Dnes je thursday, 02. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Blanenská radnice možná nabídne odměny za odhalení vandalů

25.2.2019 13:49 | Původní vydání | Radim Hruška

BLANSKO– Blanenská radnice se chce více zaměřit na řádění vandalů. Ti městu způsobí ročně škody za půl milionu korun. Kromě posílení kamerového systému je ve hře také vyplácení odměny za jejich odhalování. Vandalové sprejují po budovách a ničí veřejný mobiliář a majetek města. 

Blanenská radnice možná nabídne odměny za odhalení vandalů
Blanenský starosta před "výtvorem" vandalů. Foto Město Blansko

„Vandalské útoky mě opravdu už dlouho štvou. Třeba jen poničením odpadkových košů ve městě způsobili vandalové loni škodu přesahující 230 tisíc korun. Vím, že je těžké vandaly dopadnout a usvědčit, proto navrhnu, abychom uvažovali o odměnách za dopadení sprejerů a dalších vandalů,“ říká starosta Blanska Jiří Crha.

Kromě zničených odpadkových košů ničí vandalové i lavičky v parcích a na veřejných místech, rozbíjejí autobusové zastávky a vytrhávají čerstvě zasazené strom, keře a květiny. Řádění ničitelů padlo za oběť i několik dopravních značek. 

„Další smutnou kapitolou jsou sprejeři, kteří jen za loňský rok způsobili na několika budovách včetně radnice škody za zhruba 120 tisíc korun,“ vypočítává vedoucí odboru komunálních služeb Martin Sklář.

Jenže právě sprejerství se podle ředitele blanenských strážníků Martina Lepky obtížně pachatelům prokazuje. 

„Sprejera prostě musíte nejlépe chytit za ruku přímo při činu,“ uvedl Lepka. Jen letos už policisté v Blansku řešili tři útoky sprejerů. Loni jich pak bylo 22, což je o tři méně než v roce 2017. 

„Množí se však i poškozování zaparkovaných aut. Proto se snažíme víc věnovat obchůzkové činnosti v rizikových lokalitách, kde se útoky vandalů objevují nejčastěji,“ řekl vedoucí územního odboru Blansko Policie ČR Zdeněk Grénar.

Město chce také investovat do pořízení dalších kamer, které by případně pachatele vandalismu ve městě zachytily. 

„Investice se určitě vyplatí, protože je pořád lepší pořídit nové moderní kamery, které pomůžou odhalit pachatele než každý rok platit z rozpočtu města přes půl milionu korun za nápravu škod způsobených právě vandaly,“ dodal starosta Jiří Crha.

 

FOTOGALERIE

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509