Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Karlovy hračky a jejich 10 let

3.5.2022 10:48 | Původní vydání | Radim Hruška

BOSKOVICE - Kapela Karlovy hračky slaví kulatiny. Uplynulo 10 let od prvních tónů, které byly tenkrát slyšet z naší první zkušebny v Černé Hoře! Míst ke zkoušení a tvorbě jsme už vystřídali mnoho. Prošli jsme pódii zapomenutými, oblíbenými, známými i neznámými, kterými se hemžíme. Úsměv a otázka. Co k výročí (pro nás slavnému) dodat? Před léty vyšel článek v novinách o tom, že Hračky jsou hudební skupinou odlišnou od známých modelů, co hudební kritik tenkrát přirovnával k týpkovi s vyčnívající hlavou se stylově načechranou čepicí. S tím nemáme problém a bluesrockový oblek máme ještě ve skříni.

Karlovy hračky a jejich 10 let
Karlovy hračky. Foto archiv

Když byla kapela na svém startu, shodli se její zakladatelé Ivo Hájek a Miron Valter na bluesrockovém hudebním stylu, ale hned na začátku sázeli na vlastní tvorbu. Tím dali Hračkám dobrý směr, a i když už s námi neúčinkují, zasloužili se o kapelu velmi výrazně. Poděkování za náš úspěch patří všem bývalým členům včetně Martina Neruda a Viktora Pavlů. Dobří muzikanti stojí za úspěchem 10 let naší hudby, která udělala (i kdyby občas) někomu radost. Léta běží a změny provází každý život včetně toho hudebního. Hračky jdou pevně dál svoji vlastní cestou. Svůj charakteristický hudební styl mají ve svých rukou. Přirozeným vývojem se od bluesrocku posunuly k současnému typickému výrazu, který jim dnes stále dává „jednoznačný ksicht“. Ten se může líbit i nelíbit, ale tím je splněna sama podstata přirozenosti, různorodosti a nových hudebních cest. 

V současné době tvoří Karlovy hračky osm členů a tvoří je také autorská hudba s texty. Ty jsou často o ženách v různých situacích, které jsou více či méně oblečené a hlavně mají výrazný až úsměvný charakter, kterými je autor Radek Klon obdařil. Za zmínku stojí některé songy z poslední doby, jako jsou Jízdenka, Dievča hore, Pardubice, Júlie … Stále se ale rádi vracíme i k věcem straším a našim fandům známějším. Je to třeba Božena, Elegán nebo oblíbená píseň Jsem tvůj pes, kde se zpívá: „Tak mě zapal, jsem jen papír, a ty kámen nebo safír, já tvá blecha v tvém rukávu, jsem tvůj pes, co žere trávu …“. Věříme, že ve vlastní tvorbě a originalitě je naše přednost. Kopií máme málo. Nápadů hodně. Chceme navázat na úspěšný videoklip „Za holkama“ nebo na známou nahrávku, kterou jsme Vám připravili ke sváteční době „Hračka vánoční“. Připravujeme materiál k produkci nových písní a právě vybíráme, která z nich bude opět doplněna videem. Těšíme se na vystoupení, která nás čekají daleko i blízko Boskovic. Nejvíc se těšíme na Boskovice, kde si zahrajeme 1. května na náměstí, potom v letním kině před kapelou Rybičky 48 a v červnu na festivalu atd.

Děkujeme všem lidem, kteří nás v posledních 10 letech jakkoli podpořili svoji energií, také díky všem za potlesk a úsměvy. Žádné viry ani války nás ještě neporazily a jsme stále tady. 

Za všechny naše Hračky se k Vám připojují Karlovy hračky 


Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509