Dnes je saturday, 18. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Blansko čekají oslavy výročí, velká akce se ale nechystá

9.2.2015 5:48 | Původní vydání | Michal Záboj

Blansko - Blansko si letos a příští rok připomene několik významných výročí z historie města. Žádnou velkou, jednorázovou oslavu ale radnice nechystá. S odkazy na kulatá jubilea se obyvatelé budou setkávat průběžně. „Město Blansko pořádá každý rok spoustu zajímavých akcí a v rámci výročí budou tyto akce rozšířeny,“ říká blanenský místostarosta Jiří Crha (ODS).

Blansko čekají oslavy výročí, velká akce se ale nechystá
Blanenská radnice. Ilustrační foto www.blansko.cz

Která výročí bude vlastně město slavit letos a příští rok?

V roce 2015 a 2016 se budou slavit tři výročí, respektive čtyři, pokud započítáme také padesátiletou spolupráci se Scandianem. V roce 2015 to je 110. výročí povýšení Blanska na město, dále dvousté výročí úmrtí Karoliny Meineke. V roce 2016 to bude 880. let od první zmínky o Blansku.

Jakým způsobem si budete připomínat 110. výročí povýšení Blanska na město?

Nebude to jedna jednorázová akce, ale bude to celoroční slavení, když to tak řeknu. Město Blansko pořádá každý rok spoustu zajímavých akcí a v rámci výročí budou tyto akce rozšířeny. Ponesou se v duchu toho výročí.

Jak se akce rozšíří? Časově, že budou trvat déle nebo svou náplní?

Rozšíří se spíš svým obsahem. Jednak se snažíme získávat finanční prostředky z dotačních titulů a případně jsou povýšeny v rozpočtu města, takže programy budou velkolepější. Některé akce ale budou zcela nové. Například u vítání svatého Martina bude kladen důraz na to, aby se zahraniční partneři účastnili v plné síle. Je to naše hlavní akce roku a bude nově rozšířena o sobotní program v centru města na Wanklově náměstí. Bude to takový gastronomický den s ochutnávkami jídel, nápojů a podobně.

Když se slavilo sté výročí povýšení na město, tak Blansko zažilo jednu velkou akci, přijel i prezident Václav Klaus... neuvažovali jste o něčem podobném i tentokrát?

O tom jsme samozřejmě také uvažovali, ale nakonec jsme se rozhodli, že bude lepší, aby oslavy zapadly do akcí, které pořádáme, a které už si našly místo u občanů nejen Blanska ale i jeho okolí. Historický jarmark nebo Vítání svatého Martina už jsou natolik známé, že se nám zdálo vhodnější výročí připomínat při jejich průběhu.

Kromě těchto a dalších akcí, jak poznají obyvatelé, že se něco slaví?

Vydali jsme také tematicky založený kalendář k výročí. Letos je věnován Karolině Meineke. Kalendář vydáme i příští rok. Jeho téma ještě není stanoveno. Budou to i výroční pohlednice, pamětní razítko, vytvořili jsme také loga, která budou výročí připomínat, a se kterými se budou lidé v průběhu roku setkávat.

Slavíte padesát let partnerství s italským Scandianem, je to nejstarší partnerství Blanska. Jak si toto výročí připomenete?

Oslavy tohoto výročí začaly už loni na podzim. Letos budou pokračovat v Itálii i v Blansku. V březnu pojede do Itálie delegace z Blanska, která bude docela početná. Představí se tam naše kulturní soubory, možná i dechovka a další. V září pak budou oslavy pokračovat v Blansku, kdy zase přijedou Italové k nám. Program se zatím tvoří, ale určitě to může být třeba výstava o padesátiletém partnerství nebo sportovní a kulturní akce.


  • 15. února 1905 povýšil císař František Josef I. Blansko na město
  • v lednu roku 1815 na blanenském zámku zemřela Karolina Meineke, šlechtična, která se mohla stát anglickou královnou
  • z roku 1136 pochází první písemná zmínka o Blansku, obsahuje ji Letopis kanovníka Vyšehradského
  • rok 1964 Blansko podepsalo smlouvu o partnerství s italským městem Scandiano

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509