Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Zpěvák Jan Fanta: Mladý muž s nevšedním nadáním

28.12.2012 15:44 | Původní vydání 18.12.2012 6:00 | | Vyšlo v číslo 26 2012
Obora - Mladý talentovaný zpěvák má ve své kariéře skvěle našlápnuto. Více prozradil v následujícím rozhovoru.
Zpěvák Jan Fanta: Mladý muž s nevšedním nadáním
Od kolika let zpíváte, a kdo vás ke zpívání  dovedl?
Můžu říct, že už od plenek, byl jsem prý velmi hlučné dítě. Od útlého dětství mě k hudbě vedla hlavě máma a babička. Začalo to v pěti letech hrou na zobcovou flétnu, poté se přidaly hodiny sólového zpěvu a klavíru. Chodil jsem také do dramaťáku, který mi otevřel dveře zase k herectví. Když potom přišla možnost tyto obory propojit, neváhal jsem. 

Co považujete za svůj největší úspěch? 
Asi za největší úspěch považuji přijetí na vysněnou školu, tedy Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze. Samozřejmě jsem se účastnil také mnoha pěveckých soutěží a festivalů v České republice i v zahraničí. Letos v létě jsem například poprvé zpíval ve Velké Británii. Takže ocenění a pěveckých úspěchů mám na poličce vcelku hodně, ale bez pokračování a tvrdé práce nejen na svém hlase, by tato ocenění byla bez budoucnosti a významu.

Jaký obor jste si pro konzervatoř vybral, a jak dlouho budete studovat? 
Studuji třetím rokem obor Muzikál a studium trvá šest let. Potom bych rád pokračovat na vysoké škole. Jestli v Česku nebo v zahraničí, o tom zatím uvažuji. Mým snem by bylo strávit několik semestrů na nějaké umělecké škole právě v zahraničí, kde bych určitě načerpal mnoho zkušeností a třeba i dobrých vazeb, nezbytných pro budoucí praxi.

Studujete obor muzikál, co všechno obsahuje? 
Pravdou je, že muzikálový herec musí být všestranně nadaný. Pojí se zde tanec, zpěv a herectví. Například u tance máme klasický, moderní a dokonce i step. Podobné je to u zpěvu a herectví. Samozřejmě máme i normální předměty jako na ostatních školách, ale tyto umělecké dovednosti tvoří většinu náplně našeho školního dne. 

Když už mluvíme o muzikálu, který je vám nejbližší? Máte možnost už nyní spolupracovat s profesionály 
v branži?
Co se týká mých oblíbených muzikálů, tak kromě těch evergreenů jsou to zejména Edith Piaf a Lucrezia Borgia, ze zahraničních například klasické Cats nebo šílenější kusy jako Sestra v Akci či Hairspray, to jsou spíš takové oddechovky. Co se týká spolupráce s praxí, tak i díky mému skvělému prof. zpěvu Tomáši Berounovi máme přístup a možnost být součástí velkých pražských muzikálových projektů. Podobnou radost mám například ze spolupráce v podobě různých workshopů a výstupů pod režijním vedením Tomáše Vaculíka nebo Jozefa Bednárika.

Jaký hudební žánr je vám tedy nejbližší? 
Já říkám, že když člověk hudbu miluje, tak si nevybírá, ale pravdou je, že je to u mě dost ovlivněné aktuální náladou, ale platí to i obráceně. Proto preferuji pozitivní písničky, které dokáží den udělat barevnější, poslouchám totiž hudbu víceméně od rána do večera. Důležité však je nepřestat ji nikdy intenzivně vnímat. Přijde mi totiž, že dnes je kolikrát hudba brána spíše jako podkres, určitá kulisa například v nákupních centrech a podobně. Asi bychom se měli zamyslet jestli toto umění opravdu někdy nesnižujeme jen na pozici jakéhosi zvukového smogu, to by byla velká škoda. 

Naše země je plná pěveckých soutěží, Superstar, ČeskoSlovensko má Talent... Plánujete v některé z nich zkusit štěstí? 
Nad tím jsem opravdu nepřemýšlel a zatím o tomto druhu zviditelnění opravdu neuvažuji. Myslím, že stálou a pevnou kariéru má člověk budovat poctivě od základů, podobně jako když stavíte. Po rychlém katapultování vzhůru přichází také část dost brzký pád, což bych nerad. Je to sice pořádná dřina někdy, ale v současné době mám z krůčků na své určité profesní dráze velkou radost i bez těchto televizních soutěží.

Na čem nyní pracujete, a co nového připravujete do nového roku?
Je pravda, že během současných předvánočních vystoupení toho času máme opravdu málo, ale i tak se nám daří plnit plán zkoušek, který jsme si určili. Společně s Agenturou TamTam připravujeme muzikálovou show Světem muzikálu, která bude plná hudby, tance a různých efektů, na to se moc těším. Od letošního podzimu také spolupracuji s úžasnými tanečnicemi ze skupiny Divas Show Case, které mě budou od jara na vystoupeních doprovázet, takže pilujeme choreografie. Jinak chystáme nový repertoár a připravujeme mnoho akcí na příští rok. Všechny aktuality vždy spolehlivě najdete na stránkách www.agentura-tamtam.cz

Kdo je vaším vzorem? 
Hudebním vzorem určitě zpěvák Michel Bublé pro svou originalitu a hereckým vzorem bude určitě skvělá herečka Květa Fialová, kterou obdivuji zejména pro její životní moudrost a filozofii. 

Máte životní motto? Čeho si na lidech nejvíce ceníte?
V životě se řídím tím, že je každý svého štěstí strůjcem, což se také váže k tomu, že je pro mě u lidí důležitá hlavně důvěra, spolehlivost a poctivost, se kterou dojdeš nejdál. 

Z čeho jste měl v životě největší radost? 
Raduji se pořád, z maličkostí, myslím, že je život příliš krátký na to, abychom se trápili čekáním na velké věci. 

Patří mezi vaše koníčky i čtení? 
Určitě ano, čtu vcelku hodně, zejména příběhové knihy, ale také různé odbornější věci, které slouží k dalšímu vzdělání a prohloubení znalostí. V druhé řadě je četba určitě nezbytná pro studium rolí a vlastně celkovou slovní zásobu.

Vy a Vánoce... 
Na Vánoce se těším. Hlavně na ty chvíle klidu v teple domova a zejména na celou rodinu, které si přes rok užiju jen o víkendu. Samozřejmě to bude čas, kdy bude možnost potkat se s přáteli a kamarády. Taky se těším na Silvestr a příchod nového roku, kdy si mě diváci budou moci poslechnout před novoročním ohňostrojem na náměstí Republiky.

Co byste popřál čtenářům do nového roku? 
Užijte si Vánoce se svými blízkými a do nového roku určitě mnoho lásky, pohody a zdraví. Ať vás neopouští energie, elán a dobrá nálada. S úsměvem jde všechno líp. To bych viděl jako motto na příští rok!

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509