parkování na náměstí byla zdarma, každá další by stála 10 korun. Někteří lidé totiž dnes bezplatného parkování zneužívají a jejich auta stojí na náměstí po celý den a neumožňují tak zaparkovat nikomu jinému, třeba mamince s dětmi nebo seniorům. Nejvíce mě však pobuřuje, když takto parkují i někteří lidé z Městského úřadu. Autobusy by měly na náměstí přijíždět na zastávky před „hudebkou“, ostrůvky před poštou bych zrušil. Neměli by také na náměstí parkovat, jen přijet k zastávce a zase odjíždět. Parkování by mělo být na dopravním uzlu za vlakovým nádražím, který se začal stavět, ale z nepochopitelných důvodu se tam už tři měsíce ani nekoplo, takže to na nás čeká po volbách.

2. Musím se stydět, když vidím, jak se vedení města zachovalo ke sdružení Keltoi, které celý keltský skanzen vybudovalo. Místo podpory a vděku, naši představitelé celé jejich dílo zničili, zadupali do země. Jako budoucí zastupitel se prvně nájemcům omluvím za kroky minulého vedení a následně podpořím vybudování celého místa znovu. Myslím si, že i město by se do obnovy Isarna mělo zapojit.

3. V první řadě zajistíme, aby se z Křetínky pořád neodpouštělo. Budeme jednat s vodohospodáři a povodím, aby vodu v nádrži nechali. Následně se zaměříme na propagaci nejen Křetínky, ale i Letovic a celého našeho krásného okolí. Budeme spolupracovat s okolními obcemi na získávání dotací na úpravu okolí vodní nádrže. Přivedeme do Letovic turisty, protože máme co nabídnout.

Občanská iniciativa

Radek Procházka

46 let, učitel

koníčky - hudba, turistika, jízda na kole

motto - Poctivost se musí vyplácet

Kandidovat jsem se rozhodl, protože se dlouhodobě zajímám o dění ve městě a chci ho také aktivně ovlivňovat.

Hlavní bod programu - Letovice by si konečně zasloužily celkovou rekonstrukci náměstí, zatím je to z velké části jedno velké parkoviště. To bude jedno z našich zásadních témat pro nadcházející volby.

1. Bude to jedno z našich nosných témat. Chceme se vrátit k již zpracovanému projektu, který řeší jak dopravu, tak autobusy a to vše navazuje na přestupní uzel, který by měl vzniknout u vlakového nádraží. Náměstí je třeba zklidnit a vytvořit prostor pro setkávání lidí. Již dnes se ukazuje, že o tento centrální bod města začíná být především mezi mládeží velký zájem a že se začíná využívat i pro různé kulturní akce.

2. Stav Isarna rozhodně není v tuto chvíli uspokojivý. Nový nájemce má sice snahu tento areál oživit, ale protože je to nezisková organizace, chybí mu pravděpodobně peníze na jeho zásadní proměnu. Dle mého názoru musí do této situace vstoupit výrazněji město a společně s lidmi, které toto historické období zajímá a kteří to umí, spoluvytvořit znovu tento kulturně - historický stánek. Pro město je to z pohledu turistiky zajímavý potenciál a proto není možné, aby radnice stála v této věci stranou a jen se zajímala, jestli dostane od provozovatele nějaký nájem.

3. O lepším využití přehrady se hovoří dlouhodobě, ale až na nějaké jednotlivé výjimky se v tomto ohledu nic komplexního neobjevilo. Je třeba zasednout k jednacímu stolu se zástupci všech obcí kolem přehrady a dát na stůl jasnou vizi o využití tohoto prostoru. Následně je pak třeba oslovit silné investory a také za využití dotací, které nám snad naše vláda v Bruselu na nové období vyjedná proměnit bezprostřední okolí přehrady tak, aby sloužilo k rekreaci, odpočinku, rybaření a nabízelo s tím spojené služby, to znamená důstojné parkování, občerstvení návštěvníků, hygienické zázemí apod.

KDU-ČSL

František Boček

48 let, živnostník

koníčky - četba knih, jízda na kole

Kandidovat jsem se rozhodl, protože mi není lhostejné, co se ve městě děje a chci se podílet na budoucnosti města.

Hlavní bod programu - V současné době panuje mezi zastupiteli nedůvěra. Budu se snažit o vybudování důvěry mezi zastupiteli, protože společně zmůžeme jistě mnohem více, než když se budeme neustále mezi sebou napadat.

1. Na tom, že letovické náměstí naléhavě potřebuje projít zásadní rekonstrukcí, se jistě shodnou zástupci napříč volebním spektrem. Když si však uvědomím částku, která je na opravu třeba, je jisté, že bez dotace realizace nebude možná. Rekonstrukce také navazuje na vybudování záchytného parkoviště pro autobusy, aby nemusely parkovat na náměstí, a tím se i zredukuje počet autobusových zastávek. Je dobré, že jen nesedíme se založenýma rukama a nečekáme na vyhlášení dotačních titulů, město z vlastních finančních prostředků provedlo zdařilou revitalizaci zeleně na náměstí a to v letních měsících vždy celé rozkvete.

2. Keltská usedlost po skvělých sezónách nešťastnou shodou nepříjemných událostí padla na pomyslné dno a nový nájemce se s velkou námahou pokouší navrátit skanzenu Isarno dřívější slávu. Po počátečních rozpacích z obou stran, jak zástupců města, tak nového nájemce, začínají rozhovory o budoucnosti nabírat na důvěře. Uskutečnilo se zde letos několik akcí a také začala probíhat oprava keltských staveb. Bylo by škoda nepodpořit skvělou myšlenku.

3. Přehrada Křetínka je svou polohou ideálním místem rekreace a odpočinku nejen pro občany Letovic, ale i širokého okolí. Množství aut v letních měsících a množství rybářů v měsících ostatních dává tušit oblibu tohoto místa. Turistický potenciál přehrady není jistě vyčerpán, nicméně nemyslím si, že by se město mělo v tomto směru angažovat. Spíše by nemělo klást překážky těm, kdo se snaží turistům pobyt zpříjemnit.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509