Dnes je sunday, 05. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Amerika křížem krážem 2: New Jersey – Kdepak ty Jardo vilku máš?

6.8.2014 5:40 | Původní vydání | Jaroslav Parma

Po úspěšném absolvování imigračního pohovoru a nalezení kufrů se můžete z newyorského letiště JFK (Johna Fitzgeralda Kennedyho) přepravit do města. Metrem to na Manhattan trvá asi hodinu. Ale to musíte nejdříve nastoupit za 5 USD do soukromého vláčku, který objíždí dokola všechny terminály letiště a on jediný vás vyveze ke standardnímu metru, které vás již doveze, kam potřebujete.

Amerika křížem krážem 2: New Jersey – Kdepak ty Jardo vilku máš?
Dva symboly Ameriky Foto Jaroslav Parma

My jsme samozřejmě nepoužili metro, ale dva vozy FORD E 150 pro 15 osob z půjčovny. Naše skupina totiž čítala 17 osob + 2 průvodce a spolu se všemi kufry, které jsme převáželi z místa na místo, jsme se rozdělili na 9+8 osob, zbytek míst zabraly zmiňované kufry. Zajímavostí je, že v USA můžete tyto automobily řídit s řidičákem skupiny B. U nás je maximum 9 osob.

Do USA jsme přiletěli v úterý kolem jedné po poledni (časový posun oproti ČR byl 6 hodin zpět) a i když byl na středečním programu New York, přejeli jsme z letiště na ubytování do New Jersey. Původně jsem myslel, že kvůli cenám ubytování, ale bylo nám vysvětleno, že auta, která používáme, na Manhattanu nevjedou kvůli své výšce do krytých garáží a parkování na ulici je nemožné. Navíc z New Yorku je to do New Jersey jen přes řeku Hudson. My jsme nepoužili most, ale Lincolnův tunel, možné je použít ještě tunel Holland.

Po ubytování, které proběhlo rychle a v pohodě, jsme se vydali na průzkum stravovacích zařízení, protože hotel v New Jersey byl jedním, ve kterých jsme neměli snídani. Ta jinak byla součástí ceny zájezdu, ale zde ne. I když kdo chtěl, mohl se v hotelu nasnídat za 17 USD. Až na Floridě od jiné delegátky (o které si ještě přečtete), jsme se dozvěděli, že i zde mívala cestovka snídaně, ale čeští turisté na nich nejen posnídali, ale vytvořili si zásoby proviantu ještě na další dva dny, a to se samozřejmě vedení hotelu nelíbilo. Tak nasadilo takové ceny, za které se to již nevyplatilo.

Zpátky k průzkumu. Od průvodce jsme věděli, že v nejbližším okolí (tedy do 5 km) se nenachází žádný obchoďák (to se s Boskovicemi nedá srovnat). Tak co tu máme – Mc Donald´s, benzinka, obchůdek se sladkými koblihami, pizzerie s obsluhou (zbytečně drahé). A ejhle, konečně to co hledám! Goldberg´s Famous Bagels. Malé bistro, kde dostanete vše a udělají vám na snídani bagetu se slaninou, sýrem, zeleninou. V něčem podobném jsem se stravoval v Harlemu před pěti lety. Hned si dávám slepičí polévku s širokými nudlemi (!) a jednu z mnoha variant baget, to vše asi jen za 11 USD. Začínám si zvykat na plastové stolování a jezení plastovými příbory. Bylo to výborné, tady se bude dobře snídat. Je to sice ze všech možností nejdál od hotelu, ale vyplatí se sem zajít.

Po dobrém jídle byl čas na malou procházku v okolí hotelu. Ne že bych hledal, kde byl Jaromír Jágr ubytován během svého loňského angažmá v týmu New Jersey Devils. Ale chtěl jsem poznat, jak se bydlí v New Jersey. Alespoň tam, kde jsem se procházel já, se bydlelo velice dobře. Rodinné domky obklopené zelení, stromy a několika auty. Je pravda, že někdy se můj vkus neztotožňoval s tím americkým, ale jiný kraj, jiný mrav. Nakonec i u nás mají lidé v zahrádkách trpaslíky a různé další ozdůbky, o jejichž estetickém přínosu by se dalo polemizovat. Tak jsem pomalu došel až k areálu se školními hřišti. Samozřejmě tam vévodilo hřiště na americký fotbal a baseball, ale byl tam i atletický ovál. Větší hřiště zabrali starší baseballisté, to menší ti nejmladší. Všichni hráli s obrovským zaujetím a vervou. Úsměvné to bylo u těch nejmenších, kdy pálka skoro dosahovala výšky hráče. Ale perfektní výbava, několik trenérů, perfektně připravená hřiště. Nedalo mně to a i já jsem chvíli poseděl a sledoval toto snažení pálkařů, nadhazovačů, chytačů, metařů …

Když jsem opouštěl tento areál, všiml jsem si u silnice dvou informačních cedulí – No Dogs Allowed, tedy zákaz vstupu psů. Pro nás celkem jasné a pochopitelné sdělení. Na druhé ceduli ale bylo napsáno – Drug free school zone – volně přeloženo „Zde je školní území bez drog“. Tak takové cedule u nás zatím nejsou k vidění. Zatím.

Nádherně rozkvetlými ulicemi New Jersey jsem se vracel k hotelu a přemýšlel, zda opravdu tato cedulka dokáže zabránit distribuci drog u školních zařízení.

Ale to už byl čas se uložit ke spánku a těšit se na první ostrý den putování křížem krážem Amerikou – celodenní prohlídku New Yorku.

A vy se můžete těšit také!

Galerie k článku

Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509