Dnes je sunday, 05. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Výlet do Prahy na 50. ročník Puškinova památníku

1.7.2016 13:21 | Původní vydání | Šárka Fleková

BLANSKO - Je neděle 5. června ráno a osmnáct žáků a tři učitelé se chystají na přehlídku do Prahy. Sraz je v devět hodin na vlakové zastávce v Blansku. Všichni jsou v pohodě, až na mě. 

Výlet do Prahy na 50. ročník Puškinova památníku
Blanenští studenti na přehlídce Puškinův památník. Foto Gymnázium Blansko

Prahy. Sraz je v devět hodin na vlakové zastávce v Blansku. Všichni jsou v pohodě, až na mě.

Proč? Na návratce bylo velkým a tučným písmem napsáno: NEZAPOMENOUT HUDEBNÍ NÁSTROJE A KOSTÝM!!! Takže abych naši cestu hned na začátku trochu zpestřila a zvedla nám nebo aspoň našemu pedagogickému doprovodu hladinu adrenalinu v krvi, zapomněla jsem doma kytaru. Naštěstí manžel paní učitelky Windsor doma kytaru měl a půjčil mi ji. Tak mě a celou naši výpravu zachránil.

Cesta vlakem trvala asi tři hodiny. Do Prahy jsme přijeli přibližně ve tři čtvrtě na jednu. Koupili jsme si lístky na MHD a přepravili se do hostelu Sklep, protože s kufry, taškami a nástroji bychom se po Praze pohybovat nemohli. Ubytovali jsme se a o patnáct minut později už jsme trénovali a dolaďovali naše vystoupení. Po zkoušce jsme se vydali na procházku Prahou. První zastávkou bylo Václavské náměstí, kde jsme dostali asi hodinu rozchod. Zmrzlina byla v tom vedru jasnou volbou a chutnala skvěle! Když jsme se zase všichni sešli, pokračovali jsme společně dál – na Staroměstské náměstí, přes Karlův most, lanovkou na Petřín a růžovou zahradou pod ním na Pražský hrad… Byla to sice pěkná, ale poměrně náročná pěší túra. V naší výpravě však vládla pohoda, všichni se spolu bavili a smáli se. Z Hradu jsme spěchali na výstaviště do Holešovic, kde nás v osm hodin čekalo představení Křižíkovy světelné fontány. Byla to krásná podívaná, i když je pravda, že za tmy by byla ještě hezčí. Cestou zpět jsme se ještě podívali na nádherně osvětlenou Malou Stranu a Hradčany. Do hostelu jsme se vrátili kolem půl jedenácté. Paní Fránková s paní Konečnou nám rozdaly bagety k snídani a popřály nám dobrou noc.

Budíček byl v sedm ráno, aby si všichni stihli sbalit věci, nasnídat se a potom hurá směr Hradčanská do Ruského střediska vědy a kultury na festival ARS POETICA – Puškinův památník! Jubilejní 50. ročník zahájil sám mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ruské federace pan Alexandr Zmejevskij. Naše vystoupení s názvem Ohlas písní ruských židovských přišlo na řadu hned jako první a myslím, že se nám opravdu podařilo, i přes počáteční problémy s technikou v sále (které jsme bohužel neměli pouze my). O něco později předvedla naše druhá skupina originální ztvárnění pohádky Lidojed a princezna. Soutěžních vystoupení bylo mnoho, některá se mi líbila víc, některá méně, ale musím uznat, že všechna byla ve svém provedení „vypilovaná“. Ostatně nic jiného se ani nedalo čekat, vždyť do Prahy se dostali jen ti nejlepší z nejlepších! V jednu hodinu odpoledne letošní ročník Puškinova památníku skončil. Všichni účastníci dostali oběd – placky (velké pirohy) plněné mletým masem, brambory a tvarohový dresink.

Po obědě jsme se přesunuli zpět do hlavního sálu na vyhlášení výsledků a předávání odměn. Za obě vystoupení jsme získali speciální cenu České rady Česko-ruské společnosti – dva nové Zpěvníky ruských písní, čtyřdílný Výkladový slovník ruského jazyka a spoustu dalších knížek a pomůcek pro výuku ruštiny. Hlavní cenou byly čtyři lístky na Alexandrovce, které jsme ovšem nedostali. Asi proto, že nás bylo moc . Poté jsme se ještě společně vyfotografovali a pak už jsme se s plnýma rukama cen vydali na vlak zpět domů, značně vyčerpaní, ale spokojení.

Šárka Fleková, kvarta A, Gymnázium Blansko

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509