Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Blanenští radní: Divadlo místo hotelu Dukla nepodpoříme

23.11.2016 5:06 | Původní vydání | Michal Záboj

BLANSKO - Divadlo na torzu zbouraného hotelu Dukla v Blansku nakonec nebude. Vedení města totiž v úterý definitivně odmítlo plány na vybudování stálé scény, se kterým přišel spolek Circulus.

Blanenští radní: Divadlo místo hotelu Dukla nepodpoříme
První vizualizace nového divadla. Zdroj spolek Circulus

O divadle místo Dukly se začalo mluvit letos na jaře. Divadelníci se na radnici obrátili s nápadem, aby v někdejším suterénu hotelu povolila stavbu stálé komorní scény. Financování projektu za asi pětadvacet milionů korun měli zajistit sponzoři.

„Myšlenka to byla zajímavá, ekonomické otázky však představitelé projektu nerozpracovali na takové úrovni, aby byly akceptovatelné a zaručovaly bezproblémovou existenci divadla se všemi specifiky. Krom toho záměr provozovat v novém objektu alternativní divadlo s úzkým okruhem diváků je dnes velmi riskantní, spolek také nezaručil garanci případné dostavby divadla v případě, že některý ze sponzorů by z různých důvodů nemohl v investicích pokračovat,“ vysvětlili v tiskovém prohlášení starosta Ivo Polák (ČSSD) a místostarosta Jiří Crha (ODS), proč radní projekt zamítli.

Předsedkyni spoklu Circulus Evu Petrželovou rozhodnutí radních překvapilo. Stejně tak skutečnost, že na jednání rady města nebyli zástupci spolku přizváni.

„Mě to překvapilo, myslela jsem, že budeme přizváni do rady, ale nakonec jsme nedostali šanci náš projekt hlouběji prezentovat. Je škoda, že radní nakonec neměli odvahu projekt podpořit. Divadlo je multikulturní prostor a každé město se snaží, aby v jeho centru nějaký podobný prostor existoval. V Blansku úplně chybí,“ reagovala na rozhodnutí blanenských radních Petrželová.

Blanenští radní zároveň uvedli, že chtějí pomoci s rekonstrukcí budovy základní umělecké školy v Kollárově ulici, kde Circulus a divadlo Kolárka působí. Objekt, který patří Jihomoravskému kraji, je ve špatném stavu. Vedení města chce s hejtmanstvím o opravách sálu jednat.

Poloprofesionální komorní divadlo plánoval spolek Cirkulus vybudovat na části prostranství po zbourané Dukle. Využít se k tomu měl suterén, který po hotelu zbyl, a část nadzemních prostor. Stálá scéna na náměstí Republiky měla mít kapacitu asi 150 diváků. Součástí měla být i kavárna.

Hotel Dukla město získalo v dražbě v roce 2011. Zaplatilo za něj třicet a půl miliónu korun. Bourání přišlo na asi sedm milionů korun. Úprava parku bude letos město stát si osm milionů korun bez DPH a má skončit s listopadem. Příští rok radnice plánuje přistavět ještě kavárnu.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509