Dnes je sunday, 19. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Amerika křížem krážem: Hollywood - Továrna na hvězdy

14.1.2015 4:42 | Původní vydání | Jaroslav Parma

Pokud jsme si včera prohlíželi v centru L.A. na chodníku slávy jména těch, ze kterých se již hvězdy staly, dnes se jdeme podívat tam, kde se tyto hvězdy rodí. V osm ráno odjíždíme od hotelu a kolem deváté parkujeme u Universal Studios Hollywood. 

Amerika křížem krážem: Hollywood - Továrna na hvězdy
Jaroslav Parma. Foto archiv

Universal Studios jsou jedním z nejstarších a nejznámějších filmových studií a pro turisty je dnes připraven obrovský zábavní park s možností prohlídky skutečných studií, která jsou stále v provozu a natáčí se zde filmy.

Ještě než po červeném koberci hvězd přijdeme k pokladnám, musíme projít kontrolním stanovištěm na obsah zavazadel a osobní prohlídkou. To je v Americe běžné ve všech muzeích, galeriích a místech s velkou návštěvností. Já zde mám ale problém. Na celodenní prohlídku jsem si do fotobaťůžku přibalil litrovku džusu, kterou jsem včera zakoupil za výhodnou cenu ve „španělském“ supermarketu. Slečně, která mně prohlíží, se to ale nelíbí a do areálu mně vpustí, až se tohoto nápoje zbavím.

Průvodce mně dává klíče, abych si to zanesl na parkoviště do auta. To by ale udělal Američan, Japonec nebo Němec – přesně podle manuálu. Čech si ale najde vždy řešení – protože nás od těch, co jsou již zkontrolováni, dělí jen drátěné zábrany, volám na kolegu spolunocležníka, láhev mu podávám přes plot, vracím se ke kontrole, kde již bez problémů procházím, od kolegy si beru láhev zpět a po červeném koberci k pokladnám již kráčím opět se svou drahocennou tekutinou.

Na pokladně dostáváme časový harmonogram jednotlivých atrakcí pro dnešní den a hned za vchodem nás čeká první zajímavost. Nádherné černé sousoší – kameraman, klapka, režisér, zvukař – ale něco tu nehraje. Pokud se u sousoší chvilku zdržíte, zjistíte, že jedna socha mění pozice. Není to totiž socha, ale herec, který tak jen vypadá. Pokud se ale nehýbe, nepoznáte, která z postav je živá. Poznáte z fotek, o koho jde?

Celý park se skládá ze dvou úrovní – horní část tvoří restaurace, divadla, kinosály a prezentace zejména rodinných filmů. Eskalátory vás zavezou do spodní částí, kde jsou při naší návštěvě prezentovány filmy Transformers, Mumie, Jurský park a v této spodní části se také nachází všechna studia. A tím, dokud jsme ještě všichni pohromadě, začínáme. Nasedáme do dlouhého vláčku a vydáváme se vyzbrojeni 3D brýlemi na Studio Tour. Průvodce sedící u řidiče nám na malé obrazovky po celém vláčku pouští ukázky z různých filmů, jak se některé scény natáčely. My se zatím rozhlížíme kolem sebe a opravdu se je na co dívat.

Chvíli projíždíme anglickým venkovem, divokým Západem, mrakodrapy ve velkoměstě a dalšími městskými scenériemi. Projíždíme Jurským parkem, kde na nás doráží naštěstí mláďata ještěrů, míjíme nejznámější filmová auta a to od závoďáků z filmu Rychle a zběsile až po auto rodiny Flinstounů. Ale pozor, přichází první reálná ukázka – nasazujeme brýle a najíždíme do jednoho ze studií. Jsme vlakem na kolejích ve stanici metra. Z levé strany nejdříve velký hluk a najednou se do stanice propadá kamion s velkou cisternou. Vzpříčí se tak nešťastně, že do něj naráží právě přijíždějící vlak metra a jeho vagony vykolejují a skládají se do prostoru stanice. Aby toho nebylo málo, tak z pravé strany je nejdříve slyšet a poté i vidět valící se voda přímo na nás. Naštěstí těsně před námi vtéká do kanálu a my tak zůstáváme nezaplaveni. Ale chápeme, že na této čtyřicetiminutové prohlídce se nudit nebudeme.

Po opuštění studia vjíždíme do míst, kde právě spadlo dopravní letadlo, kolem nás jsou trosky kabiny, utržený motor, ve kterém se ještě otáčí lopatky. Projíždíme kolem pobřeží, kde na nás vyskočí žralok z Čelistí – vzhledem k roku vzniku tohoto filmu ale na nás působí spíše úsměvně, přece jen filmová technika za tu dobu poskočila o velký kus. A to je nám předvedeno v hlavní ukázce této prohlídky nazvané Kin Kong. Opět nasadit brýle a opět vjíždíme do studia. Tady to už ale není jen 3D, ale snad 5D!

Jsme v pralese, všude kolem nás stromy, liány, křik ptáků a zvěře. Najednou náš vláček napadá snad nějaký tyranosaurus nebo co, ženy křičí, ta nestvůra se sápe na nás, tlapou už se opírá o střechu našeho vagonu – tak to je konec! Co to - najednou je zde obrovská opice – Kin Kong – nestvůru chytá pod krkem a strhává ji od nás, my se ale začínáme kamsi propadat, všude stříká voda, vláček se otřásá, filmovou hudbu doplňuje ječení zejména ženské části návštěvníků. Nakonec jsme zachráněni, ukázka končí, prales mizí a klasické žárovky nám ukazují, že jsme v obyčejném betonovém tunelu, na který bylo nejmodernější projekční technikou promítáno to, co jsme pomocí 3D brýlí viděli.

Po prohlídce studií již dostáváme do 15.00 rozchod a každý si jde prohlédnout to, co ho zajímá. Já se vydávám na 3D jízdu k filmu TransFormers. Odložit baťůžky, nasednout do vozítek pro 3 osoby, nasadit 3D brýle a vyráží se. Pokud něco takového nezažijete, nedá se to popsat. Je to jako ve skutečnosti, v tomto případě bojují proti sobě hodný a zlý „auto-robot“, nebo-li transformers, opět zažíváte zejména hrůzu nahánějící scény, abyste mohli být vzápětí vysvobozeni. Tučňáci v SeaWorldu proti tomu byli slabý odvar. Fantastický zážitek, který bych si hned zopakoval. Ne tak kolegové, kteří navštívili stejnou atrakci, ale k filmu Mumie. Ti prohlásili, že kdyby věděli, jaké to bude, tak tam nikdy nešli.

Atrakcí je v parku připraveno hodně a rozhodně v našem časovém prostoru se nedají všechny navštívit. Naštěstí Jurský park je dnes mimo provoz, po cestě ze spodní části do horní se potkávám s posádkou Apolla 11 a fotím se s nimi (samozřejmě filmovou posádkou a jde jen o banner, ne skutečné herce). V horní části míjím expozici Simpsonů, Shreka 4, filmu Já Padouch 2, potkávám Frankensteina a svádí nás Marilyn Monroe. Zajímavé je představení o tom, jak se dělají filmové triky, ve kterém vystupují i návštěvníci. Hned na začátku jeden z asistentů řezal ruku jedné japonské návštěvnici – krev stříkala, pila se zakusovala do ruky – když už to vypadalo, že upadne, krev zmizela, ruka byla celá a nám divákům bylo prozrazeno, jak se takové scény natáčí. Baví se všichni, a o to jde.

V pravé poledne jdu na představení Water World – Vodní svět. V obrovském amfiteátru, kde jsou kulisy z tohoto filmu, se prohání padouši, kteří unesli hlavnímu hrdinovi jeho dívku, ten je pronásleduje na vodním skútru, oni mají také skútry a lodě, střílí se, vybuchují granáty, v závěru dopadá do vodní plochy těsně před diváky i letadlo! Samozřejmě si vše natáčím a fotím, a když je konec, tak než si všechno zase uklidím do baťůžku, tak najednou v celém amfiteátru zůstávám sám s malou skupinou V.I.P. návštěvníků, kteří si připlatili za besedu s hlavními hrdiny celé show. Přidávám se tedy k nim a za chvíli opravdu přichází čtyři herci a odpovídají na otázky. Zajímavý zážitek, během kterého pozoruji, jak se vrací na své místo letadlo, aby mohlo zase v dalším představení překvapit svým pádem nadšené diváky. Show must go on!

Do odjezdu už nezbývá čas na žádné představení (takže prezentace Simpsonovi, Shrek a Despicable Me – Já Padouch, mně zůstávají až na příští návštěvu L.A.), tak se jen tak procházím v horní části, poslechnu si písničky při vystoupení The Blues Brothers, projdu se starobylou Anglií, Francií a samozřejmě navštívím i obchůdky se suvenýry.

Po opuštění placeného prostoru parku se ještě nechávám vyfotit u vstupního poutače Universal Studios a ani nevím pokolikáté si již na tomto putování říkám: „Tak kdyby už nepřišlo nic jiného, tak kvůli tomuto ta cesta stála za to!“

Mohu vás uklidnit, že něco jiného ještě přišlo a vy se máte na co těšit. 

Galerie k článku

Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav Parma

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509